Zobrazit přihlášovací formulář

Jak dítě odnaučit cucat si palec? Zkuste tohle!

  • Publikováno:
Jak dítě odnaučit cucat si palec? Zkuste tohle!

Prst v puse nebo jeho cucání se obvykle objevují v prvním roce života. Do čtyř let většinou zase tenhle zvyk sám od sebe zmizí. To, že si děti strkají do úst všechno možné, je normální, poznávají tak okolní svět. Ovšem někdy je to kvůli tomu, že jsou frustrované, nudí se nebo mají jiný problém.

 

Mnoho odborníků považuje cucání palce nebo jiného prstu či dudlíku u dětí do čtyř let za běžný a neškodný zvyk. Ovšem dítě, které si zvykne používat prstík jako fyzicky uklidňující mechanismus, se brzy začne na paleček spoléhat jako na psychologickou útěchu.

Jinými slovy, občasné cucání palce u malých dětí nemusí znamenat žádnou emocionální poruchu nebo dysfunkci. Pokud ale dítě cucá prst neustále, už to v pořádku tak docela není. Může to totiž vadit vývoji řeči a také škodit zubům. Časté cucání palce i používání dudlíku může ovlivňovat růst zubů, a vytvářejí se tak ortodontické anomálie, což se přenáší i do dospělého chrupu.

 

Proč a kdy?

Nejdříve si dobře všímejte, kdy si dítě cucá palec. Je to ve chvíli, kdy je unavené, nervózní nebo odpočívá? Máte pocit, že ho to uklidňuje? Nebo ho cucá skoro pořád? Pokuste se ignorovat občasné cucání během dne, a pokud si dítě začne cucat prst, zkuste ho dát do postýlky, může být opravdu hodně unavené. Důležité je, abyste mu za to nenadávali, neškádlili ho a nepoužívali sarkasmus – určitě není vhodné mu říkat: „No, jen si cucej ten palec ještě víc.“ Dítě v tomto věku není ještě schopné plně pochopit, co tím vlastně myslíte.

 

Hlavně žádné násilí

Odolávejte nutkání, abyste dítěti paleček vyndávali z úst násilím, ničeho tím nedocílíte. Buďte připraveni na to, že dítě se bude učit necucat palec postupně, takže na něj nespěchejte. Jakmile si začne cucat prst, nabídněte mu jiné způsoby, jak se fyzicky uklidnit.

Hlaďte ho po zádech, pomazlete se s ním nebo si ho dejte na klín a čtěte mu pohádku. Můžete mu dát také nějakou hračku, se kterou se může samo mazlit - ideálně takovou, která vyžaduje obě ruce. Respektujte, jaké uklidňující techniky si dítě samo vybere, a nechte tomu volnější průběh.

 

Když to chce plán

S většími dětmi už můžete vypracovat plán, podle kterého dítě nesmí cucat palec například v kuchyni nebo obýváku. Když to dodrží, dostane odměnu. Snažte se také, aby mělo batole neustále co dělat a mělo zaměstnané obě ruce. Někdy to opravdu stačí, aby během týdne dítě přestalo paleček používat. Nedávejte moc příkazů, raději s dítětem mluvte a navrhněte řešení formou hry. Někteří rodiče nastaví dítěti budík, kterým se omezí cucání na určitý čas.

Pokud je dítěti pět a víc a cucání palce neubírá na intenzitě, proberte to s jeho pediatrem.

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

natkak 5. 1. 2020, 18:00
v lékárně prodávají hořký lak na nehty určený na okusování nehtů či cucání prstíků. ten zabírá 100 % ,-) ,-) ,-) ,-) (Y) (Y) (Y) (Y) a újmu na zdraví z toho mít určitě nebudou :-) :-) :-)
tasmanak 13. 12. 2019, 20:14
Tady ty psychologické kecy,mají děti tak akurát na háku. Po roce cucání si palce, zabralo jediné- dcera po každé dostala pořádně přes pacičky a po měsící byl klid. Kdybych to udělala hned na začátku, dnes bychom neměli problém se špatným vývojem zubů a čekají nás rovnátka!!!!!!!!!!!!! A žádnou psychickou ujmu neutrpěla............že dítě si samo vybere...ANO ,to co mu vyhovuje,ne to co je dobré!!!!!

Kategorie