Zobrazit přihlášovací formulář

Proč jíst třešně? Bude se vám lépe spát, detoxikujete tělo a zbavíte se zánětů

  • Publikováno:
Proč jíst třešně? Bude se vám lépe spát, detoxikujete tělo a zbavíte se zánětů

Není pochyb o tom, že zralé třešně jsou oblíbeným letním ovocem. Šťavnaté a slaďoučké plody jsou vynikající čerstvě natrhané, báječné jsou ale i v bublanině. Věděli jste ale, že kromě toho, že jsou chutné, jsou i zdravé? Napadlo by vás, že díky nim budete lépe spát? Nebo že zlepšují paměť a jsou také vhodným ovocem pro diabetiky? A to zdaleka nejsou všechny jejich zdravotní benefity!

Když se řekne třešně, asi se vám jako první vybaví již zmiňovaná bublanina, džem, kompot nebo šťáva. Víte ale, že, pokud chcete čerpat všechny benefity, které toto letní ovoce nabízí, měli byste je jíst čerstvé?

Ovoce nabité zdravím

Drobné ovoce obsahuje hořčík, fosfor, železo, jód, vápník, křemík, draslík, zinek; vitamíny A, beta-karoten, vitamíny B, C, E a P (flavonoidy). Dále pak vlákninu a jednoduché cukry, z nichž největší podíl má fruktóza – třešně jsou tedy vhodné i pro diabetiky (v přiměřeném množství). Ale hlavně – červené barvivo antokyan.

  • Ten stimuluje v těle produkci inzulínu, takže nejen, že třešně diabetici konzumovat mohou, ale také by měli – přispívá totiž ke zlepšení jejich stavu.
  • Stejně tak příznivě působí na naši nervovou soustavu, má tak pozitivní vliv na naši paměť, učení, ale třeba také motoriku.

 

 

Třešně jsou navíc jediným přírodním zdrojem melatoninu

  • Díky tomu nám pomáhají se spánkem, jeho kvalitou, a rychlejším usínáním. Nemusíme se bát, že přes zimu se nám bude zase spát špatně – stejně působí sklenička kvalitního třešňového džusu ráno a sklenička večer.

Dalším důležitým minerálem, které třešně obsahují, je jód, který patří k životně důležitým stopovým prvkům, které člověk potřebuje v každém věku.

  • Díky němu třešně prospívají naší štítné žláze a metabolismus živin (cukrů, tuků i bílkovin). Pozitivně také ovlivňuje naši nervovou soustavu, zlepšuje mentální a intelektuální funkce, kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů, podporuje trávení a má příznivý vliv na naši sexualitu.

Kromě výše zmíněného mají třešně také protizánětlivé účinky, takže pomáhají například i s chronickými stavy, jako je revma nebo artritida, vliv mají také na paradentózu. Stejně tak stimulují produkci moči a trávicích šťáv, detoxikují tak tělo tím, že čistí játra, ledviny a krev.

TIP MIMIBAZARU

Třešně jsou skvělým ovocem při redukční dietě. Díky vlivu na trávení a celkově na náš organismus jsou skvělým sladkým „zobáním“ v letních měsících.

Co je dobré si zapamatovat

Věděli jste, že na třešně se nemá moc pít? V kontaktu s vodou totiž velmi rychle kvasí. A to může způsobit nepříjemné zažívací potíže různého druhu.

Recepty s třešněmi

Pokud se vám čerstvé třešně přece jen už přejedly, využijte je při přípravě nějaké dobroty. Oblíbené recepty našich čtenářek najdete ZDE >>

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

beruskahelenecka 16. 7. 2023, 13:19
To je hezké, že jsou třešně tak zdravé. Jenom škoda, že v obchodě za ně chtějí nejméně 130,- Kč za kilogram a více. Ještě že jsme se jich mohli dosyta najíst na zahradě. Jedli jsme je zhruba jeden celý měsíc.A děti byly od třešňové šťávy vždycky upatlané až za ušima a na břiše, že vypadaly jako indiáni.

Kategorie