Zobrazit přihlášovací formulář

Strašák léta – sekundární tonutí. Topit se dá i nasuchu

  • Publikováno:
Strašák léta – sekundární tonutí. Topit se dá i nasuchu

Je to vzácné, ale stát se to může. Bohužel. O čem mluvíme? Co to znamená druhotné, sekundární nebo suché tonutí? I když se to zdá naprosto neuvěřitelné, topit se můžeme i nasuchu dávno poté, co jsme z vody vylezli. Tento stav se týká především dětí a je dobré o něm vědět. Mít na paměti, že i něco takového se může stát. Jak se do takového stavu dostaneme, jak vypadá a čemu věnovat pozornost, to se dozvíte dále v našem článku.

Jak se dá topit na souši

Představte si situaci, kdy se doopravdy v bazénu v moři, v řece, kdekoliv jinde) začnete topit. Nalokáte se vody, pak vás vytáhnou, vy tu vodu vykašlete a všechno se zdá být v pořádku. Jenomže možná nevykašlete tu vodu všechnu – zůstává v plicích a po nějaké době – v řádech minut až desítek hodin se objeví projevy topení nasuchu. Voda způsobí otok (edém) plic, který má pak za následek všechno možné, bohužel i to nejhorší.

Začne selhávat krevní oběh a může se objevit promodrání kůže a sliznic, které nastává při nedostatečném okysličení krve, postižený bude kašlat a bude ho trápit dušnost, možná uslyšíte bublavý dech, který má na svědomí voda v plicích. Sekundární tonutí může začít kašlem, teplotou, bolestí hlavy, případně dezorientací (vše přičítáme na vrub nedostatečnému okysličení).

A ano, dá se takto zemřít – o tom svědčí i případ čtyřletého Frankieho Delgady z Texasu (celý příběh v angličtině najdete zde). Frankie zemřel dokonce až týden poté, co se vody nalokal.

Tonutí a jak se vyhnout tomu sekundárnímu

Nejlepší rada pro všechny rodiče je – pozorujte své dítě a vyhledejte lékařskou pomoc. Nejklasičtějším scénářem, ve kterém se tonut na suchu objevuje, je, že má dítě ve vodě problém, topí se, záchranáři (nebo kdokoliv jiný) ho z vody vytáhnou, dítě vodu vykašle případně je resuscitováno, a všechno se zdá v pořádku. Pak jdete domů, u dítěte e začnou projevovat výše popsané symptomy a máme tady případ jako na dlani. Nebezpečí je ale v situacích, kdy se dítě vody v bazénu naloká (respektive ji vdechne) a my o tom ani nevíme. Při dovádění ve vodě se může stát kde co a koho by napadlo, že takové obyčejné zalknutí se bez ztráty vědomí, které prostě nevypadá nijak vážně, může mít takové následky.

  • Dávejte na dítě pozor jak ve vodě, tak i po příchodu domů.
  • Jakmile se začnou objevovat známky sekundárního tonutí (kašel, dušnost, bolest hlavy promodrání sliznic, bublavé dýchání, prudké stahování hrudníku a rozšířené nosní dírky, které indikují potíže s dechem), okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Tu vyhledejte i v případě, že se vaše dítě v bazénu topilo a zachránilo se samo, zachránili jste je vy nebo někdo, kdo byl zrovna po ruce – a dítěti se tak nedostalo odborné péče.
  • Pokud se naše dítě topilo, neměli bychom si myslet, že následné kašlání je normální (v mnoha případech je, protože tonoucí člověk vodu bude vykašlávat déle, ale nemusí být).
  • Zopakujte si zásady resuscitace po tonutí, pokud není po ruce kvalifikovaný záchranář, často je záchrana tonoucího a jeho následná péče v rukou laiků.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie