Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vybrat barvy do dětského pokoje: Takhle ovlivňují chování!

  • Publikováno:
Jak vybrat barvy do dětského pokoje: Takhle ovlivňují chování!

Na barvách, do nichž vyladíte dětský pokoj, hodně záleží. Nejde jen o celkový dojem z interiéru a vkus, který je u dětí dobré pěstovat od malička. Barvy mají také přímý vliv na dětské chování a nálady, dokážou vaše potomky inspirovat, povzbuzovat, ale také zneklidňovat. Platí přitom, že některé děti jsou na působení barev vnímavější než jiné.

 

  1. Červená.

Tahle barva rozhodně nikoho neuklidní, povzbuzuje mysl i tělo, zvyšuje srdeční frekvenci i tempo dýchání. Do dětského pokoje patří spíše jen na detailech, protože ve větším množství

podporuje agresivní chování a snižuje schopnost soustředit se. Proto ji rozhodně nejde doporučit na celé stěny, stejně jako se nebude moc dobře usínat v červené posteli.

 

  1. Oranžová.

Nemáme na mysli meruňkovou, ale poněkud opomíjenou sytě oranžovou. Tato teplá, přátelská a mladistvá barva je pro děti skvělá i na větších plochách, svědčí jejich sebedůvěře a posiluje jejich nezávislost. Oranžová také povzbuzuje komunikaci a spolupráci, což je dobré pro sourozence nebo pro kamarády, kteří přijdou na návštěvu.

 

  1. Žlutá.

U žluté barvy hodně záleží na zvoleném odstínu, do dětského pokoje volte spíše teplé tóny, které si většina lidí spojuje s pocity štěstí a veselosti. Sytější tóny napomáhají soustředění, světlejší udržují v pozornosti paměť. Příliš zářivé a do studena laděná odstíny žluté ale působí rušivě a mohou posilovat pocity hněvu.

 

  1. Zelená.

Tato přirozeně působící barva má na děti včetně dospívajících uklidňující účinek, vědecké studie navíc ukázaly, že prospívá schopnosti čtení a porozumění textu, takže je zejména pro školáky jako dělaná. Když zvolíte spíše světlejší odstín, klidně jí použijte na stěny.

 

  1. Modrá.

Působí přesně opačně než červená, uklidňuje, snižuje úzkost a agresi, krevní tlak a srdeční frekvenci. Pokud máte potomka se sklony k hyperaktivitě a problematickému chování, je modrá tou správnou volbou. Můžete například zkombinovat několik odstínů a doplnit nějakou neutrální barvou.

 

  1. Fialová.

Ambiciózní a sebejistá barva, kterou však zejména menší děti nemají moc v oblibě, ale v pubertě k ní mohou dozrát, pro dospívající dívku to bude mnohem lepší varianta než obligátní a poněkud sladká růžová. Fialová je emotivní a inspirativní, takže u citlivých dětí jí věnujte jen detaily, nikoli velké plochy.

 

  1. Růžová.

Ani růžová nemusí být nutně špatně, jen jí zkrátka nesmí být moc. Skvěle se doplňuje například se šedou. Uklidnění může přinést oběma pohlavím, ale je fakt, že jen trochu odrostlé děti ji mohou začít i pod tlakem vrstevníků odmítat. Takže se jí držte také spíš jen v drobnějších akcentech, které bude snadné obměnit.

 

  1. Teplé vs. studené barvy

Nezáleží jen na samotné barvě, ale i na tom, zda jde o teplou nebo studenou variantu. Teplé barvy obecně podněcují pocity štěstí, pohody, činí prostory útulnějšími. Není ale pravda, že studené odstíny automaticky činí prostor sterilním, velkou předností je jejich uklidňující efekt. Mohou zvětšit příliš malé prostory, studený dojem z nich lze zmírnit například pomocí polštářků a textilií.

(rw)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie