Zobrazit přihlášovací formulář

Ortorexie – zdravé jídlo bez zdravého rozumu

  • Publikováno:
Ortorexie – zdravé jídlo bez zdravého rozumu

„Měl/a bych jíst víc zdravě.“ Kdo z nás si takový cíl ještě nikdy nedal? Zdravou stravu do jisté míry asi řešíme všichni. Ze zdravého stravování se stal kult, máme naučné pořady, dokumenty, reality show. Specialisté na zdravou výživu jsou novodobými guru, snad každý den se objeví nová teorie, postup a zázračná (nebo krutě škodlivá) potravina. Co když se ale ze zdravého životního stylu stane nezdravá posedlost?

Není to jednoduché. Obrovské množství informací, které se bez jakéhokoliv omezení šíří především internetem, je těžké bez odborných znalostí roztřídit na pravdivé a nepravdivé. Proto existuje v rámci zdravé výživy spousta mýtů. Ortorexie začíná vlastně až obdivuhodně. Člověk se rozhodne pro zdravý životní styl. Na tom přece není nic zlého, ne? Hlídat si jídelníček, připravovat si svačiny, číst etikety, poctivě vybírat jenom to nejzdravější a s nejlepším složením.

Co je to ortorexie?

Najednou zjistíte, že etiketám nevěříte. Je výrobek nebo plodina doopravdy bio? A když si ji koupím přímo od farmáře, co když má kontaminovanou půdu? Jaká je stav ovzduší v místě, kde se tahle zelenina pěstuje? Nemůže ovlivnit její kvalitu? To nemůžu jíst, to není dost zdravé.

Ortorexie je porucha příjmu potravy. Stejně jako anorexie nebo bulimie, může člověka ohrozit na životě. S tím, jak ortorexie nabývá na síle, mizí z jídelníčku skoro všechny potraviny, dostaví se podvýživa a nemocný často svůj stav bez pomoci odborníka nezvládne. Protože časem přestane stačit jenom zkoumání původu, kvality a složení potravin, je třeba přezkoumávat a kriticky hodnotit taky způsoby úpravy, kvalitu vaření, jestli je při přípravě jídla používáno náčiní, které neničí vitamíny. A po takhle drastickém výběru doopravdy nezbude moc přijatelných potravin.

Zdravý versus štíhlý

Největším paradoxem ortorexie je, že si postižený svou nemoc přivolá tím, že chce být zdravý. Ortorexie má často podobné příznaky i následky jako anorexie, ale má úplně jinou příčinu. Osoby s anorexií omezují svůj příjem potravy na naprosté minimum proto, že chtějí být štíhlí. Ortorektikům zase díky jejich „vylučovací metodě“ nic k jídlu nezbude – nic pro ně není dost zdravé.

Kdo by si měl dát pozor

I ortorexie má své rizikové skupiny. Potýkají se s ní také především ženy, ale hojně jí (více než anorexií) trpí také muži. Obecně nemoc zasahuje věkovou skupinu mezi 30 a 40 lety, jsou relativně úspěšní a mají dobrý přístup k financím i informacím. Ze začátku je totiž fanatický bio život poměrně nákladný.

Dalšími ohroženými skupinami jsou lidé s alternativními stravovacími návyky, čili vegani, vegetariáni, frutariáni, lidé stravující se podle krevních skupin, makrobioticky atd., kteří mají se zkoumáním potravin, jejich složení a původu velké zkušenosti.

Nezasahuje přílišný zájem o zdravé potraviny do života i vám?

Podle odborníků se s ortorexií v nějaké formě setkal už každý čtvrtý občan naší republiky. Nemusí jít nutně o vás, ale třeba máte v okolí někoho, kdo se snaží o zdravou stravu a pomalu se mu to vymyká z rukou. Ortoretikové se dostávají do situací, kdy na návštěvách nebo party nejí, popřípadě si nosí vlastní občerstvení, o kterém jsou ještě přesvědčeni, že je dostatečně nezávadné. Můžete se u nich setkat s hysterickými reakcemi na nabízení jídla, často dostanete přednášku o škodlivosti potravin.

Každý ortoretik se potýká s dilematy ohledně stravování takřka na každém kroku, při každé společenské události a myšlenky na jídlo okupují jeho hlavu téměř neustále. Ortorexie byla pojmenována už v 70. letech minulého století, ale s revolucí v podobě internetu a nekontrolovatelným šířením informací na ni narážíme stále častěji. Její nebezpečí je, že se maskuje jako vlastně dobrá věc – v čemž nás utvrzují i případy některých zdravým životním stylem posedlých celebrit.

Naštěstí existuje relativně jednoduchý test, díky kterému si můžeme ověřit, jestli to se zdravou stravou přece jen trochu nepřeháníme. Zkuste si zodpovědět následujících několik otázek:

  • Máte pocit viny, když porušíte dietu?
  • Cítíte uspokojení, když se zdravě stravujete?
  • Snížila se kvalita vašeho osobního života na úkor dodržování zdravého životního stylu?
  • Plánujete svůj jídelníček několik dní dopředu?
  • Přemýšlíte tři a více hodin denně nad dietou?
  • Zmizely z vašeho jídelníčku neodvolatelně všechny vaše oblíbené pokrmy?
  • Stal(a) jste se k sobě přísnější(m)?
  • Upřednostníte vždy nutriční hodnoty a kalorie, nebo chuť jídla?
  • Zvýšila se vaše sebeúcta k sobě samé/mu, protože žijete zdravěji?
  • Působí vaše dieta potíže při setkání s přáteli, s rodinou nebo při stravování mimo domov?

Pomoc ortoretikům

Na čím více otázek jste odpověděli „Ano“, tím blíže máte k ortorexii. Obecně se pokládá za alarmující kladné zodpovězení tří až pěti z nich. V takovém případě už je vhodné se minimálně zamyslet a racionálně zvážit, jestli je vše v pořádku. Vůbec není na škodu podstoupit konzultaci s odborníkem, nejčastěji psychologem.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie