Zobrazit přihlášovací formulář

Nejezte bezhlavě!

  • Publikováno:
Nejezte bezhlavě!

Už se vám někdy stalo, že vám zbyla jen mastná ruka tam, kde byl před chvílí pytlík brambůrků? Že jste měli na stole položenou čokoládu a televizní zprávy zbyl jen prázdný alobal? A jedli jste, aniž byste to vlastně zaregistrovali? Člověk může sníst spoustu jídla bez toho, aby si ho vlastně vychutnal. Pokud se vám někdy něco takového stalo, máte pravděpodobně zkušenost s bezhlavým jídlem. Co to je a jak s tím pryč?

Bezhlavým přejídáním se zabývá celá skupina dietologů, nutričních terapeutů a vyznavačů zdravého životního stylu. Proč? Zombie jídlem, jak někdy bývá takový způsob konzumace potravin nazýván, totiž přijímáme naprosto zbytečné kalorie, ale co víc – bez jakéhokoliv požitku.

Mimoděk můžete sníst celý kopec jídla a vlastně z toho ani nemít radost. Jediné, co se pak dostaví, jsou výčitky a bolesti žaludku. Dlouhodobě pak samozřejmě dochází k nabírání váhy a případným zdravotním problémům. Jestli se chcete zbavit bezhlavého jídla, zkuste pár následujících triků.

Vezměte si talíř.

Pokud chcete jíst s větší rozvahou, je podstatné, aby byla rozvážná i jakási kultura stolování (a to i v případě, kdy se koukáte na televizi, a o stolování v pravém slova smyslu nemůže být řeč). Je prostě podstatné, abychom si chování kolem jídla uvědomovali, pak si budeme uvědomovat také samotné jídlo. Je pro vás normální jíst vestoje, před lednicí nebo jen tak rovnu z obalu? Pokud ano, dejte si jídlo nejprve na talíř. To pomůže předcházet nadměrné konzumaci takových maličkostí, jako jsou chipsy, oříšky, nachos, hranolky… Pokud nedáte jídlo na talíř nebo do misky, snadno ztratíte přehled o tom, kolik jste toho vlastně snědli.

Zpomalte.

Pro správné stravování i zažívání je velmi důležité uvědomovat si, co vlastně jíme. Proto hraje zpomalení svou velmi důležitou roli. Nemusíte vyloženě myslet na to, že máte jíst pomaleji, máme pro vás malý trik – vezměte si lžíci nebo vidličku do své nedominantní ruky. Praváci do levé, leváci do pravé. To vás zaručeně zpomalí a dlouhodobé studie ukázaly, že tahle maličkost může snížit váš příjem potravin až o 30 %. Mozek dostane víc času na to si uvědomit, že je žaludek plný, a vy jednoduše zbytek schováte do lednice.

Soustřeďte se!

Pokud se u jídla díváte na televizi, scrollujete v mobilu nebo tabletu, posloucháte historky… je větší pravděpodobnost, že toho sníte víc (podle studií až o 14 %). Vaše pozornost je rozptýlená a mozek nevnímá signály o sytosti dostatečně rychle. Pokud jíte, jezte, ale nedělejte nic jiného. Soustřeďte se na vůni, chuť i vzhled jídla, užívejte si to.

Schovejte to.

Mnoho nezdravého jídla konzumujeme prostě ze zvyku, automaticky, bez pocitu hladu a dokonce také i bez chuti na tu konkrétní potravinu. Zkuste předcházet automatickému zombie jídlu tak, že sami sobě nedáte prostor pro to, aby vás to vůbec napadlo. Ve spíži i v ledničce nezdravé jídlo prostě schovejte. Dejte je na hůř viditelné místo, naopak do popředí vystavte ovoce, zeleninu, jogurty a podobné laskominy. Možná se vám to zdá jako hloupost, ale stejně tak, jak se k bezhlavému jídlu musíme propracovat, můžeme se od něj i oprostit. Je to běh na středně dlouhou trať, ale výsledky stojí za to.

Už jste někdy přemýšleli nad automatickým jídlem? Myslíte si, že stojí za to se takových zvyků zbavovat? Máte zkušenost s tím, že sníte misku oříšků na stole jenom proto, že tam jsou? Stojí to za pokus? Podělte se o své zkušenosti!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie