Zobrazit přihlášovací formulář

Poklad z vaječných skořápek, zdravé zuby, kosti, vlasy i nehty

  • Publikováno:
Poklad z vaječných skořápek, zdravé zuby, kosti, vlasy i nehty

Plýtvání potravinami se nevztahuje jen na zbytky, ale také na to, že často vyhazujeme něco, co bychom mohli ještě použít. Jenom to nevíme. Jedním z největších hříchů, které můžeme kuchyni udělat, je vyhazovat vaječné skořápky (z bio vajec). Protože díky nim si můžeme zajistit mnohem silnější a zdravější zuby, kosti, nehty, vlasy a vůbec, nadopovat své tělo skoro všemi minerály, které potřebuje.

Vaječné skořápky nejsou jen tak ledajaký „obal“. Obsahují neuvěřitelné množství minerálů, především samozřejmě vápníku. Ale také zinek, síru, mangan, měď, fluor, křemík... a tak dále. A stejně, jako máme v současné době trošku problém zajistit si dost vitamínů nebo vlákniny, bojujeme i s minerály. A řešení je přitom tak jednoduché.

Co budeme potřebovat

Samozřejmě skořápky z vajec. Ty očistíme, a buď alespoň pět minut povaříme a necháme kompletně uschnout, nebo je vyložíme do trouby a propečeme na 180 stupňů alespoň patnáct. Tak je zbavíme bakterií a všech případných choroboplodných zárodků. Přece jen, vzhledem k produkci vajec je toto naprosto nezbytné opatření, že ano.

Skořápky pak rozdrtíme buď v mlýnku na kávu, mixéru nebo v hmoždíři. Výsledný prášek pak přesejeme přes co nejjemnější sítko a uložíme v uzavíratelné nádobě. A jak ho můžeme konzumovat?

  • Jenom tak. Špetičku prášku bereme na lačno třikrát denně, ale není třeba pořád. Měsíc v kuse dvakrát za rok úplně stačí. Popřípadě při potížích. Tento prášek totiž odpomůže od krvácení dásní, chronického nachlazení, zácpě a problémech souvisejících (nebo způsobujících) s nedostatkem minerálů.
  • Přimícháme je do něčeho, z čeho můžeme mít také po- nebo užitek. Nabízí se med, který má sám o sobě úžasné účinky na náš organismus, ale můžete je přidat kamkoliv, klidně jimi posypat chleba, přimíchat do kaše, do nápoje, fantazii se meze nekladou. Tip Mimibazaru: Takto nadrcené vaječné skořápky můžete přidávat do kávy, kde odstraní její kyselost. Takové kávě se pak říká „kovbojská“.
  • Pozor: Nekombinujte vaječné skořápky s žádnými tuky, ty by pak zabraňovaly vstřebávání vápníku i jiných minerálů, takže bychom si účinek skořápek vlastně vyrušili.
  • Tip Mimibazaru: Tento prášek můžete přimíchávat do jídla i svým domácím mazlíčkům, pokud mají už „svůj věk“ nebo trpí problémy s kostmi a zuby.     

Skořápky a citrón?

Jeden z dalších receptů na minerální i vitamínovou bombu je rozpustit tyto v troubě nebo vroucí vodě sterilizované skořápky v citrónové šťávě. Vezměte skořápky z deseti větších vajec a vložte je do šťávy vymačkané z kilogramu citrónů. Uchovávejte v lednici, skořápky se zhruba do 24 hodin rozpustí (stejně jako například v octu). Užívejte 1 dl této šťávy ráno a večer – ideální, pokud chcete nakopnout svou imunitu v chřipkové sezóně, nebo dokonce i v případě, že už na vás nějaký ten bacil vlezl.

              

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie