Zobrazit přihlášovací formulář

Jsem těhotná a chci sportovat. Můžu?

  • Publikováno:
Jsem těhotná a chci sportovat. Můžu?

Máloco záleží na více faktorech než právě toto. Ale spousta z nás je dnes zvyklá pravidelně sportovat, hýbat se, věnovat se aktivním koníčkům a tak dále. Jakmile otěhotníme, dostaneme strach a raději aktivit necháme nebo je významně omezíme – to je aspoň obvyklý scénář. A i kdybychom pohyb sami omezit nechtěli, nevěřícné a odsuzující pohledy a komentáře okolí nás často donutí. Co je tedy vlastně správně?

  • Naprosto zásadní pro sportování v těhotenství je náš zdravotní stav. Čím rizikovější je naše těhotenství, tím více bychom na sebe doopravdy „měli dávat pozor“ a nevystavovat se zbytečnému riziku. Pokud jsme ve všem v normě, my i miminko se těšíme výtečnému zdraví a náš lékař nespatřuje žádné důvody k tomu, abychom se nedávali do těla, tak směle do toho. Do čeho ale?

Sport znamená riziko, to je pravda. Na mnoha rovinách – hrozí riziko úrazu, přehřívání organismu, nadměrné zapojování břišních svalů může vést ke kdejakému problému včetně těch nejhorších. Ano, jak jsme řekli, riziko to bezesporu je. To je ale také například ježdění autem. Na čem tedy záleží, co ano a co ne?

Žena, sport a těhotenství

V těhotenství se s tělem děje mnoho zajímavých změn. Například se mění těžiště těla, hrozí tedy více úrazy, více se zatěžuje kardiovaskulární systém, díky změně v metabolismu cukrů žena začne více ukládat tuk. Jenomže s tím vším může sport pomoci. Díky němu posilujeme svalový korpus těla, máme tedy lepší stabilitu, rychlejší reakce a pevnější „obal“. Sportem trénujeme svaly i kardiovaskulární systém, jsme lépe připraveni na větší zátěž, kterou s sebou těhotenství nese. No a o spalování tuků ani mluvit nemusíme.

Tepová frekvence je klíč

Co je to tepová frekvence a jaké má úrovně? O tom jsme psali v našem miniseriálu Fitness průvodce pro začátečníky, konkrétně tady. Můžete si vypočítat tu vlastní, ideální, která odpovídá vašemu zdravotnímu stavu, věku a záměru, který pohybem sledujete. I při výpočtu této tepové frekvence ale doporučujeme spolupracovat s odborníkem.

Pomalé a vytrvalostní sporty jsou ideální – u všech bychom se ale měli řídit vlastní tepovou frekvencí. O tom, jaká je vaše ideální tepová frekvence při zátěži, se nejlépe poraďte se svým lékařem. Tělo je těhotenstvím samozřejmě ovlivněno a je možné, že své maximální vhodné tepové frekvence budeme dosahovat při nižší zátěži, což je v pořádku. Hlavní je mít to pod kontrolou. A nesnažit se o stejné výsledky, jakých jsme dosahovali bez rostoucího miminka v bříšku. Měříme zátěž na tělo, ne čas, za který jsme uběhli pět kilometrů. Někdy je „přemotivovanost“ na škodu, je třeba poslouchat své tělo a ano, tělo těhotné ženy je k únavě mnohem náchylnější – sportovat můžeme, ale odpočívat musíme!

Velká rizika

Jsou tady ale sporty, které jsou v těhotenství riziko doopravdy velké. Zdravý rozum je to, co by nás od nich mělo držet v těhotenství co nejdál. Skákat s padákem by nás snad ani nenapadlo, ale například jízda na kolech v terénu, kdy jsou velké otřesy a riziko pádu, sjezdové lyžování, kde dochází k pádům velmi dramatickým, jízda na motorce a tak dále. Kde nám hrozí, že můžeme spadnout, vystavujeme se velkým otřesům nebo změnám tlaku (potápění bychom měli odložit na dobu po porodu), do toho bychom se pouštět neměli.

Co když ale třeba chceme posilovat? V takovém případě musíme velmi opatrně s váhami, stejně tak se cviky, které nadměrně zapojují břišní svaly (pozor, to zdaleka nejsou pouze cviky na břicho. Břišní svaly zapojujeme i při různých druzích cvičení zad, zdvihání vah nohama a tak dále. V takovém případě doporučujeme cvičit pod dozorem kvalifikovaného trenéra a svůj trénink konzultovat s lékařem.) Posilování obecně a s rozumem je ale možné.

Pokud běháme, děláme jógu, chodíme na procházky nebo cvičit na balóny, jsou naše rizika malá a lehce odhadnutelná. Konzultace s lékařem je na místě ale vždy! Každá žena zná své tělo, umí mu naslouchat a přizpůsobit se. Neměli bychom nechat předsudky a společenské tlaky, aby nás ovlivňovaly – jakýmkoliv směrem. Pokud se na něco ne/cítíme, měli bychom se podle toho zařídit.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie