Zobrazit přihlášovací formulář

Prázdniny se nezkracují! Přijímačky proběhnou později, maturity možná nebudou

  • Publikováno:
Prázdniny se nezkracují! Přijímačky proběhnou později, maturity možná nebudou

Většina rodičů žije nyní v nejistotě. Ať už mají doma předškoláka nebo maturanta, nevědí, co bude dál. Pandemie totiž zasáhla do období zkoušek a přijímacích řízení. Ministr školství Robert Plaga dnes však představil aktuální plán přijímacích zkoušek a maturit. Jak to tedy bude?

Kdy žáci a studenti opět zasednou do školních lavic, není zatím vůbec jasné. Vše se bude odvíjet od aktuální situace. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v neděli hovořil o tom, že by to mohlo být na přelomu května a června. Jak ale dnes na tiskové konferenci oznámil ministr školství Robert Plaga, školy budou zavřené nejméně do poloviny května. Tento termín se ale může ještě změnit.

Plaga také apeloval na učitele, aby se snažili zohlednit nelehkou situaci, která v mnoha rodinách panuje. Někteří kantoři totiž k distanční výuce přistupují poněkud svérázným způsobem. Stále se tak množí stížnosti, že zaměstnaní rodiče zadanou přípravu a velké množství úkolů s dětmi nezvládají denně udělat. Učitelé by se tak podle ministra školství měli soustředit především na stěžejní předměty a nezatěžovat děti a rodiče nesmyslnými úkoly. Ministr zároveň vyloučil, že by výuka pokračovala v červenci nebo srpnu, jak se dříve spekulovalo. Podle něj s krácením letních prázdnin nepočítá žádný z krizových scénářů.

Zápisy do prvních tříd

O těch ministerstvo rozhodlo už v minulém týdnu. Plány pro zápisy do prvních tříd jsou upraveny tak, aby se jich děti nemusely osobně vůbec zúčastnit. Budoucí prvňáčci tak bohužel letos přijdou o ten jedinečný okamžik, na který se řada z nich těšila. Zápisy budou probíhat v termínu od 1. do 30. dubna, konkrétní termín a forma se ale může lišit školu od školy. Záleží pouze na rozhodnutí ředitele. Sledujte proto webové stránky školy, na kterou bude dítě chodit.

Přijímací zkoušky na střední školy

Nervozita opanovala také rodiče žáků základních škol, kteří jsou letos v posledním ročníku a chystají se na střední školy. Jednotné přijímací zkoušky totiž letos měly proběhnout pro obory s maturitní zkouškou ve dnech od 12. do 28. dubna, pro ostatní obory pak ve dnech od 22. do 30. dubna, což je vzhledem k současné situaci nereálné. Přesto, jak dnes sdělil ministr Plaga, cílem je, aby tyto zkoušky proběhly co nejdříve. Důvodem je to, že žáci se na ně už dlouho připravovali a vědomosti mají teď čerstvě v hlavě. Jasné už je, že termín bude letos jen jeden, zkráceny budou i termíny stanovené na vyhodnocení testů. Konkrétní datum se ale bude odvíjet od aktuální situace. Rozhodně to ale nebude dřív, než dva týdny po znovuotevření škol. Podle něj by se přijímací zkoušky měly do konce školního roku stihnout. V nouzovém případě, pokud by se školy otevřely až po polovině června, mohly by být přijímací zkoušky i v prvním týdnu v červenci.

Maturity

Nejasnosti panovaly i kolem maturitních zkoušek. Ministr Plaga dnes vyloučil, že by se mohly dělat na dálku, třeba prostřednictvím Skypu a dalších programů. Tento způsob je podle něj neproveditelný. I tady se ale vše odvíjí od termínu, kdy se školy opět otevřou. Proběhnout by totiž měly nejdříve tři týdny po tom, co se studenti vrátí do lavic, a to ve zjednodušené formě. Podobně by závěrečné zkoušky měly probíhat i u učňů. Pokud však školy zůstanou uzavřené ještě 1. června, bude maturitní vysvědčení vystaveno na základě studijních výsledků žáka z posledních tří vysvědčení. V případě, že žák v posledním ročníku v pololetí neprospěl, škola mu umožní vykonat komisionální přezkoušení, aby mohl v případě úspěchu maturitní vysvědčení získat také.

 

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie