Zobrazit přihlášovací formulář

5 vět, které dětem nikdy neříkejte! Nesmyslné výčitky a plané sliby

  • Publikováno:
5 vět, které dětem nikdy neříkejte! Nesmyslné výčitky a plané sliby

Rodiče se většinou vyhnou skutečně drsným prohlášením vůči potomkům, ale občas vypustí věty, které také dokážou napáchat mnoho škody. Tyto věty používáme v afektu, nebo naopak v rámci jakési rodičovské rutiny a ani nám nedojde, jak škodlivé mohou být. Tady je soupis těch, kterýme se snažíme my v redakci vyhýbat. Jaké jsou ty vaše? 

 

1. To mi snad děláš naschvál!

Tahle věta je samozřejmě nesmysl – zvláště když ji použijete třeba poté, co dítě omylem strčilo do hrnku s vodou, která se vylila na váš časopis, nebo zakoplo a natáhlo se na chodník tak, že v nových kalhotách je hned díra. Ale přiznáváme: taky se nám občas tohle dere na jazyk a máme co dělat, abychom ji stačili zase spolknout.

 

2. Proč mi to děláš?

Další podobně nevhodná věta. Vaše matka ji používala, ať už šlo o špinavé triko, špatné známky ve škole či později o váš rozvod? Člověk se tím třebas sám trápí a najednou zjistí, že by se za to, co se mu děje, měl omlouvat ještě někomu jinému?

 

3. Co bych si bez tebe počala?

Věta z jiného ranku, ale taky tak trochu na ránu. Samozřejmě – když ji řeknete poté, co jste s dítětem dohromady upekla bábovku, je to nadsázka, které všichni rozumějí. Ale když ji ke svému potomkovi pronáší rozvedená matka, která si z něj dělá společníka i zpovědníka, je to pro dítě příliš velká zátěž. Matka si to třeba neuvědomí, ale dítě pociťuje zodpovědnost, která vůbec neodpovídá jeho věku.

 

4. Jsi starší, musíš být rozumný!

Evergreen, na který po většinu života vzpomínají všichni ti, kdo se narodili jako první, nebo ti, kdo zkrátka měli nějakého toho mladšího sourozence. Bohužel, starší a rozumnější někdy malý člověk musí být, ať jsou mu tři, sedm nebo patnáct, zatímco sourozenec jen o pár let mladší zůstává stále tím, který potřebuje být omlouván a chráněn, a kterému přitom na druhou stranu projde ledacos, co by staršímu bratrovi či sestře neprošlo ani náhodou. Pozor na to.

 

5. Za chvilku!

Tohle je časté slabé místo. Taky jste ráda se svými dětmi a ráda se jim věnujete, ale třeba s nimi spíš podnikáte nějaké akce, než že by vás bavilo sedět hodiny nad stavebnicemi a skládačkami? Tomu rozumíme! A občas se nám nechce, takže máme tendenci jim říkat, že "za chvilku, až si dopiju kafe", "dopíšu článek", "dočtu stránku"... A pak z toho máme špatný pocit my i děti, protože se tímhle neplodným dohadováním zabije docela dost času. Přitom by stačilo se na chvíli zvednout, pohrát si – dětská potřeba by byla saturována a to kafe by možná ani nevystydlo.

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie