Zobrazit přihlášovací formulář

Jak zvládnout cestování s malým dítětem?

  • Publikováno:

Cestování s malými dětmi či batolaty má své odpůrce i příznivce. Pravdou však je, že cestování s malými dětmi má i své výhody. V klidu tedy můžete své ratolesti vzít na dovolenou sebou. V článku vám ukážeme, že zvládnout se to dá i bez problémů.


Být rodič je těžké. Ze všech stran na vás dopadají poznámky, která vám říkají, že jste měli cestovat, když jste mohli, protože s dítětem už to tak snadné nebude. A že brát batole do letadla nebo k moři není nejlepší nápad. Takovými problémy se ale nemusíte zabývat, jelikož cestovat s dětmi se dá.

 

Proč cestovat i s malými dětmi?

Pro rodiče je cestování s dětmi určité vytržení z domácího prostředí, kdy zejména maminky změnu uvítají. Co se týče dětí, tak pobyt například u moře má velmi pozitivní vliv na jejich zdraví, mořská voda je takový všelék a dokáže si poradit kupříkladu s kožními problémy. Stejně tak dětem prospívá i pobyt na čerstvém horském vzduchu. Jen na náročné túry s malými dětmi buďte dobře vybavení a raději volte nenáročné terény.

 

Při cestování u dětí navíc podpoříte přirozený zájem o objevování i respekt k cizím kulturám. Navíc budete mít nádherné vzpomínky.

 

Co s sebou na dovolenou s malým dítětem?

Do příručního zavazadla si určitě sbalte láhev s vodou, vlhčené ubrousky, oblečení, pleny, dudlík i oblíbené hračky. Určitě se vám bude hodit i nějaké jídlo a pití. Vždy s sebou mějte vše potřebné a nespoléhejte se na to, že si věc cestou někde koupíte. Mezi cestovní nezbytnosti patří i kvalitní opalovací přípravek s vysokým ochranným faktorem a cestovní pojištění.

 

Cestování letadlem s malými dětmi

Cestování letadlem s ratolestmi se spousta lidí obává, avšak zbytečně, malé děti je snáší víc než dobře. Musíte však počítat, že se zvýšeným tlakem při vzletu a přistání si malé batole oproti dospělým nebude umět samo poradit. Zmírnit nepříjemnosti pomůže například bonbon nebo žvýkačka. Doporučujeme rovněž nastupovat do letadla mezi posledními, zmírníte tak tlak na dítě od proudících spolucestujících a také tím zkrátíte čas, který bude muset vydržet na jednom místě.

 

Cestování autem s malým dítětem

Při cestování autem doporučujeme dělat častější zastávky. Ty si naplánujte ideálně dopředu, poté co získáte přehled o odpočívadlech a benzinových pumpách na vaší trase. Malé děti pak uvítají společnost na zadních sedadlech, která je při cestě zabaví. V krizových situacích pak dobře fungují hračky, vyprávění i zpívání písniček.

 

Dětská nevolnost

Dítěti byste neměli bezprostředně před cestou dávat jíst, abyste předešli nevolnosti, a jestli pokud, že trpí kinetózou, raději jí po dohodě s lékařem předcházejte tabletkami proti nevolnosti. K dalším účinným prevencím patří i mokrý ručník a zmiňované časté přestávky. Určitě nedávejte dítěti knihu ani tablet, jelikož zrakové vjemy nevolnost jen posilují.

 

Je cestování s dětmi bezpečné?

Rodiče často podlehnou tlaku okolí, že cestování s malými dětmi není bezpečné. A to je škoda, protože mnoho pediatrů vám řekne, že čím dříve začnete s miminkem cestovat, tím lépe. A co se týče bezpečnosti samotného cestování, tak tady záleží na tom, jak moc zcestovalí jste vy sami, jestli je dítě zdravé a také na tom, jakou cílovou destinaci zvolíte. V případě obav cestujte zatím jen po Evropě nebo na vám známá místa. Základem je ale i dobrá informovanost o krajině, kam se chcete vydat, neboť i exotická místa mohou mít jen opravdu nízká zdravotní rizika.

 

Cestovat tedy můžete bez obav i s batoletem a malými dětmi. Základním kamenem úspěchu je zdravá míra obezřetnosti, chladná hlava a selský rozum. Nenechte se zviklat předsudky a vycestuje s dětmi v útlém věku klidně i k moři. Děti mořem nadchnete a ve finále i zdravotně prospějete. A pokud se vyhnete tropickým vedrům nebo krajinám s vysokým zdravotním rizikem, nemáte se čeho bát.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Miwa 5. 8. 2019, 16:20
Kdo tohle proboha psal... “Skoda podlehat tlaku okoli”... Opravdu inteligentni. Cestovani s miminem mimo klimaticke pasmo jeho puvodu JE nebezpecne, a neni to mytus. Nemluve o strevnich infekcich, vuci kterym nejsme imunni (mimino se dehydratuje driv nez byste rekli svec). Snad 2-3 roky bez dovolenych u more kazdy dokaze vydrzet.
Zrušený účet 16. 8. 2019, 20:25
@Miwa No, když pominu obsahovou stránku, tak i ta gramatika je děsná a to jsem přečetla jenom první odstavec, víc mého času si to nezaslouží.
Aja10 12. 8. 2019, 13:39
@Miwa Přesně tak. A když už tedy je musí rodiče někam tahat, tak ať jsou proboha zticha.

Kategorie