Zobrazit přihlášovací formulář

Aby vaše manikúra dlouho vydržela

  • Publikováno:
Aby vaše manikúra dlouho vydržela

Zkušenost, že je vlastně jedno, kolik lak na nehty stojí, jak dlouho na něm píšou, že vydrží a tak podobně, má asi každá žena. Někdy prostě lak na šedesát korun udělá lepší službu než ten za tři stovky. Čím to je? Především kvalitou a úpravou nehtů. Jak zajistit, aby domácí manikúra vydržela co nejdéle?

Protože upravené a udržované nehty jsou jednou z mnoha dámských vizitek, je dobré jim věnovat náležitou péči. Pokud vás nebaví investovat čas do precizní manikúry jenom proto, abyste druhý den (nebo ještě hůře – do pár hodin) viděla, jak se vaše dílo láme, loupe nebo jinak ničí, zkuste vyzkoušet pár následujících triků.

Udělejte si čas

Ta správná manikúra totiž zdaleka nezahrnuje jen letmé přelakování. Aby byly nehty opečované, zdravé a lak na nich dlouho držel, je dobré si alespoň jednou za měsíc dopřát když už ne profesionální, tak alespoň kvalitní domácí manikúru. Pusťte si film, hudbu nebo si pozvěte kamarádku, je to ideální příležitost všechno probrat.

Začněte s čistým štítem

Základní součástí péče o nehty je zbavit je veškerých nečistot, mastnoty, ale i nánosů zarůstající tenké kůžičky. K tomu je samozřejmě zapotřebí správného náčiní. Práci si můžete významně zjednodušit, když svým nehtům (i celým dlaním) dopřejete alespoň desetiminutovou vyživující a změkčující lázeň. Dokonce vám bude stačit třeba obyčejná jedlá soda.

Tvar a úprava

Snažte se najít optimální tvar nehtu. Každá žena má jinak tvarované nehtové lůžko, tvar nehtu by ho měl co nejvěrněji kopírovat. Nehty pilujte pouze v jednom směru (více tahy), ne systémem sem – tam, nahoru – dolů. V čím více směrech budete nehty pilovat, tím víc prostoru jim dáváte na třepení a lámání.

Péče o kůžičku

Kůžičku na okrajích nehtového lůžka nestříhejte, ale zatlačujte. Kůže má úžasnou regenerační schopnost, takže zastřihováním kůžičku jenom podpoříte v růstu a odolnosti. Pro zatlačování kůžičky nepoužívejte kovové nástroje, vsaďte raději na dřevo. A ideální je klidně i obyčejné dřívko od nanuku! Odstraňte odumřelé kožní buňky a celé nehtové lůžko i s kůžičkou promasírujte vyživující péčí.

Nepodceňujte základ

Základní podkladová vrstva jsou speciální laky, které nehet vyživují a zpevňují. Dělají ale nejen to – také chrání celý nehet před vznikem žlutých skvrn, které se objevují, pokud si lakujete nehty barevnými laky často. Pokud nepoužijete základní vrstvu, barva z laku se do nehtu jednoduše vpije.

Lakujte lehce

Bohužel si ne vždycky koupíme lak, kterého stačí na dokonalé krytí jedna vrstva. A pokud potřebujeme nehet nalakovat dvakrát až třikrát, abychom dosáhly kýženého odstínu i intenzity barvy, tak to raději nalakujeme pořádnou jednu vrstvu.

To ovšem (jak už si snad každá zažila), není ta nejlepší cesta – taková mocná vrstva laku nezasychá a nezasychá, a i když už vypadá, že zaschnutá je, stačí se otřít o nějakou texturu a máte ji obtisknutou v nehtu. Takže – aplikovat je rozhodně nutné více vrstev, ačkoliv se to zdá jako zdlouhavější varianta.

Nehet lakujte od středu směrem ke krajům a nezapomeňte, že pomocí barvy můžete opticky pozměnit tvar nehtu. Nehet není třeba celý „vybarvit“, můžete jej zúžit nebo zakulatit, jak se vám jen bude líbit.

A svrchní vrstva na závěr

Stejně důležitá, jako je podkladová báze, je také svrchní vrstva. Speciální laky určené jako závěrečná fáze manikúry nehet chrání, po zaschnutí jsou tvrdé a mají vysoký lesk. Svrchní vrstva je velmi odolná. Zhruba po dvou dnech je vhodné ji obnovit (kvůli jejímu případnému poškození), bez jakýchkoliv dalších rituálů si nehty prostě jenom znovu svrchním lakem přelakujte.

Jaké máte zkušenosti s domácí manikúrou? Máte nějaké tipy a triky na to, aby lak na nehtech vydržel co nejdéle? Kolik času věnujete péči o nehty? Řekněte to ostatním na Mimibazaru! 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie