Zobrazit přihlášovací formulář

Jak poznáte dobrou řidičku?

  • Publikováno:
Jak poznáte dobrou řidičku?

„No jasně, ženská!“ Tak takovou větu slýcháme při cestách autem často. Jak je to ale s řízením žen? Opravdu dělají za volantem více chyb než muži? Co jsou předsudky, co přirozené dispozice a co opravdový rozdíl? Statistiky, studie, ale i zkušenosti instruktorů autoškol přinášejí překvapivé odpovědi.

Dávno ty tam jsou doby, kdy bylo řízení aut ve výhradním monopolu mužů. Dnes jsme se vystěhovali z center měst do okolí, dojíždění je denním chlebem pro skoro každého a pořízení vozu už zdaleka není tak nedosažitelné, jak bývalo kdysi. A tak se stalo, že žen a mužů za volantem je přibližně půl a půl.

Podle statistik dopravní nehodovosti jsou viníky závažných dopravních nehod více muži, ženy způsobují zase více drobnějších havárií. Dokonce podle britských expertů ani neplatí to, že ženy hůř parkují – parkují déle, ale precizněji. A co je úplně nejzajímavější – ženy dělají za volantem mnohem méně chyb, když jedou samy. Co to všechno znamená? Že řízení je především otázka zkušeností a sebevědomí.

„Řidičák člověk musí dostat proto, aby se mohl naučit řídit. Jenže kluci chodí do autoškoly většinou už se zkušenostmi z aut svých tátů nebo starších kamarádů, a tak si myslí, že už řídit dávno umí. A to nejlíp na světě,“ říká Vlastimil P., dlouholetý instruktor autoškoly. Jeho slova potvrzují i oficiální čísla, nejtragičtější nehody způsobují mladí řidiči se silnými, většinou starými auty.

„Co je ale pravda, tak že holky mají mnohem víc problémy s orientací, odhadem vzdálenosti a tak. Taky se jim docela často plete pravá a levá strana. Ale zase míň riskují, jestli jsem za dvacet let zažil jednu holku, co by chtěla předjíždět, tak je to moc,“ směje se Vlastimil. Ale i v tom má pravdu – jsou prostě věci, které jsou mužům a ženám dané od přírody jinak, třeba orientace v prostoru nebo pud sebezáchovy. A v řízení se to projevuje taky.

Jaké jsou teda znaky dobré (nejen) řidičky?

  • Nebojí se

Nebo tedy bojí, ale přiměřeně. Žádného vyježděného řidiče by neměla stresovat například cesta do neznámého prostředí, do jiné země, na hory… prostě kamkoliv mimo nacvičené trasy. U žen to platí dvojnásob, protože častěji než muži sklouzávají k rutinnímu ježdění stále stejných tras v podobných hodinách, takže se s novými situacemi teoreticky nesetkávají tak často.

  • Ví o svých nedostatcích

Vidí špatně za šera? Tak k večeru nejezdí nebo jezdí opatrně. Bojí se jezdit na sněhu? Nacvičí si to na odlehlém parkovišti. Neumí podélné parkování? Postupně se to naučí a do té doby parkuje třeba dál od vchodu, ale bez stresu. Není třeba všechno umět hned, ale zároveň je náročné poslouchat i třeba dobře míněné kritiky nebo posměšky blízkého i cizího okolí. Dobrý řidič nemusí jezdit dvě stě jenom proto, že může, nemusí zaparkovat na místo, kde je pět centimetrů z každé strany. Hlavní je zůstat v klidu. A v bezpečí.

  • Opravu klidně přenechá odborníkům

V mnoha ženách se podařilo vypěstovat dojem, že když autům nerozumí, nemůžou být dobré řidičky. To je poměrně nebezpečný předpoklad, protože málokdo umí opravit mikrovlnku, ale denně ji používá. To, že si osoba za volantem neumí vyměnit žárovky, prasklou pneumatiku nebo klínový řemen zdaleka neznamená, že špatně řídí. A dámy, nenechte se mýlit, zase tolik mužů to taky neumí. Nicméně vzhledem k tomu, že si ženy více uvědomují rizika, strojařská a elektronická nevědomost může stát v cestě jejich sebejistotě za volantem.

  • Je dobrý spolujezdec

Jak vypadá dobrý spolujezdec? Nemluví do řízení, neznervózňuje řidiče, nenastavuje klimatizaci, rádio, sedadla, nerozsvěcuje světlo, nebrzdí nohama o podlahu, intenzivně nekomentuje dopravní situaci a řízení ani nezesměšňuje, ani nekritizuje. To platí pro obě pohlaví, pro všechny věkové kategorie, rodinné příslušníky, přátele i taxíky.

Je důležité uvědomit si, že jízda autem slouží především k bezpečné přepravě z místa A do místa B. O tom, jestli je řidič dobrý nebo ne nerozhoduje ani rychlost, ani agresivita, ale bezpečnost, klid a zvládání složitých situací na cestě. Problémem mnoha žen za volantem jsou předsudky, které o dámském řízení vládnou. Je lehké jim uvěřit a nepřestat se bát řídit.

Setkali jste se někdy s předsudky ohledně řízení žen? A myslíte si, že je na nich něco pravdy? Podle čeho hodnotíte, jestli je řidič dobrý nebo špatný? Myslíte si, že pověstný ženský multitasking je pro řízení výhoda? Diskutujte na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Liščátko 26. 9. 2015, 21:55
,-) tak já snad ani v jednom bodě nejsem dobra spolujezdkyně ,-)
Anitta 26. 9. 2015, 9:53
:-Dnejsem dobrý spolujezdec ,-)
plamenek 26. 9. 2015, 17:21
@Anitta Já taktéž, často bych řidiče od volantu vyhodila a řídila si sama :-D.
borilka 25. 9. 2015, 14:20
To je přesný (Y) (Y)
barbinecka37 24. 9. 2015, 18:55
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Kategorie