Zobrazit přihlášovací formulář

Poznáte kvalitní med?

  • Publikováno:
Poznáte kvalitní med?

Aneb Nekupujte předražený sirup. Med milujeme a používáme snad všichni, je zdravý a dobrý, ať už na krajíci chleba, v čaji nebo jenom tak na lžičku na chuť. I když Česká republika produkuje vysoce kvalitní med, v obchodech najdeme také medy ředěné levnými sirupy, s obsahem éček a dokonce i pesticidů. Jak vybrat doopravdy kvalitní med?  

Do regálů supermarketů a ostatních obchodů pomalu míří letošní med. Bude dražší, protože kvůli extrémnímu počasí a epidemiím mezi včelstvy vyprodukovali včelaři letos o poznání menší množství medu než v předchozích letech. To nahrává podvodným prodejcům, kteří med nastavují a často prodávají pouze medu podobnou sladkou hmotu. V tom lepším případě zdravotně nezávadnou, v tom horším poměrně škodlivou.

To, že letošního medu bude méně, automaticky neznamená, že bude horší. Včely produkují pořád stejně kvalitní med, když ho někdo kazí, tak jedině člověk.

Med kvasí?

Ano, pokud se stane, že vám doma med zkvasí, znamená to, že byl včelstvu odebrán dřív, než byl „zralý“. Má pak mnohem větší obsah vody a klidně i zkvasí.

Druhy medu

V zásadě rozlišujeme dva, resp. tři druhy medu:

         Květový med

Ten vzniká z nektaru, který včely sesbírají z květů rostlin. Obsahuje větší podíl cukru, takže je lehce stravitelný, rychleji krystalizuje (kromě akátového). Zároveň je v něm ale také dost pylu, takže může vyvolávat alergické reakce. Známé jsou jak jednodruhové medy (řepkový, akátový, lipový…), tak smíšené (například kombinované s květy ovocných stromů).

          Lesní, medovicový med

Pochází z medovice, což je látka produkovaná především mšicemi, které se živí šťávami z jehličnatých stromů, především z jedlí a smrků. Má výraznější chuť a aroma, je tmavší, nekrystalizuje tak rychle a obsahuje mnohem více stopových prvků a minerálních látek.

          Smíšený med

Je kombinací obou předchozích druhů. Z květových medů jsou zastoupeny především květy malin, lípy nebo ostružin a obecně takových rostlin, které kvetou později. Smíšené medy jsou pravděpodobně nejoblíbenější, mají skvělou chuť, která není tak výrazná, jako u medu lesního.

Čím se řídit při výběru medu?

Cena: Velmi jednoduše se můžete zorientovat v kvalitě medu podle jeho ceny. Samozřejmě to není jediné kritérium, na které byste se měli dívat, ale při prvotním výběru pomůže. Kvalitní český med neseženete v obchodních řetězcích pod 150 Kč za kilogram. Levnější medy jsou podezřelé.

Struktura: Cukernatost není na překážku, naopak ukazuje kvalitu květových medů. Tekutý med by se neměl přelévat jako voda, naopak, měl by se táhnout a být velmi hustý. Med by neměl obsahovat žádné nečistoty!

Barva: Květový med má čistou, slabě až zlatavě žlutou barvu, někdy až s nazelenalým nádechem. Medovicový je tmavě hnědý s červeným nádechem.

Etiketa: Pokud chcete doopravdy kvalitní med, hledejte označení „ČESKÝ MED“, ne „český výrobek“. Skvělý přehled a hodnocení medů najdete zde – externí zdroje, jako jsou právě Potraviny na pranýři, přináší hodnotné informace o konkrétních výrobcích na českém trhu.

Máte svého včelaře?

Ideální cestou ke kvalitnímu medu je samozřejmě brát med přímo od včelaře, ideálně známého. Tak máte jistotu, že nebudete konzumovat med naředěný třtinovým nebo jiným sirupem, s obsahem antibiotik ani jiných škodlivých látek, které dokážou v medu spolehlivě zabít všechny prospěšné látky.

Tip Mimibazaru: Hlídejte si na etiketách obsah hydroxymethylfurfuralu. Kvalitní a pravý med obsahuje maximální množství této látky 0,4 mg/kg, kdežto nepoctivé, levné a často škodlivé náhražky ho v sobě měly až 100 mg/kg. 

Kupujete med v supermarketech? Nebo máte svého včelaře? Hlídáte si, jak kvalitní med kupujete? Čím se při jeho výběru řídíte vy? Máte tip na dobrého včelaře ve svém okolí? Podělte se na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Míšatex 3. 9. 2015, 17:59
Mohu jen potvrdit, kupovat med pouze od včelaře, rozdíl je znát nejen v kvalitě, ale také v chuti, máme v rodině včelaře. (Y) (Y) (Y) (Y) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (Y) (jidlo) (jidlo)

Kategorie