Zobrazit přihlášovací formulář

Bez nervů! 9 tipů na cestování s malými dětmi

  • Publikováno:
Bez nervů! 9 tipů na cestování s malými dětmi

Čeká vás dovolená s kojencem, batoletem nebo předškolákem? Neděste se předem, ale připravte na ni tak, aby vás společné cestování stálo co nejméně nervů.

1. Dobře zvolte dobu letu či odjezdu

Ideální je, když dítě velkou část cesty prospí, což ale neznamená, že máte autem jet jako šílenci přes noc nebo volit let s nočním odletem a přistáním brzy ráno. Dítě se nějak vyspí, ale vy se z toho budete vzpamatovávat dva dny. Pokud jedete autem, zkuste spíše cestu rozdělit na více kratších úseků, klidně s přespáním někde v polovině.

2. Plánujte tak, abyste mohli sbalit méně

Budete si na dovolené půjčovat auto? Tak si ho pronajmete rovnou se sedačkou, ať ji nemusíte vláčet s sebou – nevýhodou je, že některé půjčovny půjčují sedačky poměrně draho. Ve spoustě hotelů lze půjčit kočárek, který tím pádem také nemusíte brát s sebou. Zvažte také množství oblečení, někde si můžete nechat prádlo vyprat, případně můžete využít pračku v ubytování.

3. Zabalte zdravou svačinu na cesty

Udělejte dětem – a klidně i sobě – zdravé svačiny na cesty, jejichž součástí je i ovoce a zelenina. Jednak si ušetříte nervy se sháněním jídla po cestě a peníze za svačiny kupované na benzinkách či letištích, navíc vhodným složením svačiny zajistíte, že děti se zasytí a budou spokojené. Abyste jim cestování ozvláštnili, můžete jim k tomu dát nějaké méně obvyklou sladkost, kterou mají rády. Vezměte pro děti nějaké trvanlivé jídlo na první den dovolené, abyste jim mohli dát najíst dřív, než dostanete jídlo v hotelu nebo než něco koupíte.

4. Pohodlné oblečení pro všechny

Myslete na to, abyste cestovali v oblečení, které je vám i dětem pohodlné a přitom vypadá dobře tak, abyste se nemuseli stydět kdekoli se ocitnout mezi lidmi. Pro dítě mějte po ruce i náhradní kousky pro případ, že se stane nehoda nebo se prostě jen polije. Nezapomeňte třeba na mikiny, ačkoli je léto, na odpočívadlech v horách to může foukat.

5. Vlastní zavazadlo potěší

Pokud je vaše dítě už dost velké, aby ocenilo vlastní zavazadlo, jděte do toho. Může to být batůžek, ale prodávají se i speciální dětské kufry – ale musíte s nimi počítat při odbavování na letišti, dejte si pozor, abyste nemuseli připlácet, hrozí to zejména u low cost společností.

6. Hlavně nesmí být nuda

Není horších spolucestujících než dětí, které se nudí. Myslete na to předem, do letadla jim například pořiďte nějakou novou hračku, do auta nějakou hru určenou právě k tomuto účelu – pro batolata to nebude, ale pro předškoláky už ano. Jen počítejte s tím, že to bude vyžadovat i vaši aktivní spoluúčast. Rozhodně nečekejte, že se děti zabaví úplně samy. Myslete na zábavu pro děti nejen na cestě, ale i v místě pobytu – přes den venku to řešit nejspíš nemusíte, ale co navečer a večer? A ještě jedna věc, nečekejte, že se začnou bavit něčím, co je ani v běžném životě nebaví – takové pastelky a blok jsou sice sázka na jistotu, ale jen u některých dětí.

7. Vezměte sebou vybavenou lékárničku

Nejspíše ji nevyužijete, ale je dobré být připraven na to, že dítě může na dovolené kašlat nebo ho bolet v krku, rozhodně vezměte něco na alergii a štípance. Chybět by neměla ani pinzeta, nůžky či injekční stříkačka na podávání léků.

8. Mějte po ruce toaletní potřeby

Vlhčené ubrousky sice nejsou vzor ekologického chování, ale na cestách poslouží více než cokoli jiného, i když už nepotřebujete potomka přebalovat. Na špinavé ruce, rozlité pití, rozehřátou čokoládu… doplňte, cokoli vás napadne. Přibalit můžete i malou lahvičku s dezinfekčním mýdlem, které se dá použít i bez vody. Přestalo vaše dítě používat plenky a chodí na nočník. Rozhodně nic nezkazíte, když s sebou vezmete cestovní verzi, nebudete zaskočení, až potomek odmítne jít na cizí a pro něj neznámé WC.

9. Žádná přehnaná očekávání

Možná vám kamarádi vyprávěli, jak skvěle si užili dovolenou s dětmi, ale berte to s rezervou a buďte spíše realističtí. I když vše běží hladce, je to dřina například proto, že na děti musíte dávat neustále pozor a starat se o ně od rána do večera. Natož když se něco zkomplikuje - například nachlazením nebo špatným počasím, buďte pro to připravení i na tuhle variantu.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie