Zobrazit přihlášovací formulář

Varovné příznaky dehydratace

  • Publikováno:
Varovné příznaky dehydratace

První, co nás napadne, je samozřejmě – máme žízeň. Žízeň je ale akutním projevem nedostatku vody, tělo, pokud je dlouhodobě dehydrované, vykazuje známky špatného fungování v mnoha oblastech. Protože vodu nepijeme proto, abychom chodili na záchod, ale proto, aby vlastně úplně všechno v našem těle fungovalo tak, jak má. Od hlavy po tělo.

Je to začarovaný kruh. Tělo potřebuje vodu, aby mohla krev správně proudit, vyživovat orgány a svaly. Stejně tak tělo potřebuje vodu, aby se všechno v zažívacím traktu hýbalo rychleji a nic nikde nezůstávalo déle a nepáchalo tak škodu. Tím přispívá ke zdravé mikroflóře našich střev a posiluje tak imunitu. Zlepšuje vstřebávání živin – od vitamínů a tuky, prostě bez vody se neobejdeme.

Příznaky toho, že jí máme málo, můžou být trošku zavádějící, i když všechny nakonec dávají smysl. Povíme vám o nich a stejně tak vám povíme, co dělat, když se potřebujete zavodnit co nejrychleji.

  • Sledovat známky dehydratace jiné, než je jen obyčejná žízeň, je důležité především přes zimu. V chladném počasí totiž nepociťujeme tu akutní žízeň tak často, naše tělo ale musí fungovat pořád stejně. Takže pozor na to, přes zimu máme tendenci pít mnohem menší!

Zácpa. Pokud si chcete přečíst o tom, co je pro tělo naprosto esenciální pro to, abyste chodili pravidelně, přečtěte si tento článek. V něm se také dozvíte, jakým jídlům se v takových případech obloukem vyhnout. Zpátky ale k vodě. Pokud jí máme málo, naše tělo si ji doslova přes tlusté střevo vytáhne ze stolice. To ji pak dělá suchou a tvrdou, takže také mnohem hůř vyloučitelnou.

Bolest hlavy. Dehydratace vede k bolesti hlavy různými cestami. Nedostatek vody může ovlivnit množství serotoninu a bude nás bolet hlava. Stejně tak může zpomalit krevní oběh, takže nám může vyvolat i migrénu nebo tupé bolesti hlavy.

Špatný dech. Zápach z úst je způsoben množstvím bakterií, které v ústech jsou, když je nesplachujeme slinami (to je důvod nepříjemného ranního dechu – přes noc tolik slin netvoříme). No a když jsme dehydrovaní, tělo nemá tekutin nazbyt, tak začne šetřit i na slinách.

Zamlžené myšlení. Stejně jako svaly, trpí i naše hlava nedostatkem hydratace, takže je snáze unavitelná. Respektive se někdy nepodaří ji pořádně ani nastartovat.  Pokud ale máte pocit, že s vaší hlavou není něco v pořádku dlouhodoběji, můžete si zkusit přečíst tento článek. Třeba za to můžou hormony, léky nebo například stres.

Svalové křeče. V dobách krize najíždí tělo na úsporné hospodářství a krizovou distribuci. Bere tedy vodu ze svalů a některých orgánů a dává ji těm životně důležitým, že ano. No a svaly bez vody prostě moc dobře nefungují. Na omak budou tvrdší a budeme se také málo potit.

Zimice. Když máme málo vody, neproudí naše krev tak dobře k povrchu těla. Navíc voda v sobě zadržuje teplo. Tyto dvě skutečnosti vedou k tomu, že tělo má velké problémy s termoregulací. To může způsobit zimnici, ale také například horečku.

Vyčerpání. Když nic nefunguje, jak má, ale fungovat to musí, stojí nás to mnohem víc energie. Takže jak fyzická, tak psychická energie prostě upadá. Můžeme být lehce unavitelní, ale také zapomnětliví a nesoustředění.

Suchá pokožka, rty, oči a málo potu. Všechno, kudy se dostává voda z těla ven, musí na chvíli „k ledu“. A to je dost nepříjemné. Rozpraskají nám rty, pokožka začne šupinovatět, řežou nás oči a nebudeme se potit, i když bychom to potřebovali. Takže... nic dobrého.

Barva moči. Je to jednoduché. Čím tmavší moč, tím víc je koncentrovaná a tím méně jsme hydratovaní. Takže pokud je moč tmavě žlutá nebo dokonce hnědá, je to výstražné znamení.

A co nás hydratuje nejlépe? Pokud máme málo vody, znamená to, že ji potřebujeme co nejrychleji dostat vlastně všude po těle. K tomu potřebujeme něco, co pomůže vodě prostupovat lépe buňkami, co ji udělá ještě vstřebatelnější. K tomu nám pomůžou elektrolyty. Můžeme do vody přidat kapku soli, vynikající jsou polévky – vývary, skvěle hydratuje také kokosová voda, pokud máte rádi nálev z okurek, směle do něj, stejně tak nám ale s hydratací pomůže například jogurt nebo kefír, citrónová voda a jablečný džus.   

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Aja10 28. 11. 2018, 10:20
No, vidíte a pak si člověk přečte toto: https://zena.aktualne.cz/zdravi/pitny-rezim-je-nesmysl-nepijte-tolik-vody/r~i:article:710057/ https://ona.idnes.cz/je-pitny-rezim-podvod-0tw-/dieta.aspx?c=A140117_104832_dieta_pet Je to asi hodně individuální, ale já si neumím představit, že bych pila resp. nepila jako pan Měšťák. Nemusí to být 3 litry, ale vím, že litr je málo, poznám to na sobě.
Anýska08 22. 11. 2018, 22:51
Hezky napsané a určitě i pravdivé. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Kategorie