Zobrazit přihlášovací formulář

Nácvik pozitivního myšlení

  • Publikováno:
Nácvik pozitivního myšlení

Kalendářní rok se nám pomalu chýlí ke konci, takže se nám otevírá prostor na hodnocení, zvažování další cesty, přemýšlení o tom, co bylo, a jak jsme ten rok zvládli. Co všechno se stalo, nestalo nebo stát mohlo a tak dále. Často dojdeme k tomu, že magický rok 2018, kdy se měly udát převratné změny v našich životech, mohl být o něco lépe prožitý, kdybychom se na věci nedívali tolik černě.

Je to zkušenost, říkáte si. Život z nás optimismus doslova vymlátil, najít něco hezkého je těžké ne na každém okamžiku, ale už i na celých dnech a obdobích? Souhlasíte? Pokud ano, tak je to přesně tento přístup, na kterém by se do budoucna vyplatilo pracovat. Protože často věci prožíváme tak, jak je vidíme, a změna přístupu sice nezmění nic na faktech, ale na naší náladě ano.

Většina negativních myšlenek je k ničemu. Ne všechny, některé jsou produktivní a užitečné, ale o ty nám teď tolik nejde. Pokud jsme založením (nebo naučení) tak trochu negativisti, měli bychom vědomě pracovat na porušení vzorce negativního myšlení. Jak na to? Prvním krokem je si negativní přístup vůbec uvědomovat.

  • Dejte si na to čas. Vezměte papír a tužku a začněte si sepisovat následující věci. Své obavy a strachy, to, co nám vadí na ostatních, to, co nás pravidelně stresuje, věci, ve kterých jsme si nejistí. Jakmile si pojmenujeme, co v nás vlastně negativitu vyvolává, můžeme si vysvětlit spoustu epizod „špatné nálady“. Nezapomeňte si také poznamenat, jak se cítíte, když jste nevyspalí nebo nenajezení, jak vám to ovlivňuje náladu.
  • A teď krok dvě. Vezměte si druhý papír a ke každé negativní myšlence si připište jednu pozitivní. Pokud se vám někdy něco nepovedlo, napište si, jakou lekci jste si z toho vzali. Pokud se něčeho bojíte, napište si, v čem jste naopak neohrožení, nebo jestli a jak byste chtěli tento strach překonat. Pokud se vám stále něco nedaří, podívejte se, jak dalekou cestu jste ušli od chvíle, kdy jste začali. Pokud jste někoho ztratili, sepište si, co krásného jste spolu prožili. Jestli vás stresuje vaše práce, uvědomte a napište si, jak a komu je prospěšná. A když vám něco na někom vadí, zkuste se zaměřit na to, co se vám na něm naopak líbí.

Toto je praktické cvičení na to, abychom se snažili změnit si perspektivu. Jakmile si postup aspoň trošku zvnitřníme, můžeme tak začít uvažovat v praxi, běžně, za provozu. Pocítíme náhlý záchvat žárlivosti? Zkusme myslet na to, co je dobrého na nás samotných, a ocenit se za to. Přišli jsme o peníze? Třeba bylo dobré zaměřit se na to, že nám nějaké zbyly, a jak si naplánujeme nakládání s nimi. Je to velice ošemetné, ale téměř v každé situaci se dá najít něco když už ne něco pozitivního, tak alespoň něco ne negativního, na co se zaměřit.

Z takového přístupu bychom se měli učit udělat si zvyk. Teprve pak se začneme ze stavu neustálého trápení přesouvat do stavu alespoň o trošku lepšího, později možná dokonce vyrovnaného a šťastného. Protože jak řekl Mahátma Gándhí:

„Člověk není ničím jiným, než produktem svých myšlenek. Stane se tím, nač myslí.“

A my se přec nechceme stát otroky svých vlastních negativních myšlenek, nechceme se zamknout do spirály zmaru a beznaděje, kterou nám zčásti nachystal svět kolem, ale na kterou jsme sami vykročili tím, že jsme přijali pesimismus, stres a obavy za vlastní.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie