Zobrazit přihlášovací formulář

Jak přežít mateřství: Nenoste tepláky, ale jinak šiďte, co můžete!

  • Publikováno:
Jak přežít mateřství: Nenoste tepláky, ale jinak šiďte, co můžete!

Taky vás vždycky nadzvednou všechny ty rozhovory s celebritami, které tvrdí, že jejich život je hektický, ale že díky svým dětem mají kde nabít baterky. Taky své děti milujeme a život s nimi bychom za nic jiného nevyměnili, ale že by to byl zdroj neutuchající energie? Člověk zvaný matka se navíc potýká se spoustou protichůdných pocitů – a tak se třeba na jednu stranu bojí, zda dětem neotročí trochu moc, na straně druhé se obává, zda je nezanedbává. Jak se z toho všeho nezbláznit? 

 

1. Věnujte se dětem

Že je to divná rada, když má jít o to, jak se ze samé péče o děti nezbláznit? Ale platí to: jděte do toho po hlavě. Věnujte se těm malým náročným bestiím a snažte se užít si to, protože ony nakonec hodně rychle vyrostou a vás by mohlo mrzet, že jste to vlastně tak nějak prošvihla. Jak porostou, bude o vás stát méně a méně.

 

2. Delegujte

Na druhou stranu, vážně nemusíte být u všeho. Muži sice neumějí kojit, ale v rychlosti, s jakou dokážou dítě přebalit, vás klidně trumfnout mohou. Tak jim tu možnost dejte! Týká se to samozřejmě i starších dětí – věděla jste, že otec se dokáže o batole, natož o předškoláka postarat celý víkend, zatímco vy si budete užívat wellness s kamarádkami? A jasně, nemusí to být hned wellness, člověka nakopne i půldenní výlet s kamarádkou do lesa.

 

3. Spěte

Vaše dítě konečně usnulo a vy už berete do ruky žehličku nebo notebook, abyste dohnala resty? Pokud to není životně nutné, vykašlete se na to a běžte taky spát. Místo toho, abyste si s kamarádkami na netu stěžovala, jak moc vám spánek chybí.

 

4. Šiďte, kde můžete

Samozřejmě pro děti děláme všechno. Sháníme dárky, po jakých touží, hrajeme s nimi hry, které nás nebaví, uklízíme po nich hračky, trpíme na rodičovských schůzkách a po večerech se s jejich otci dohadujeme o výchově místo toho, abychom se věnovali sexu jako kdysi. Ale nic se nemá přehánět, a proto klidně něco ošiďte. Není hřích, když občas vynecháte rodičák nebo když dětem řeknete, že dneska prostě na další dávku hádek nad Člověče, nezlob se nemáte, a pustíte si s nimi film.

 

5. Netajte své emoce

Máte pocit, že pokud zazní ještě jedna rána vařečkou do pokličky, rozkřičíte se? Tak to udělejte. Ať potomci vidí, že máte nějaké emoce a že nejste stroj, který snese všechno a nikdy se nerozbije. Dávejte najevo své emoce, stejně jako dejte najevo, že máte třeba rýmu a potřebujete ohleduplnost a péči.

 

6. Nesnažte se o dokonalost

Chcete mít perfektní domácnost, skvělou práci, které se věnujete na sto procent, a rodinu jako z reklamy na životní pojistku? Tak se radši rychle proberte, protože to prostě není možné. Můžete mít dům, práci i děti, ale nic z toho prostě nebude dokonalé a ani vy se o to nesnažte. Proč byste vlastně měla?

 

7. Mějte něco svého

Ano, ano, vy víte, že byste si měla udělat čas sama pro sebe, ale to prostě s dětmi a rodinou nejde. Nejde? A jak to, že muži to většinou dokážou? Vezměte si z nich příklad a taky si najděte nějakého koníčka, který vás bude bavit, a přitom ani vzdáleně nebude připomínat péči o rodinu. Třeba tanec. Nebo kurz angličtiny. To je na vás.

 

8. Nezapomínejte na partnera

Některé ženy položí na oltář svého mateřství nejen vlastní nervy a zdraví, ale také vztah v domnění, že muž pochopí, když se na nějaký čas ocitne na druhé koleji. Tak pár týdnů nebo měsíců to možná skutečně je potřeba, ale několik let? To vážně ne.

 

9. Dbejte o sebe

Na mateřství se dá svést ledacos. Některé ženy tak omlouvají i to, že tráví den ve vytahaných teplákách a triku s fleky, a taky to, že nechodí k holiči a tak nějak o sebe moc nedbají, protože to přece nemá smysl nebo je to moc složité, drahé a tak dále. Výsledek? Zapšklá bába v teplákách.

(red)

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie