Zobrazit přihlášovací formulář

Zdravé zvyky, se kterými to přeháníme

  • Publikováno:
Zdravé zvyky, se kterými to přeháníme

Staré moudro praví – všeho moc škodí. I dobrých věcí může být moc, byť se takové prohlášení zdá jako rouhavé. A existuje v našich životech spousta zvyků, které máme, které jsme si osvojili, nebo které se snažíme natvrdo zařadit do naší rutiny, se kterými to ale ve skutečnosti přeháníme. A buď si tak vyloženě škodíme, nebo ubíráme efekt, které by mohly zvyky mít, nebo... vyhazujeme peníze. Tak proč si třeba nečistit tak moc zuby?

Moc vlákniny. Myslíte si, že vlákniny nemůže být nikdy dost...? Opak je pravdou. Vláknina je extrémně důležitá při očistě našich střev, při trávení. Jakmile ale začneme skokově konzumovat mnohem víc vlákniny, než jsme konzumovali dříve (například když si pořídíme doplněk stravy), můžeme pociťovat nadýmání, plynatost, bolesti břicha a dokonce třeba i zácpu. Je dobré nechat si tělo na vyšší dávky vlákniny zvykat postupně. A především je nezbytné dodržovat pitný režim, klidně ho i trochu zvýšit. Protože vláknina potřebuje vodu proto, aby bobtnala a lépe „klouzala“ ven.

Multivitamíny. Užívání koňských dávek vitamínů je více než sporné. Ne u všech vitamínů platí, že když jich vezmeme moc, tak je prostě jenom nezužitkujeme a nějak je prostě vyloučíme. U některých (například u vitamínu B12, beta-karotenu nebo třeba kyseliny listové) může jejich nadbytek způsobit větší šanci ke vzniku například rakoviny. Pokud trpíme nedostatkem nějakého vitamínu, měl by o tom rozhodnout náš lékař.

Moc cvičíme. Že to snad ani není možné? Ale je. Musíme totiž najít rovnováhu celého našeho životního stylu – práce, stresu, rodiny, stravování, pitného režimu a cvičení. Pokud budeme cvičit moc, spustíme řetězovou reakci, která může ovlivnit všechny aspekty našeho života. Cvičení je totiž neúčinné, pokud nemáme adekvátní regeneraci, adekvátní odpočinek. A ten zahrnuje jak pohybový klid, tak pořádné jídlo. Jinak udržujeme naše tělo v neustálém stresu, budeme mít větší hlad i bažení po sladkostech nebo tučném jídle, neodpočineme si. Po hodině pětkrát týdně většinou naprosto stačí.

Červené víno pro zdravé srdce. Toto jsme asi slyšeli už všichni. Červené víno stimuluje krvetvorbu, slouží jako prevence infarktu a jiných kardiovaskulárních onemocnění a tak dále. Názory se různí, někdo protěžuje zdravou složku vína, jiný upozorňuje na škodlivost alkoholu. Tak jako tak je důležité si uvědomit, že dvě deci červeného vína navečer mohou být zdravé, více ale rozhodně ne. A všichni víme, že dát si další skleničku se zdá po té první jako mnohem lepší nápad. Pokud budeme alkoholu konzumovat hodně (ať už ve formě „zdravého alkoholu“, jako je například zmiňované červené víno nebo pivo), můžeme se dočkat zvýšeného krevního tlaku, přibírání na váze, špatného spánku...

Sex na podporu intimity. Sex je pro každý vztah dobrý, zdravý a něco jako barometr štěstí (i když s neuvěřitelným množstvím výjimek). Některé páry se proto snaží mít sex tak trošku na sílu a čekat, že se zlepší vztah. Teoreticky to fungovat může, prakticky se ale ve většině případů stane, že sex zevšední, my se uzamkneme v jakési rutině a vytratí se touha, která se objeví, když si dáme aspoň nějaký ten den pauzu.

Zdravé „snacky“. Müsli tyčinky, proteinové tyčinky a jiné „fitness“ produkty nás přesvědčily, že když si je dáme na svačinku, děláme pro sebe vlastně něco zdravého. Tyto produkty jsou ale primárně určené pro pomoc tělu zregenerovat se pocvičení nebo nabrat síly před ním. I proto často obsahují spousty cukrů, někdy tuků a bílkovin (na kterých by nebylo zas až tak nic špatného). A pokud se vyloženě nesoustředíme na bio produkci, některá složení těchto produktů a jejich vliv na zdraví jsou velmi diskutabilní.

Peeling. Zbavování pleti odumřelých kožních buněk je dobré. Do jisté míry. Provádět to můžeme jak mechanicky, tak chemicky, ani s jedním bychom to ale neměli přehnat. Za předpokladu, že máme pro svou pleť ideální kosmetický produkt už vybraný, rozhodně bychom jej neměli používat více než jednou týdně, pokud máme pleť suchou. Pokud mastnou, můžeme peeling používat dvakrát týdně až jednou denně, záleží na intenzitě produktu, který používáme (a vždycky je dobré zeptat se odborníka). Pokud odstraníme kožních buněk moc, pleť bude podrážděná, náchylná k jakémukoliv poškození, bude se více mastit (protože bude potřebovat více ochrany před vnějšími vlivy) a tak dále.

Čištění zubů. Sedřít zuby kartáčkem dvakrát denně, mezizubní kartáčky nebo zubní nit alespoň jednou denně, ústní voda a žvýkačky? Zní vám to povědomě? Mechanický i chemický útok na naše zuby může mít za následek ústup dásní, může vést ke vzniku citlivých zubů, dokonce i k zanesení kanálků nebo vzniku zubních kazů. I zuby na sobě mají jak mechanickou, tak bakteriologickou ochranu, které bychom je neměli úplně zbavovat. Váš zubní lékař vám jistě poradí, jaké jsou pro vás nejvhodnější postupy.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie