Zobrazit přihlášovací formulář

Jen je nechte, ať pomáhají! Za chvíli je to nebude bavit

  • Publikováno:
Jen je nechte, ať pomáhají! Za chvíli je to nebude bavit

 Když jsou děti malé, často samy od sebe chtějí pomáhat, luxovat nebo třeba vařit. Využijte toho! Protože s přibývajícím věkem jejich zájem rychle upadá. Máme pro vás šest tipů, jak potomky přivést k domácím pracím, aby to brali jako samozřejmost.

 

Jasně, když vám bude s vařením nebo vyklízením myčky pomáhá tříleté dítě, zabere to dost času a může se přitom ledacos nepovést. Ale když to zčistajasna začnete chtít po sedmi osmiletém, který už to přece zvládne, s nadšením se nesetkáte. Takže, čím dříve se k zapojování dětí do pomoci v domácnosti odhodláte, tím lépe uděláte.

A ještě jedna poznámka – vlastně by nemělo jít o nějakou pomoc, za kterou budete potomka zahrnovat ovacemi. Jeho podíl na chodu domácnosti - přiměřený věku - by se pro něj měl stát samozřejmostí. Nebo vás rodiče snad někdo neustále chválí a odměňuje za to, že jste uvařili večeři nebo vyluxovali?

 

1. Jednoduché pokyny

Chcete, aby děti pomáhaly? Vaše instrukce musejí být jasné, doslovné a nesmíte jich dávat moc najednou. Zapomeňte na věty typu „Nachystej na stůl a potom si ukliď pokoj.“ Raději volte pokyny typu „nachystej na stůl příbory a skleničky,“ a teprve až bude mít pomocník hotovo, stanovte další pokyny.

2. Ať si vyberou povinnosti

S většími dětmi se na pravidlech a povinnostech domluvte předem a zkuste akceptovat jejich výběr povinností. Například pokud nechtějí vynášet odpadky, nenuťte je, ale dejte jim na výběr, jestli tedy raději budou luxovat nebo něco jiného. Stanovte také případné sankce, jako je zákaz televize nebo počítače za neplnění úkolů.

3. Bez výjimek

Na plnění povinností trvejte a nedělejte výjimky kvůli televizi nebo podobným maličkostem. Děti se tak naučí, že je nejdříve práce a potom zábava.

4. Chvála? Ale ano

Nešetřete chválou, dětem se lépe pomáhá, když jsou za to odměněni vlídným slovem. Ale spíše vyzdvihněte, že to děláte pro to, abyste se doma cítili dobře a připomeňte dětem, že když se také zapojí, zbude vám pak více času třeba na společné hry.

 

5. Jděte dětem příkladem

Nejen matka, ale otec jsou pro děti vzorem - takže se snažte jim ukázat, že oba rodiče v tomto směru fungují. Když totiž třeba otec bude ležet na gauči místo toho, aby se zapojil do úklidu, jen těžko donutíte svou ratolest, aby dělala něco jiného.

Raději hned

6. Naučte děti, že uklízet se musí hned, například jakmile si dohraje s kostičkami, po jídle apod. bude tak vědět, že povinnosti se nemají odkládat.

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie