Zobrazit přihlášovací formulář

Je koronavirus nebezpečný pro těhotné? Jaké je riziko při kojení?

  • Publikováno:
Je koronavirus nebezpečný pro těhotné? Jaké je riziko při kojení?

Virus zvaný COVID-19 je stále i pro vědu nový a všichni se teprve za pochodu učí, co všechno může způsobit. To platí i o rizicích pro těhotné a kojící ženy a jejich děti. Je proto poměrně těžké odpovědět na otázku, zda u nich má nemoc lehčí nebo těžší průběh a jak nebezpečná pro ně je. Ale něco se už přece jen ví.

 

Platí, že těhotné ženy by se před touto virovou infekcí měly chránit stejně jako před jinými chorobami, které rovněž způsobují viry. Protože v prvním trimestru je pro ně nebezpečná i chřipka s vysokými teplotami, nelze vyloučit, že s koronavirem to bude podobné.

Pravidla prevence jsou pro ně stejné jako pro všechny ostatní - více o tom, jak má vypadat ochrana před koronavirem, ZDE.

Rozhodně noste roušku, když jdete na nákup nebo k lékaři, případně když se setkáte s někým, kdo by mohl být nakažený.

TADY je návod na jednoduchou roušku bez šití

Vědci zatím neví, jestli může koronavirus způsobit problémy, pokud žena onemocní během těhotenství nebo v době porodu, je nicméně známo už několik případů, kdy se tak stalo. Po porodu to dětem nezpůsobovalo problémy. Ženy měly podobný průběh nemoci jako netěhotné.

Zatím není známo, zda se COVID-19 může na dítě přenést během nitroděložního vývoje. Virus nebyl nalezen ani v plodové vodě, ani v mateřském mléce. Ale pravda je, že výzkum v tomto směru byl proveden jen na malém vzorku a poznatky se mohou v průběhu času měnit.

Zatímco u dospělých může mít onemocnění koronavirem těžký průběh – zejména u starších a oslabených například chronickou chorobou – u dětí tomu tak nebývá. Nemoc ani pro ty nejmenší zřejmě nepředstavuje žádné riziko. Proto neexistuje důvod pro to, aby ženy, které mají nebo by mohly mít koronavirus, přestaly kojit. Nová doporučení v tomto ohledu zatím nevyšla. Má nicméně smysl, aby matka například nosila roušku či si myla ruce, aby dítě zbytečně nevystavovala expozici viru.

Návod, jak a čím si perfektně mýt ruce, přinášíme TADY

DISKUSE, KDE MŮŽETE SITUACI PROBRAT S OSTATNÍMI RODIČI

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie