Zobrazit přihlášovací formulář

Ty nejzdravější volby pro náš jídelníček

  • Publikováno:
Ty nejzdravější volby pro náš jídelníček

Když otevřeme naši ledničku, spíž nebo jiné potravinové sklady, vždycky je dobré, když v nich najdeme potraviny, které jsou zdravé. A ideálně ne jen zdravé, ale taky superzdravé, které nám pomáhají s bojem proti nemocem, působí dobře na náš mozek, mají mnohem větší schopnost vylepšovat naše zdraví než ostatní potraviny... A zdaleka to nejsou potraviny nedostupné. Co bychom měli mít vždy po ruce?

Ze všech stran se na nás valí doporučení a výstrahy, co jíst, co ne, co trošku, co co nejvíc a my se v tom vlastně už ani nemáme šanci vyznat. Často tak sklouzneme k tomu, že to prostě nemá cenu. A přitom stravovat se zdravě neznamená stravovat se co nejsložitěji, naopak. Následující seznam potravin není typický pro hubnutí. Je ale velmi podstatný pro naše zdraví. A pokud chceme žít zdravě, fit postava je vlastně takový vedlejší produkt. Naopak to nebývá až tak pravidlem.

  • Dbát bychom rozhodně měli nejen na to, co jíme, ale také v jaké kvalitě to jíme. Některé potraviny mohou být pro naše zdraví maximálně prospěšné, když ale nehledíme na jejich kvalitu, může to být vlastně jen barevná voda s příměsí pesticidů. Co můžeme a je dostupné, měli bychom vyhledávat v bio kvalitě, nebo alespoň v té nejvyšší, jaká je pro nás přijatelná.

Mandle. Ideální potravina, pokud máme „na něco chuť“. Jsou nabité zdravými tuky, antioxidanty, když je přidáme do našeho jídelníčku na denní bázi, snižují riziko vzniku například kardiovaskulárních potíží. Jsou dobré pro naše srdce i mozek, dokonce snižují „chutě“ na nezdravé potraviny.

Jablka. Jablka mohou být poměrně zákeřné ovoce. Zatímco ta, co si vypěstujeme, koupíme na farmářských trzích nebo si je přineseme z obchodu s nálepkou „bio“, jsou vitamínovou a vlákninovou bombou, ta ne tolik kvalitní jsou přeborníky v obsahu pesticidů a jiných, zemědělsky využívaných (ale pro člověka ne tolik zdravých) látek. Jak nám jablka mohou být prospěšná, to se dozvíte v našem speciálním článku.

Avokádo. Asi se vám nevyhnul současný avokádový boom. Popularita tohoto ovoce ale není jen tak pro nic za nic. Má extrémně variabilní využití, hodí se jak nasladko, tak naslano, doslova si ho můžeme namazat na chleba, ale i z něj připravit vynikající smoothie nebo čokoládové pěny. Opět zdravé tuky a vitamíny, které jsou pro nás nepostradatelné, zajišťují správnou funkci naší nervové i oběhové soustavy.

Luštěniny. Ty jsou pro nás takový malý zázrak. V jídelníčcích po celém světě jsou zdomácnělé už po tisíce let, poskytují nám velké množství bílkovin, vlákniny, vitamínů i minerálů, které pomáhají správně fungovat celému našemu trávení, snižují riziko cukrovky i jiných chronických onemocnění.

Borůvky. Jsou to antokyadiny, barvivo rozpustné ve vodě, a antioxidanty, které z borůvek dělají superpotravinu. Bojují proti chronickým zánětům, zlepšují kvalitu všech buněk (takže například i kvalitu naší pokožky), působí na krátkodobou paměť a mnoho dalšího.

Brokolice. Největší výhodou brokolice je obsah vitamínů, minerálů a vlákniny, ale také její variabilita v kuchyni. Vitamín C a kyselina listová, které jsou pravděpodobně největšími přínosy brokolice, se vyskytují v celé rostlině. Ostatně všechno, co byste o ní potřebovali vědět, jsme napsali v našem dřívějším článku.

Brusinky. Asi o nich víme, že jsou lékem na močové cesty. Také ale napomáhají proti zažívacím potížím, zubním kazům nebo vysokému cholesterolu. Obsahují neskutečné množství antioxidantů, pomáhají nám tak s kde čím. A můžeme je konzumovat sušené nebo ve formě přírodních šťáv.

Listová zelenina. Čím zelenější, tím lepší. Špenát, kadeřávek, polníček, mangold... jen si sami řekněte, co máte nejraději. Několik hrstí těchto lístků týdně zajistí kvalitní trávení, ale také zásobu vitamínů C, K a E, karotenoidů, folátů, vlákniny a mnoho dalšího. Ideálním zpracováním bez teplené úpravy je prostě jich hrst hodit do smoothie. Změní malinko jeho barvu, nikoliv však jeho chuť, takže směle do toho.

Sladké brambory. Byť to u nás není potravina z nejrozšířenějších, mohli bychom si na ně pomalu zvykat a zařadit je do našich jídelníčků. Pokud se o nich chcete dozvědět víc, začtěte se do článku, který jsme jim věnovali. Dozvíte se, co obsahují, a že můžeme klidně konzumovat i jejich nať. A co mají společného s brambory, které známe? V čem jsou o něco lepší?

  • K dalším potravinám, které bychom neměli opomíjet, samozřejmě patří také ryby – ty mořské a co nejtučnější (losos, tuňák, makrela...). Jejich tuk potřebujeme. Stejně tak bychom neměli zapomínat na vajíčka nebo například ostatní košťálovou zeleninu – květák, zelí, kedlubny a podobně...
  • Pokud chcete vědět, jaké potraviny obsahují maximum zdravého, ale minimum kalorií, inspiraci můžete čerpat zde.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie