Zobrazit přihlášovací formulář

Jak odměnit děti za pololetní vysvědčení: Potěší hra, stavebnice i rodinný výlet

  • Publikováno:
Jak odměnit děti za pololetní vysvědčení: Potěší hra, stavebnice i rodinný výlet

Už ve středu se školákům bude rozdávat pololetní vysvědčení. A ať už budou výsledky jejich studijního úsilí jakékoliv, neměli byste je přecházet bez povšimnutí. Dosažené úspěchy byste měli odměnit, v případě drobných neúspěchů pak děti vhodným dárkem motivovat k lepším výsledkům.

Vysvědčení, ať už to pololetní nebo to na konci roku, nezajímá jenom rodiče, i když to tak často může vypadat. I pro samotné děti je ohodnocení jejich snahy důležité. Od září se snaží nejen kvůli sobě, ale také kvůli rodičům prospívat, dělají domácí úkoly, učí se na písemky, pracují na školních projektech. A teď na konci ledna si do školy dojdou pro výsledky své práce. A věřte, že i když se na vysvědčení nevyjímají jen samé jedničky, zaslouží si jejich snaha vaši pozornost. Navíc, známky nejsou vše a často nemají tu správnou vypovídací hodnotu.

Způsob, jak utužit rodinné vztahy

Vysvědčení je významná událost, kterou bychom určitě neměli přejít bez povšimnutí. Dosažené úspěchy můžeme ocenit například malým dárkem přiměřené hodnoty. Vhodná je například kniha, tričko, po kterém potomek toužil a podobně. Možností máme však mnohem víc, dokonce i nápaditějších než jen odbýt dítě koupením nějaké věci.

Pojměte konec prvního pololetí slavnostně a vyrazte i se zbytkem rodiny na sváteční oběd, případně večeři. Pokud si společně strávený čas nad něčím vynikajícím navíc naplánujete na víkend, můžete ho spojit s rodinným výletem po památkách, lyžovačkou nebo nějakou zajímavou akcí. Užijete si tak vzájemné přítomnosti a navíc utužíte rodinné vztahy.

Pokud raději sáhnete do peněženky pro nějakou tu menší finanční odměnu, i když dětští psychologové ji příliš nedoporučují, měli byste současně začít pracovat na tom, naučit potomka s vlastními penězi zacházet. Finanční gramotnost je důležitým vkladem do života.

Smysluplné hračky, které rozvíjejí

Když se přece jen rozhodnete pro nějakou hračku, vyberte takovou, která stimuluje k tvůrčí činnosti, prohlubují schopnost kreativního myšlení i tvoření, rozvíjejí představivost, přirozenou zvídavost a napomáhají lepší koncentraci. Učí je klást otázky, myslet a přicházet na řešení. Posilování těchto dovedností pomáhá dětem orientovat se v okolním světě a poznávat sebe sama.

Nejvhodnější jsou především ty, které mají kromě zábavy také smysl a užitek. Jde o společenské, naučné či deskové hry, kreativní sady na vyrábění, modelovací hmoty, stavebnice, zkrátka všechny hračky, které nepředstavují pouze pasivní zábavu na ukrácení dlouhé chvíle, ale vyžadují zapojení intelektuální a tvořivé kapacity dítěte.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie