Zobrazit přihlášovací formulář

Jak přežít vysvědčení – rady pro rodiče i školáky

  • Publikováno:
Jak přežít vysvědčení – rady pro rodiče i školáky

Je to tady, dlouho očekávaný čas letních prázdnin je za dveřmi. S tím jde ale ruku v ruce i událost, která se prostě nedá obejít. Ano, je to vysvědčení. A to, i když se za poslední roky všichni snaží, jak to jen jde, o opak, zůstává pořád strašákem dětí i rodičů. Rozhodně to tak ale být nemusí. Jak se z toho nezbláznit? Chce to klid a raději se řídit následujícími radami. Protože když nejde o život...

Pokud máte děti na základní škole, asi jste už zjistili, že známky vašeho dítěte jsou tak nějak výsledkem společného úsilí mnohdy celé rodiny, dotyčného školáka, jeho spolužáků a vlastně i učitelů. Byť se náš školní systém snaží, jakékoliv hodnocení studenta nebo žáka prostě nikdy nebude úplně objektivní. Ačkoliv se do škol postupně dostává svěží vítr v podobě respektu individuality žáka, progresivních učitelů a tak dále, to, v čem jsme vyrůstali my, stále ještě převládá. Škola je taková malá továrna na úzkosti (a to pro všechny zúčastněné).

Učitelé říkají, že na známkách záleží celá naše budoucnost. My, kteří už jsme tehdejší budoucnost přetvořili na nějaké ty zkušenosti, už víme, že to zas až tak neplatí. Schopný člověk se v pracovním životě uchytí, ať měl jakékoliv známky. Jenomže nějak ten školní roku uzavřít musíme.

Pro rodiče

Pokud se začínáte pomalu zajímat o studijní výsledky svých potomků, tak nám věřte, že je pozdě. I kdybyste teď přišli na nějaké ty nedostatky, byť monstrózního charakteru, vaše dítko to ani s vaší pomocí prostě už nijak nespraví. Rada číslo jedna je zajímejte se průběžně. Protože děti se vám možná jedničkou pochlubí, ale pětku z nich asi budete těžko páčit. Rada číslo dvě zní – vytvořte prostředí takové, aby se vám děti nebály říct o neúspěších. Protož pokud budeme vytvářet dojem, že „to si mě raději nepřej“, jenom tím budeme podporovat tutlání špatných známek. Protože, upřímně, je „lepší“ si ten kravál odbýt jednou za půl roku, než průběžně. Ano, toto je velmi často dětská perspektiva. To, že by se průběžnou snahou mohly výsledky zlepšit, je až tolik nezajímá. Pokud se chcete podívat na to, co dalšího je ještě velmi vhodné, přečtěte si náš dřívější článek. Dozvíte se v něm o trendech v alternativním školství, jak děti učit zodpovědnosti a tak dále.

  • Mimochodem, odměňujete děti za vysvědčení? Třeba i finančně? Zajímavé názory na to, jak kapesné a finanční odměny učí děti i rodiče, najdete tady.

Pro děti

Je to smutné, ale vysvědčení, respektive představa toho, jak na ně budou rodiče reagovat, je často příčinou velmi nežádoucích jevů. Mluvíme například o útěcích z domova, ale taky horších věcech, například pokusu o sebevraždu (a když zapátráte po článcích na toto téma, budete se možná divit). A to přece nikdo nechceme. I když rodiče dávají pořádně najevo, že přes špatné známky nejede vlak, co je asi tak nejhorší, co se může stát? Možná nějaký ten křik, domácí vězení a další tresty, které už pravděpodobně známe z dřívějška. Ale když si sáhneme do svědomí a budeme se doopravdy chtít zlepšit, rodiče snahu ocení.

Problematiky vysvědčení a úzkosti, které způsobuje na všech stranách, si je vědoma i Polici České republiky. Podívejte se, jaké rády dává rodičům i školákům na oficiálních stránkách PČR. Speciální článek najdete tady.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie