Zobrazit přihlášovací formulář

Domácnost plná úzkostí

  • Publikováno:
Domácnost plná úzkostí

To, že se spousta lidí v dnešní době prostě necítí psychicky dobře, je smutný, leč nepopiratelný fakt. Místo, kde bychom se měli cítit dobře, v bezpečí a chráněni před zlým světem, je doma. Jenomže pro mnoho z nás to tak není. Protože náš domov nám může přinášet spoustu stresu a úzkosti, aniž bychom si to uvědomovali. A samozřejmě na to máme největší vliv my sami.

Nepořádek a dezorganizovanost. Zadržte, než se budete cítit uraženě. Všichni máme sem tam doma nepořádek v různých stupních. A víme, že není čas, energie a tak dále na to, abychom měli všechno pořád jako ze škatulky. Ale taky si zkusme uvědomit, jaký stres a neklid nás při pohledu na ten nepořádek popadá. O tom, jaký má (ne)pořádek vliv na naši hlavu, jsme dokonce napsali speciální článek. A pro klid duše rozhodně stojí za přečtení. Najdete ho tady.

  • Pokud to jde, dělte se o péči o domácnost, s kým to jen půjde. Není to zodpovědnost pouze jedné osoby (pokud s tím ta dotyčná osoba vysloveně nesouhlasí). I ten pocit, že „bychom měli“, ale nemáme čas, prostor, energii nebo cokoliv, je stresující.

Pohyb. Doma se můžeme cítit špatně i proto, že v práci osm a více hodin sedíme, pak se autem přesuneme domů, kde aktivně dalších několik hodin sezením odpočíváme. Neaktivita není dobrá ani pro naše fyzické, ani psychické zdraví. Takže aspoň procházka, když už ne jiná aktivita, je před příchodem domů ideální.

Málo přirozeného světla. Malá okna, nevhodně rozestavěný nábytek, neustále zataženo, špatná orientace... to všechno může mít za následek to, že na nás prostě doma i jinde dopadá málo slunečního svitu. A všichni už víme, co to znamená. Nedostatečná produkce vitamínu D, který je známý jako „vitamín dobré nálady“. Ale světlo obecně má na nás stimulující efekt. Protože produkuje také tvorbu serotoninu, neurotransmiteru, který je zodpovědný za stabilitu nálad. Takže nezapomeňte ráno hezky vytáhnout žaluzie, rozhrnout závěsy a nechat světlo působit.

Chybí nám estetika. Člověk se rád obklopuje věcmi, které jsou hezké. To může být pro každého něco jiného, ale pokud jsme odjakživa snili o zimní zahradě a doma máme tak nanejvýš jeden polomrtvý kaktus, asi se nám to moc líbit nebude. Obklopujme se věcmi, které se nám líbí. Vyznavači modernismu se asi nebudou cítit dobře ve starožitně zařízeném pokoji. Ale někdy stačí i pěkná květina, obraz, barva na stěně.

Nechodí k nám návštěvy. I když náš domov je pro nás naše svatyně, sociální interakci potřebujeme. Člověk nutně potřebuje sdílení k tomu, aby byl spokojený. A k tomu patří i sdílení svého prostoru. Je hezké popovídat si s rodinou a přáteli, je příjemné vidět, že je jim dobře nejen s námi, ale také u nás, pozvání do toho našeho bezpečného prostoru tvoří pouto, prohlubuje určitou intimitu a tedy i vazby mezi lidmi.

  • Spánek. I to je jedna z věcí, kterou provozujeme převážně doma. A když se nám doma špatně spí, na dobré náladě to nepřidá. Jak si zajistit doma ničím nerušený a vydatný spánek? To si můžete přečíst tady. Dozvíte se, jakou roli hraje teplota v místnosti, ale taky například světla z obrazovek a podobně.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie