Zobrazit přihlášovací formulář

Láska beze slov

  • Publikováno:
Láska beze slov

V partnerství, zvlášť v tom dlouhodobém, tak nějak víme, že nás partner miluje, že i my jeho, na lásku si prostě zvykneme. A u mnoha párů se potřeba říkat druhému „miluji tě“ prostě vytratí, byť láska zůstává. Ale sem tam nám přijde líto, že tolik necukrujeme. O lásce se ale dá druhého ujišťovat i jinak, zdaleka ne jen slovy. Často totiž o ní vypovídají spíš naše činy, pozornost, ohleduplnost a snaha o to, aby se náš partner měl prostě co nejlépe.

Co znamená být milován? Podle čeho člověk pozná, že ho druhý miluje? Rozhodně to není podle toho, jak často mu to opakujete. Protože můžete říct „miluji tě“ tisíckrát, a přesto se chovat téměř bezcitně. Co tedy vypovídá o naší lásce?

Uvařit oblíbené jídlo, koupit oblíbenou sladkost... Láska prochází žaludkem, říká se. Jídlo nezachrání všechno, ale je to prostě potěšení, které máme všichni. A to, že o oblíbených pochoutkách toho druhého víme a snažíme se jimi dělat radost, je maličkost, která rozhodně zahřeje.

Domácnost. Ať už máme v rodině rozdělené role jakkoliv, to, že společně pečujeme o domácnost a toho druhého znamená, že pro sebe navzájem a pro sebe jako partnery vytváříme hnízdo, hezký a bezpečný prostor, budujeme. A znamená to i čisté a voňavé oblečení, povlečení, nažehlené košile, vynesené odpadky a všechny ty drobnosti, o které se sice sem tam hádáme, ale vlastně znamenají péči o druhého.

Pracuje do noci? Pokud vaše polovička sem tam přijde domů z práce pozdě v noci, pracuje na směny nebo jakkoliv jinak, můžeme jim nechat na stole večeři, vzkaz, rozsvícené světlo tam, kde ho potřebují, prostě všechny ty drobnosti, které z pozdního návratu udělají pozdní návrat domů; na místo, kde je láska všude kolem.

Naplánujte rande. Čistě párové rande, čas jen pro sebe. Bez dětí, příbuzných, zvonících telefonů, domácích mazlíčků a všech dalších potenciálních rozptýlení. Zařiďte hlídání, dejte okolí vědět, že budete mimo, a vypněte zvonění, a prostě buďte spolu.

Vezměte si oblíbené oblečení. Asi víte o šatech, ve kterých se vám vždycky dostane komplimentu. Nebo pánové o obleku, tričku nebo kalhotách, ve kterých vypadají o něco neodolatelněji. Ale taky to může být klidně něco dráždivějšího, pokud jdou vaše fantazie tímto směrem.

Neočekávané polibky, objetí, pohlazení. To všechno jsou věci, které se z rutinního vztahu často vytratí. Ale jakmile se na to zaměříte, zjistíte, jak moc vám to chybí. Takže se vůbec nemusíte omezovat. Extra políbení, pohlazení, držení za ruku nebo i plácnutí přes zadek jsou něco, co toho druhého potěší vždycky.

Pošlete hezkou zprávu. Co by mělo být jejím obsahem, aby to druhému udělalo radost, to víte sami nejlíp. Tak jako tak takovou zprávou řeknete, že na partnera myslíte, že vám na něm záleží a že je s vámi tak nějak celý den, i když spolu zrovna nejste.

Buďte s ním při tom, co baví jeho. Zkusíme uvést několik klišé jako příklad. Dívejte se s ním na fotbal, zajděte s ní do divadla, buďte s ním, když hraje počítačovou hru, vezměte ji na nákupy. Každý pár je jiný a takových věcí se najde spousta, nemusí se jednat jen o vyložené stereotypy, jaké jsme uvedli. Tak jako tak – hlavní poselství je účastnit se něčeho, co baví toho druhého, a nejen to nekazit, ale taky si to užít. I kdyby „jen“ proto, že z toho má druhý radost.

Buďte spontánní. Napadlo najednou vašeho partnera zajít si ven na kafe nebo na večeři? Zkuste to nezkazit hodinovou přípravou nebo váháním. Když navrhnete v sobotu výlet, protože jste se dozvěděli o akci, na které byste chtěli být, je vážně otrava, když vám partner řekne, že musí ještě umýt auto. Snažte se spontánnost nekazit, naopak ji podporovat. Nedržet se striktně plánu, nebýt lenošiví a říkat více „ano“.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie