Zobrazit přihlášovací formulář

Co dělat, aby rodina kvůli škole nezešílela?

  • Publikováno:
Co dělat, aby rodina kvůli škole nezešílela?

Hlavně to neberte zase tak vážně. Svět se hned nezboří, když něco prošvihnete. A i když se budete snažit, stejně si na vás učitelé něco najdou. Na druhou stranu – pokud chcete, aby vaši potomci brali školu vážně, zlehčujte ji, jen když vás nebudou slyšet. Držíme nám všem palce.

 

Začátek školy? Konec problémů s časem!

Prázdniny jsou fajn, když máte zároveň dovolenou. Ale jelikož jsou o dost delší, znamená to zároveň pro většinu rodičů spoustu starostí ohledně toho, co s dětmi v tom ostatním čase. Lítají peníze za tábory a jejich příměstské verze, tečou nervy při plánování, kdy bude dítě u babičky a kdy prostě doma s klíčem na krku. Tohle všechno skončí, sláva!

 

Budete vědět, co vás čeká ve středu a co v pátek

Znáte to – o prázdninách občas nevíte, jestli je pondělí nebo středa. Je to fajn, ale po čase může člověka přesně tohle bezčasí trochu unavovat. To taky skončí, protože vaše dny dostanou řád, kdy bude jasné, že v pondělí je nauka, v úterý fotbal a v pátek klavír. A že se každý den nejpozději v půl osmé vyráží do školy. Stejně jako budete muset mít na paměti, že družina má nejvýše do šesti.

 

Jak moc spěchají seznamy

Je jasné, že vás škola zahrnula seznamy toho, co koupit, sehnat, zajistit, půjčit, s tím, že většina z toho měla být už včera. Neberte to smrtelně vážně, většina rodičů je na tom stejně jako vy a vašeho potomka určitě nevyloučí ze škol v celé zemi jen kvůli tomu, že zatím nemá boty na tělocvik, které nedělají šmouhy, a vzorně obalené učebnice. Na druhou stranu – pokud je váš potomek nervák a pláče kvůli tomu, kupte to pro klid v rodině co nejdříve.

 

Už máte čísla a e-maily na ostatní rodiče?

Čím menší je váš školák, tím spíše se zajímejte o kontakty na jeho spolužáky, respektive na jejich rodiče. Až dítě zapomene zadání domácího úkolu nebo si nepoznamená čas odchodu do divadla se školou, jako když je najdete.

 

Neslibujte více, než zvládnete

Buďte realisti. Pokud by vás na rodičovské schůzce začátkem školního roku snad přepadla myšlenka, že pro dobro svého potomka a jeho lepší obraz v očích učitelského sboru se zapojíte do práce sdružení rodičů, zvažte své možnosti. A neslibujte více, než je ve vašich silách. Možná by bylo lepší tuhle věc nechat rodičům jedináčků, kteří navíc třeba nechodí od nevidím do nevidím do práce.

 

Překvapení: učitel není nepřítel

Pro dobro svého dítěte uděláte více tím, když na muže a ženy za katedrou pohlédnete vlídnějším okem než dosud. A budete je považovat za lidi, kteří mají podobný zájem jako vy, totiž vzdělání vašeho potomka. Nemusíte jim podlézat, ale proč s nimi nebýt zadobře?

 

Kupte si čokoládu, víno...

Řád daný školními dny je celkem fajn, ale jasně – nejpozději v říjnu z toho budeme zase šílet. Takže se na to připravte i tak, že si koupíte to, co na vaše nervy platí lépe než nějaká vůně relaxační svíčky. My doporučujeme čokoládu nebo víno.

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie