Zobrazit přihlášovací formulář

5 věcí, které jste o zubech nevěděli

  • Publikováno:
5 věcí, které jste o zubech nevěděli

Díky zubům můžeme mluvit, jíst i oslňovat krásným úsměvem. Umí nám ale taky pěkně zavařit, každý, kdo si prošel náročnými procedurami u zubaře, to může potvrdit. Proto je správná péče o zuby v každém věku důležitá, ty nejobecnější zásady známe všichni. Víte ale, že nejen sladké je pro zuby škodlivé? Že i moc fluoru škodí?

Kyselé může být stejně škodlivé jako sladké

Cukr zdaleka není jediný padouch, který nám může způsobit problémy se zuby. Kyselá jídla (s nízkým pH), tedy kyselé sladkosti, ovoce (především citrusy), džusy a šťávy narušují sklovinu a zuby „měknou“. Kyselina citrónová je pro zuby vyložené zlo, sklovina podléhá erozi a její vrstva se ztenčuje. Doslova pohromou jsou pak žvýkací vitamínové bonbóny, které jsou nejen agresivní, ale také obsahují hodně cukru a na zubech ulpívají. Dětská sklovina je o mnoho náchylnější k poškození, sama o sobě je měkčí než sklovina dospělého.

Velmi nízké pH mají (a tedy i velké riziko pro zuby představují) i některé tvrdé cucavé bonbóny, ale také sodovky bez cukru.

Škodám na zubní sklovině můžete předejít tím, že společně s agresivními jídly budete konzumovat něco s obsahem xylitolu – například žvýkačky. Ty pomáhají zubní sklovinu opět remineralizovat. A také si pravidelně vyplachujte pusu roztokem jedlé sody! Ta pomáhá mimo jiné škodlivé účinky kyselin mírnit.

Sklovina je tvrdá, ale křehká

Sklovina je nejtvrdší část lidského těla. Nicméně je křehká, tedy velmi náchylná na odštípnutí nebo popraskání. Poškodit ji může i kostka ledu nebo piercing ve rtu nebo jazyku. A na rozdíl od kůže, sklovina znovu nenaroste.

Víte, co podle zubařů vede k častému odštípnutí skloviny? Popcorn! Lépe řečeno nepuknutá kukuřice zákeřně schovaná v plné hrsti. Další z rizikových faktorů poškozené skloviny je piercing, především kulička nebo kroužek v jazyku. Podle studií má až 41 % lidí s takovýmto piercingem potíže s odštípnutou zubní sklovinou proto, že i při běžné řeči kov do zubů naráží.

A kdo z nás ještě nikdy nepoužil zuby místo kleští? Třeba k otevření lahve s vodou nebo zaschlého laku na nehty. Tady máme zajímavé číslo – takové použití zubů může až za 9 % jejich ulomení.

V každém věku můžou zuby chybět

Ačkoliv se už v přírodovědě učíme, že dospělý člověk má 32 zubů, ve většině případů tomu tak není. Nejčastěji lidem chybí zuby moudrosti, stejně tak ale rozšířená je absence laterálních řezáků, čili „dvojek“.

Nejčastější příčinou chybějících zubů jsou ale stejně onemocnění dásní nebo dutin.

Moc fluoru škodí

Všichni víme, že fluor je pro zuby a zubní sklovinu velmi důležitý. Pro zuby dětí do zhruba 8 let věku je ale přemíra této látky poměrně nebezpečná. Zuby takto malých dětí se ještě pod dásní vyvíjí a nadbytek fluoru může způsobit stav zvaný fluoróza. To je nevratný proces, který je završen mineralizací skloviny a projevuje se jako bílé až hnědé skvrny na zubech. A takové skvrny nejdou zaleštit ani nijak odstranit, proto je třeba (zvlášť u dětí) přísun fluoru hlídat.

Problém nastává především v případě, kdy děti zubní pastu polykají a tím se zvyšuje přísun fluoru do těla. Zubní pasty jsou určeny k lokálnímu působení, jejich konzumace může poměrně významně uškodit. Zkuste hlídat, kolik si vaše děti dávají zubní pasty na kartáček (úplně stačí množství o velikosti hrášku). A pořádně překontrolujte, že všechnu zubní pastu vyplivnou.

Rovnátka a zubní kazy

Pokud chcete nejen rovné, ale i zdravé zuby, je třeba maximální důraz na hygienu. Zbytky jídel, které se na rovnátkách uchytí, můžou dlouhodobě lokálně škodit a způsobit tak poškození zubní skloviny, demineralizovat ji a následně také způsobit její trvalé narušení. Na zubech pak vznikají skvrny, které postupně tmavnou.

Jazyk je přirozený kartáček na zuby, ale lidé, kteří dostanou rovnátka, jej k čištění postupně přestávají používat. Kontakt jazyka s kovem není totiž úplně příjemný. A to vede kromě jiného také k nahromadění zubního plaku.

Stále častěji se setkáváme s tím, že si ortodontickou péči dopřávají také dospělí, a s rovnátky je doopravdy na místě ústní hygienu nepodceňovat!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

šarik3 8. 9. 2015, 19:43
Super článek |:o)
barbinecka37 7. 9. 2015, 19:36
(Y)

Kategorie