Zobrazit přihlášovací formulář

Jak se tolik nepotit

  • Publikováno:
Jak se tolik nepotit

Pravda, potit se potřebujeme, zvlášť když jsou horka – pocení je důležitá součást termoregulace, naše tělo se tak brání proti přehřívání. Ale někdy to naše tělo prostě přehání. Jenomže my k tomu také často nevědomě přispíváme. Pokud se chceme kvůli estetickému dopadu potit přece jen o trošku méně, máme pro vás pár tipů, jak toho dosáhnout.

Nadměrné pocení je diagnóza, která se dá léčit například systémovými, ale také lokálními opatřeními. Pokud vás nadměrné pocení trápí, určitě navštivte lékaře. Ale pomoct si do jisté míry můžeme i sami. Jak na to?

Méně kofeinu, méně ostrého jídla. Kofein v kávě nebo kolových nápojích a pikantní jídla a koření jako například pepř, chilli nebo kari způsobují našemu tělu nadměrné pocení, především na dlaních a v obličeji. Ale reagovat můžeme na různá jídla nebo přísady, takže sledujte, po jakém jídle se potíte víc.

Sprcha. Pokud se potíte nadměrně, asi máte pocit, že byste vlastně za horkých dní ze sprchy nejraději ani nevylezli. I když byste se ale sprchovali jenom jednou denně, rozhodně používejte jemná mýdla s antibakteriálním účinkem. A další, velmi důležité upozornění – než se oblečete, buďte si jistí, že jste kompletně suší. Protože jakmile se bakterie na těle potkají s potem nebo jinou vlhkostí, začnou způsobovat nepříjemný zápach.

Návaly horka. Návaly horka a pocení jsou tradičně spojovány s kolísáním hladiny hormonů, ale zdaleka ne vždycky jsou hormony na vině. Co všechno může za návaly horka obecně, si můžete přečíst tady. A nočnímu pocení jsme se věnovali ve zvláštním článku, který si můžete zase přečíst zde. V každém případě si můžete pomoct sklenicí studené vody, studeným obkladem nebo jakoukoliv léčbou, kterou doporučí lékař.

Oblečení. Materiály jsou pro ty více se potící z nás základ. Pro běžné nošení jsou ideální volnější střihy a přírodní materiály, které jsou prodyšné a vlhkost a bakterie tak nezůstávají na našem těle tak dlouho. Pokud cvičíme, měli bychom zase volit materiály, které budou odvádět pot co nejrychleji a co nejvíce od těla. A když už na to přijde, asi bychom si v kabelce, autě, práci nebo prostě kdekoliv to je možné, měli nechávat například náhradní tričko nebo halenku, popřípadě ponožky.

Omezit stres. A to zdaleka ne jen kvůli pocení. Stres a úzkosti ho samozřejmě způsobují, ale můžou také za další zdravotní problémy. Meditace, jóga (například hot jóga umí pomoct s psychikou i celkovým nastavením naší termoregulace), zorganizovaný život, trávení času s rodinou a přáteli a věnování se koníčkům je prostě psychohygiena, která je nutná.

Najděte ten vhodný antiperspirant. Antiperspiranty omezují pocení, deodoranty překrývají zápach. To je hlavní rozdíl – o tom, jaké jsou další a proč je používat na noc, si můžete přečíst tady. Ale i antiperspiranty existují speciální, s jejich výběrem vám může pomoci lékař nebo lékárník.

Chodidla. Pokud se nadměrné pocení týká chodidel, je třeba dodržovat několik zásad. Především je třeba nosit zásadně bavlněné ponožky, často je měnit, vyvarovat se toho obout si ještě vlhké boty (musí být kompletně suché – a to může znamenat například i to, že nebudete nosit stejné boty dva dny za sebou), antiperspiranty můžete používat i jinde, než byste čekali (třeba právě na chodidla).

Snižujte teplotu. Zvláště při spaní, pokud to jde, mějte zapnutý větrák, otevřená okna, pusťte si klimatizaci, pokud máte možnost. Ochlazujte tělo i zevnitř, pijte hodně studené vody, pokud potřebujete vykonávat nějaké náročnější fyzické aktivity, dělejte tak ráno nebo večer, kdy je okolní teplota nejnižší.

  • Tip Mimibazaru: Hodně studené vody může zapříčinit velký rozdíl mezi tělem a vnějším okolím, proto se můžou vyskytnout různé termoregulační anomálie, například paradoxně i více pocení. Vodu tedy nepijte ledovou, ale spíš studenou až vlažnou. A organismus ochlazuje například i mátový čaj!

Zdraví především! Jak může náš životní styl ovlivnit pocení? Nadváha, obezita, kouření a konzumace alkoholu ho mohou významně zvyšovat. Když proti tomu všemu budeme bojovat, slabší pocení bude jenom jedna z věcí, kterou nás naše tělo odmění.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie