Zobrazit přihlášovací formulář

Maminky, zvažujete půjčku? Osvojte si následující rady

  • Publikováno:
Maminky, zvažujete půjčku? Osvojte si následující rady

Podle aktuálních statistik a průzkumů se spotřebitelským půjčkám a úvěrům nebývale daří. Může za to dobrá ekonomická situace, rostoucí platy i bezpečnější úvěry. Průměrná výše půjčky vzrostla během léta zhruba o deset tisíc korun. Pokud i vy zvažujete půjčku, měly byste vědět, jak ji vybírat a čemu se naopak vyvarovat.

 

Půjčka není ostuda

Je však potřeba vědět, jak ji správně vybrat a splácet. Protože na našem trhu existuje nespočet poskytovatelů, je mnohdy složité se v jednotlivých nabídkách bezpečně zorientovat. Většina zájemkyň míří v první řadě do banky, kde najdete většinou nejlevnější půjčky. Podmínky pro schválení a poskytnutí půjčky jsou ale poměrně přísné. Proto končí řada žádostí jejich zamítnutím. Důvodů může být mnoho – nedostatečný příjem, nízká bonita, špatná finanční minulost nebo nesplacené závazky. Naštěstí existuje alternativa v podobě nebankovních institucí.

 

Když to v bance nevyjde

Pokud byla vaše žádost o půjčku v bance zamítnuta, neházejte – lidově řečeno – flintu do žita. Některé nebankovní společnosti dokážou půjčit peníze i žadatelkám, které v bance neuspěly. Protože ale existuje spousta nebankovních společností, je potřeba jednotlivé nabídky vzájemně porovnat. Poslouží vám k tomu jednoduchý online srovnávač nebankovních půjček, díky kterému získáte informace o tom, kde vám nabídnou nejvýhodnější podmínky a nejnižší úrok.

 

Úrok není všechno

A když jsme se zmínili o úroku, musíme zmínit také jednu veledůležitou informaci. Úrok je jedním, nikoli jediným parametrem, na základě kterého je vhodné půjčku vybírat. Nízký úrok totiž nezaručuje výhodou a hlavně levnou půjčku. Mnohem lepší vypovídací schopnost má hodnota RPSN, která zahrnuje nejen úroky, ale také další poplatky (například poplatek za vedení, předčasné splacení nebo pojištění schopnosti splácet).

 

Čtěte recenze a názory

Abyste při výběru vhodného poskytovatele nešláply vedle, je dobré najít si nejrůznější internetová fóra a diskuze, kde se jednotliví poskytovatelé půjček aktivně řeší. Dozvíte se spoustu praktických informací, pozitivních i negativních recenzí, které vám mohou pomoci při výběru vhodného poskytovatele.

 

Kolik si půjčit a na jak dlouho

Důležitým krokem je stanovit si optimální částku k zapůjčení. Vždy si půjčujte jen nezbytně nutný objem finančních prostředků, které dokážete splatit. Pokud se nejedná o menší půjčky před výplatou, ale třeba o úvěry na rekonstrukci nebo hypotéky, měly byste mít rezervu v podobě šesti po sobě jdoucích splátkách. To pro případ nečekaného výpadku příjmu nebo vleklé nemoci. Pokud si splátky půjček rozložíte na delší časové období, budete sice splácet méně, ale ve finále více přeplatíte.

 

Čtěte důkladně smlouvy a obchodní podmínky

Co je psáno, to je dáno. A neznalost neomlouvá. Ještě než podepíšete smlouvu o půjčce, důkladně si pročtěte obchodní podmínky a samotnou smlouvu. Pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat, případně si dokumenty vyžádat k domácímu prostudování. Pozornost věnujte zejména poznámkám pod čarou, nápadně velkému nebo naopak miniaturnímu písmu.

 

Co když se dostanete do potíží?

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Dostat se do prodlení se splácením tak není nic složitého. Stačí pozdě vyplacený příspěvek nebo výplata od zaměstnavatele a problém je na světě. V takovém případě vám ale nezbyde nic jiného, než kontaktovat věřitele a domluvit se s ním na odkladu splátek nebo nově nastaveném splátkovém kalendáři. V případě ignorace problému a upomínek hrozí v krajním případě i exekuce.

Kategorie