Zobrazit přihlášovací formulář

Umyj si ruce! A umíte to vůbec vy, rodiče?

  • Publikováno:
Umyj si ruce! A umíte to vůbec vy, rodiče?

Některé věty používají rodiče častěji než jiné. Pokyn, aby si potomek umyl ruce, mezi ně rozhodně patří. Dává to smysl, protože důležité je zbavit se nejen viditelné špíny třeba od hlíny či barev. Špatnou hygienou se šíří nejen třeba průjmy, ale i rýma, kašel či chřipka. Nestačí však jen ruce ošplíchnout a běžet, jak přitom činí i mnozí dospělí. Jak na to správně?

Umývání rukou je jednou z nejpodstatnějších činností, která dokáže organismus udržet ve zdraví a pomůže nám vyhnout se i velmi nepříjemným nemocem. Zejména u malých dětí je důležité osvojit si správné hygienické návyky co nejdřív. Bohužel ne se to podaří – mimo jiné proto, že dětem vlastně nikdo neřekne a neukáže, jak si ruce správně mýt.

Ruku na srdce. Dodržujete vy sami poctivě hygienu? Myjete si ruce pokaždé, když použijete záchod, vystoupíte z MHD nebo se pomazlíte s domácím mazlíčkem? Jestliže zní vaše odpověď ne, tak byste se možná měli zamyslet nad tím, jestli nezměnit svůj přístup. Už proto, aby se vám dařilo být tím správným rodičovským příkladem

 

Jak na to?

Mytí rukou není žádná věda. Chce to hlavně poctivost a trpělivost!

  1. Nikdy nezapomeňte na mýdlo.
  2. Po příchodu k umyvadlu si pořádně namydlete ruce.
  3. Pravou dlaň třete přes levý hřbet ruky s propletenými prsty a obráceně.
  4. Důkladně omyjte oba palce.
  5. Nezapomeňte na kůži mezi prsty, horní oblast ruky, oblast nehtů a zápěstí.
  6. Mydlete ruce dlaň o dlaň s propletenými prsty
  7. Pomocí konců prstů umyjte dlaně
  8. Ruce opláchněte vodou.
  9. A usušte.

Myslete na to, že umývání rukou může výrazně, někdy až skoro na nulu, snížit riziko, že se vy nebo děti nakazíte chorobami, jako je například žloutenka, salmonela, úplavice, opary, plísně nebo zvířecí nemoci – toxoplazmóza či listerióza. Roli samozřejmě hraje i to, zda si dítě například strká ruce do pusy.

Připomínejte dětem, že ruce si musí mýt nejen doma. Bohužel, na veřejných záchodcích, na nádražích nebo na benzínkách nebo i ve škole se nikdo nechce zdržovat zbytečně dlouho. Zejména kvůli zápachu a obecně nevábnému prostředí. Mnoho lidí proto hygienu odflákne. Buď si ruce neumyjí vůbec, nebo jen vodou. To je ale chyba.

(red)

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie