Zobrazit přihlášovací formulář

Sedíte celý den? Pak pozor na zdraví!

  • Publikováno:
Sedíte celý den? Pak pozor na zdraví!

Všichni víme, že sedavý způsob života je špatný pro naše zdraví. Asi i tak nějak obrysově víme, jak (kdo si jako první vzpomněl na bolest zad, má za jedna). Ale potíže s páteří zdaleka nejsou to jediné, k čemu sedavý způsob života vede. A mezi námi, není výjimka, že člověk prosedí až 15 hodin denně! V práci, v autě, doma. Do hodinky vměstná nákup a nějaké přesuny, a je to. No a pak se osm hodin spí. Trošku děsivé, že?

Taky nás asi celkem logicky napadne, že když pořád jenom sedíme, tak se asi moc nehýbeme, a tím pádem tloustneme. A nadváha a obezita prostě není zdravá, to je jasné. Přináší s sebou spoustu zdravotních obtíží, jako je horší krevní oběh, větší sklony k cukrovce, problémy s pohybovým aparátem, snižování metabolismu a tak dále. Ale to se teprve rozehříváme.

  • Nejzdravějším typem pohybu je chůze. Je pro nás zcela přirozená a nejméně namáhá například klouby. Nicméně věděli jste, že bychom měli denně ujít zhruba deset tisíc kroků? To je okolo sedmi kilometrů. A to, jestli to děláme, nebo ne, má naprosto zásadní vliv na naše zdraví, muskulaturu, krevní oběh, metabolismus a tak dál.

Zdravotní rizika spojená se sedavým způsobem života

To, jakým způsobem si „nepohyb“ zahrává s naším zdravím, ovlivňuje skoro všechno; od psychiky po palce u nohou, hormony a kosti.

Deprese, úzkosti, psychické problémy. Čím víc se přes den hýbeme, tím lépe se cítíme jak po fyzické, tak po psychické stránce. Efekt je jak psychologický uspokojení z toho, že děláme něco pro sebe), tak biologický (vyplavování endorfinů, zdravá únava apod.).

Bolesti páteře. Po celé její délce – od beder až po lidově zvané „bolení za krkem“. Když zhrouceně sedíme, nezapojujeme svaly a celá tíha našeho těla je na páteři, ploténky se ztenčují, dislokují a jinak deformují, ovlivňuje to naše držení těla, dochází ke svalovým disproporcím a tak dále.

Obezita, cukrovka, kardiovaskulární potíže. I při sezení spalujeme nějaké kalorie, ale není jich rozhodně moc. Nicméně nám také kolísá hladina inzulinu a zvyšuje se neschopnost průniku glukózy z krve do buněk. Cholesterol letí nahoru, mění se metabolismus tuků a cévy i žíly dostávají zabrat.

Rakovina. Ano, nestrašíme. Rakovina tlustého střeva a konečníku, stejně jako rakovina endometria, to jsou ty nejčastější, které sezení a zároveň necvičení ovlivňuje. Také je s tím samozřejmě spojená změna váhy směrem nahoru, která rozhodně nepomáhá, hormonální problémy a podobně. Každá hodina, kterou sedíme denně navíc, zvyšuje riziko vzniku a rozvoje těchto druhů rakoviny ve vysokých jednotkách procent.

Řídnutí kostí. Pokud svůj pohybový aparát vystavujeme tělesné námaze, nutíme buňky k regeneraci a stará kostní tkáň se lehce obnovuje. Když to neděláme... no, tělo nahrazuje méně a méně toho, co ztrácí, kosti nám slábnou a my se vystavujeme většímu riziku osteoporózy.

Krevní sraženiny. Žilní nedostatečnost daná málo pohybem a zpomalený průtok krve mají za následek, že se nám žíly prostě můžou ucpat. To vede k rozvoji křečových žil, metličkových žilek, ale i například nebezpečných trombóz.

  • S prací toho asi moc neuděláme. Ale vždycky se můžeme protáhnout, udělat si pár dřepů a přes oběd se projít. No a pak je tady toho mnohem víc. Kamkoliv můžeme, pojďme pěšky. Když máme čas, je lepší jít na procházku, než si sednout k televizi. Všechny malé změny se počítají. Začít cvičit není nikdy pozdě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie