Zobrazit přihlášovací formulář

Vyrobte s dětmi hračky ze dřeva: Kluky potěší silnice a garáž, holky trpaslíci

  • Publikováno:
Vyrobte s dětmi hračky ze dřeva: Kluky potěší silnice a garáž, holky trpaslíci

Touží vaše ratolest po nové hračce? Poradíme vám. Ušetřete si tentokrát cestu do hračkářství pro další předražený kus plastu z Číny, vezměte do ruky nářadí a pusťte se doma společně s potomkem do výroby. Máme pro vás tři snadné návody, podle nichž to zvládne opravdu každý.

Ať už máte doma syna či dceru, nebo třeba páreček, inspirace na výrobu dřevěných hraček se vám bude rozhodně hodit. Nemusíte shánět haldu drahého materiálu, ani kupovat speciální nářadí. Většinu věcí totiž nejspíš budete mít doma, ať už v komoře nebo ve sklepě. A pro materiál na trpaslíčky stačí zajít na zahradu, do parku či někam do lesa. Pořídit tak stačí jen nějakou nezávadnou barvou, ideální je například Balakryl, který splňuje přísné normy na obsah škodlivých látek, má potřebné atesty a je tak vhodný i na hračky.

Roztomilí trpaslíčci z větví potěší především menší děti, silnice a patrová garáž nadchnou kluky každého věku, ale i některé holčičky. Ať už se ale rozhodnete vyrábět cokoliv, rozhodně do toho své potomky zapojte. Podpoříte tak jejich tvořivost, vytvoříte jim smysluplnou zábavu a navíc si vlastnoručně vyrobené hračky budou mnohem víc vážit.

Silnice

K výrobě vám postačí jakákoliv dřevěná deska. Pokud nemá rovný povrch, přebruste ji tak, abyste dosáhli požadovaného tvaru. Pro náročnější zbroušení použijte brusku, na menší nerovnosti postačí brusná houbička. Desku pak natřete černou krycí barvou a nechte dobře zaschnout. Nakonec na střed nalepte bílou elektrikářskou pásku. Nemáte-li ji po ruce, namalujte středovou čáru bílou barvou. Pak už jen stačí najít vhodné místo a závody mohou začít.

Garáž

Po závodech je potřeba auta zaparkovat v útulné garáži. Tu snadno vyrobíte z překližkového šanonu, kusu překližky a starých dětských kostek, se kterými si děti už dávno nehrají. Žádný vyřazený materiál tak nepřijde nazbyt. Nejprve si rozmyslete rozvržení garáže a jednotlivé kusy k sobě zkuste cvičně přiložit. Pak přilepte každý díl pevně na své místo. Černou barvou namalujte silnici i heliport a na zaschlou plochu (po 4–6 hod.) domalujte dopravní značení doprostřed silnic.

Trpaslíci

Na výrobu trpaslíků můžete využít větvičky po jarním prořezání stromů nebo zajděte někam do přírody, kde se různých větví všude válí spousta. Jednotlivé klacíky zařízněte z jedné strany narovno, třeba pilkou nebo je zastřihněte zahradnickými nůžkami, aby vám budoucí trpaslíci pěkně stáli. Druhou stranu ořežte nožem do špičky jako pastelku. Potom odstraňte kůru v místě budoucího obličeje figurky. Namalujte čepice a obličeje trpaslíků. Panáčky si můžete nechat doma na hraní, zapíchnout je do květináče či truhlíku nebo jim na zahradě vytvořit domečky, cestičky, ozdobit jimi skalku apod. Děti budou určitě vědět, kam s nimi.

Zdroj fotek: blog Nápady pro Aničku, Balakryl

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie