Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vychovat úspěšného a šťastného jedince? Zvyšujte mu sebevědomí od mala.

  • Publikováno:
Jak vychovat úspěšného a šťastného jedince? Zvyšujte mu sebevědomí od mala.

Naučit se mít sám sebe rád a umět se přijímat takový, jaký jsem, to je jedním největších darů, které můžete svému potomkovi dát. Je totiž prokázané, že z dětí, které si věří a cítí se prospěšní a milováni, vyrostou šťastní a produktivní lidé. A vy jim svým přístupem můžete pozitivní sebevědomí během jejich dětství pomoci budovat.

Dávejte jim na výběr

A to co nejčastěji, ale samozřejmě v rámci možností tak, jak uznáte za vhodné. Například při snídani se svého potomka zeptejte, zda si dá radši míchaná vajíčka nebo palačinky. Při nákupu oblečení je zase nechte vybrat takový kousek, který se bude líbit jim. Nebo je nechte rozhodnout o tom, zda o víkendu vyrazíte na lyže nebo si radši uděláte výlet do aquaparku. Naučit se dělat jednoduchá rozhodnutí už v raném věku, pomůže vašemu dítěti připravit se na ta obtížnější, kterým bude čelit v pozdějším věku a v dospělosti.

Nedělejte věci za ně

Snažte se být trpěliví a nechte je dělat věci samotné. Například, určitě by bylo rychlejší a snazší svého předškoláka obléknout, ale pokud ho to necháte udělat, pomáháte mu tím učit se novým dovednostem. Čím více bude čelit novým výzvám, tím kompetentnější a sebevědomější se bude cítit.

Dejte mu vědět, že nikdo není dokonalý

A vysvětlete mu také, že ani od něj nikdo něco takového neočekává. Nezapomeňte, že způsob, jakým reagujete na chyby a zklamání svého dítěte, určuje způsob, jakým váš potomek bude reagovat v budoucnu.

Při chválení nic nepředstírejte

Děti jsou mistry v odhalování neupřímné chvály nebo nepodložených komplimentů. Chvalte vaše dítě často, ale buďte specifičtí, aby nešlo jen o prázdná líbivá slovíčka. Například, místo toho, abyste reagovali na nejnovější kresbu vašeho dítěte, „Páni, to je skvělé. Jsi nejlepší umělec na světě,“ zkuste něco jako: „Opravdu se mi líbí, jak jste nakreslil celou rodinu. Táta má dokonce vousy. “

Nesrovnávejte nesrovnatelné

Jde o obvyklý nešvar rodičů. Bohužel si vůbec neuvědomujeme, jak moc se tyhle nevinné věty typu: „Péťa nakreslil tak krásné auto, a ty pořád jenom čmáráš.“ nebo třeba „Podívej se na Evičku, jak rychle si umí zapnout bundu,“, mohou na našich dětech podepsat. Rozhodně je nemotivují, jak bychom si přáli. Spíš naopak, snižují jim totiž sebevědomí. Srovnávejte je proto jen s nimi samými a oceňte jejich individualitu.

Zapojte je do chodu domácnosti

I ty nejmenší děti mohou nějak pomáhat, přiřaďte jim proto domácí práce příslušející jim podle věku. Dejte jim zodpovědnost za úkoly, jako je prostírání stolu, utírání prachu, vytření koupelny, vyndávání nádobí z myčky, procházky se psem, skládání prádla a podobně. Budou se cítit kompetence a posílí své schopnosti řešit problémy.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie