Zobrazit přihlášovací formulář

Přírodní elixír proti kašli (a nejen to)

  • Publikováno:
Přírodní elixír proti kašli (a nejen to)

Období nachlazení je tady, a to v plném proudu. Smrkáme, kašleme, jsme unavení, máme teploty, někdy lehneme s chřipkou. Co je ale hned po prevenci nejlepší zbraň na nachlazení? Zarazit ho už v zárodku. A ideálně ne jen jeden symptom, ale posílit tělo celkově, aby mělo dost energie a prostředků zbavit se každého nevítaného bacila jednou pro vždy (nebo teda aspoň do další zimy).

Ingredience domácího sirupu proti kašli, respektive naprosté bomby pro naši imunitu, máme pravděpodobně doma ve spíži. A už jsme určitě slyšeli o tom, že mají neskutečně prospěšné zdravotní účinky samy o sobě. Takže teď je jen třeba je spojit.

Něco málo o ingrediencích

Med. Co nejkvalitnější, samozřejmě (jak ho vybrat? To se dočtete tady.). Ze studií i ze zkušeností našich prababiček vyplývá, že med má zklidňující účinky když dojde na kašel. Ale to zdaleka není vše. Je antibakteriální, protizánětlivý, zabíjí viry i plísně, podporuje naše bílé krvinky a tím pádem celou naši imunitu. Jenom je třeba, abychom med nikdy pořádně nezahřívali, protože tak ztrácí své vlastnosti. I proto bychom se měli poohlédnout ideálně po lokální produkci v raw kvalitě.

Kokosový olej. Ten obsahuje kyselinu laurovou, která ničí bakterie, viry a plísně (a taky zrychluje metabolismus). Takže nám pomáhá bojovat s infekcemi a záněty, a ještě k tomu podporuje naše trávení a vstřebávání látek do organismu.

Kurkuma. Kurkuma je skoro nad zlato. A rozhodně, když jde o naše zdraví. Je to přírodní lék na velké množství neduhů, čistí krev, posiluje imunitu, působí antibakteriálně, antisepticky, je skvělá na poranění i problémy s kůží, balancuje naše hormony, rozpouští hlen a působí příznivě na dýchací ústrojí. A vůbec, více o ní se dočtete tady. A jak jí zařadit jinak do jídelníčku? O tom jsme zase psali tady.

Citrón. Jednou větou – příjem vitamínu C.

Skořice. I ta si vysloužila samostatný článek. Protože je toho spousta, co jsme o ní možná nevěděli. Jde nám ale především o její antibakteriální účinky, její schopnost bojovat s viry i plísněmi. Co ještě umí? Dozvíte se tady.

Více z těchto ingrediencí „nakopává“ metabolismus. Což je při nachlazení velmi pozitivní informace, neboť potřebujeme, aby tělo pracovalo rychleji, i když se mu nechce. S podpořeným metabolismem lépe vstřebáváme účinné látky a máme i více chuti k jídlu, takže do sebe dostaneme více prospěšných látek a živin.

Postup

  • 3 lžičky raw medu
  • 2 lžičky rozpuštěného kokosového oleje
  • Šťáva z jednoho citrónu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička kurkumy

Všechny ingredience smíchejte dohromady – ale nezahřívejte (především kvůli medu). Mějte je pokojové teploty, to by mělo stačit. Užívejte jednu až dvě lžičky tři až pětkrát denně, od prvních příznaků nachlazení a kašle.

  • Pozor! Tento sirup nedávejte dětem do jednoho roku věku, především kvůli kojeneckému botulismu, za který můžou v medu se náhodně vyskytující spóry C. botulinum. (zdroj)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie