Zobrazit přihlášovací formulář

Jak o sexu mluvit s dětmi ve 3, 6, 9 a 12 letech? Rady pro stydlivé rodiče

  • Publikováno:
Jak o sexu mluvit s dětmi ve 3, 6, 9 a 12 letech? Rady pro stydlivé rodiče

Věříme tomu, že když dojde na hovory o sexu, už žádní rodiče svým dětem nevykládají nic o včeličkách a květech, ale na druhou stranu, jednoduché to tváří v tvář potomkovi taky není. Jak na to?

  1. Hlavně to neprošvihněte

Pravidlo číslo jedna: začněte včas. A včas u sexuální výchovy znamená mnohem mnohem dříve než v pubertě. Klidně ve třech letech nebo ještě o něco dříve. Připadá vám, že je chybou mluvit o sexu s tak malými dětmi? Vždyť vůbec nemusíte jít do detailů ani nemusíte popisovat soulož.

  1. Ve 2 až 3 letech

Děti v tomto věku se přirozeně zajímají o své tělo a vy můžete začít se sexuální výchovou, aniž byste potomky zbytečně strašili či jim podsouvali něco, o co nemají zájem.

Učte je vhodná pojmenování genitálií, klidně používejte slova jako penis nebo vagína, bude to pro ně stejně přirozené, jako když je učíte pojmenování ovoce nebo zvířat.

Vysvětlete jim, že penis se nevytahuje na veřejnosti s výjimkou toho, když potřebují na malou a že i to by měly dělat v ústraní. Vysvětlete jim, že nemají své intimní partie ukazovat nikomu cizímu s výjimkou lékaře, kam půjdou s rodiči. Pokud s vámi chodí do koupelny – a na tom není nic špatného – čekejte třeba dotaz ohledně toho, proč máte ochlupení.

 

  1. Ve 4 až 5 letech

Jakmile se dítě ocitne mezi vrstevníky ve školce, čekejte, že k němu začne doléhat spousta informací od spolužáků, často zkreslených, a že mezi probíranými tématy bude i sex. Ne snad, že by to děti tak zajímalo, ale mnohé z nich mají starší sourozence a ti jim k tomu také říkají své.

Neděste se toho a probírejte to s nimi. Opět a ještě důrazněji by holky i kluci měli slyšet, že po nich nikdo nesmí chtít ukazovat intimní partie nebo se jich dotýkat bez jejich souhlasu. Vysvětlete jim, že se to týká i obyčejného obejmutí a že to platí i naopak: taky si to nemohou na kamarádech a spolužácích vynucovat.

Rozhodně si odpusťte historky o čápech a vránách, už je čas říct, že mámy mívají vajíčka a tatínek spermie, ideální je používat skutečně termíny a ne nějaká pojmenování, o kterých si myslíte, že jsou pro děti vhodnější. Nejsou vůbec potřeba, a kdyby je dítě vytáhlo mezi vrstevníky, ztrapní se.

 

  1. V 6 až 9 letech

Mezi dětmi jsou velké rozdíly v tom, kolik toho vědí a kolik toho chtějí vědět, ale většinu z nich tohle téma zajímá. Tohle stojí za to si uvědomit už proto, že i když vaše dítě nejeví žádný zájem o tato témata, jeho spolužáci mu je můžou servírovat.

 

Děti se začínají stydět a i ony někdy uvítají, když jim podrobnosti neříkají rodiče, ale mohou si je přečíst v nějaké knize. A řekněte mu, že cokoli mu nebude jasné, rádi mu to vysvětlíte, stejně jako když ve škole od kamarádů uslyší něco, čemu nebude rozumět. A počítejte s tím, že to může být třeba slovo orální nebo anální. Ubraňte se odpovědi ve stylu "na to máš ještě dost času", protože jakmile slovo zná, ten čas nastal.

 

  1. V 10 až 12 letech

Už to nejsou malé děti, ale teenageři taky ještě ne. Na druhou stranu puberta dneska začíná čím dál dříve, a tak pravděpodobně stoupá i zájem vašich potomků o témata související se sexem, ačkoli naživo o něj zcela určitě ještě pár let stát nebudou.

Dcerám byste měli vysvětlit, jak přesně vypadá menstruace a co se bude následující roky dít s jejich prsy, se synem zase proberte mutující hlas, snažte se snížit jejich obavy z toho, že to bude trapné.

Kluci už mohou mít noční poluce a záleží na míře otevřenosti vašeho vztahu, zda o tom budete mluvit nebo ne, nechte to spíše na nich. Je pravděpodobné, že na internetu nebo u kamarádů uvidí filmy plné sexu, nebo dokonce porno, a proto je dobré probrat s nimi to, že sex v takových dílech není zrovna realistický.

 

  1. Od 13 výše

Puberta je v plném proudu, takže se spousta dětí uzavírá a s rodiči se moc nebaví, na to, abyste teprve teď začali se sexuální výchovou, je rozhodně pozdě. Ale pokud se s vámi bavit chce, nabídněte mu, že zodpovíte jakékoli jeho otázky nebo mu k nim seženete informace, které jsou pravdivé, což pro něj může být těžké. Ale existují například internetové stránky, které poslouží výborně.

Je na čase probrat antikoncepci, i když zatím jen teoreticky, včetně toho, že by neměla ležet jen na dívkách, jak se v čase hormonální antikoncepce často stává, děti budou nejspíš zajímat i pohlavní choroby.

Někteří jeho vrstevníci už navazují první vztahy s opačným pohlavím, ale uklidněte potomka, že je úplně v pořádku, pokud ho to zatím neláká.

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie