Zobrazit přihlášovací formulář

5 způsobů, jak přimět děti víc číst

5 způsobů, jak přimět děti víc číst

Čtení knih nepatří mezi dnešní generací školáků mezi nejpopulárnější zájmy. Těm vévodí počítače, tablety a mobilní telefony. Přitom právě čtení je ten nejlepší způsob, jak rozvíjet dětskou fantazii a myšlení. Čím dříve své potomky ke čtení přivedete, tím větší je šance, že u něj i zůstanou. Proto pro vás máme pár praktických tipů, jak na to.

Pravidelné čtení je důležité pro správný vývoj. Nejenže obohacuje slovní zásobu, a to i těch nejmenších, kteří se dřív rozmluví, ale díky němu se dítě učí i správně vyslovovat, soustředit se na čtený text, porozumět mu, udržet pozornost i trénovat paměť. Začněte proto hned od mala, dětem předčítejte, společně si knížky prohlížejte. U batolat zkuste vsadit třeba na populární knihy s obrázkovými příběhy. Krásné ilustrace vyvolávají u dětí zájem a zapojují se do čtení otázkami, které vyvolávají další otázky. Ze čtení udělejte každodenní zábavu a pravidelný rituál.

Pokud už máte děti o něco starší, bude to o něco složitější, ne však nemožné. I školáky můžete pro čtení stále nadchnout. Způsobů, jak je ke čtenému textu oklikou přivést, je hned několik. A stojí za vyzkoušení.



1. Hrajte slovní hry

I když se některé děti budou možná společné rodinné zábavě zpočátku bránit, nakonec brzy zjistí, že hrátky se slovy a písmeny jsou opravdu zábavné. Vsadit můžete třeba na klasický Scrabble nebo Kris Kros, při nichž je cílem z jednotlivých písmen, které má hráč k dispozici, skládat co nejdelší slova. Zkusit můžete i další podobné hry, jako je Mistr slova, Křížovka a podobně. Stále populárnější je také hra Krycí jména, která je vhodná pro děti od 10 let. Rozšiřuje slovní zásobu i logické myšlení. Milovníky techniky pak stoprocentně zaujme třeba hra Boggle Flash s 5-ti interaktivními elektronickými kostkami, které každému na koci hry spočítají skóre.

 

2. Nechte zajímavé materiály na nápadných místech

Vsaďte na to, o co se vaše ratolest zajímá, pořiďte třeba dva tři tematicky zaměřené časopisy, a nechte je pár dnů někde nenápadně ležet na místě, kde je potomek nemůže přehlédnout. Může jít třeba o magazíny o počítačích, vědě, vesmíru, zvířatech a podobně. Uvidíte, že to zabere, a brzy se bude dožadovat dalších. Hodně oblíbené jsou také různé komiksy, kterých je v dnešní době na trhu nepřeberné množství.

3. Vsaďte na jejich zvědavost

Zaujal vašeho potomka nějaký film v kině či televizi? Zjistěte, zda neexistuje jeho pokračování v knižní podobě. I když většina školáků preferuje filmovou adaptaci před knižní předlohou, v tomto případě máte velkou šanci uspět. Zvědavost a touha zjistit, jak se bude děj příběhu vyvíjet dál, vám do rukou dává ty nejvyšší trumfy. Využijte je!

 

4. Zkuste audioknihy

„Mluvící“ knížky často nadchnou i ty, kteří literatuře dosud nepropadli. Audioknih pro všechny věkové kategorie jsou dnes už na trhu stovky. Na své si přijdou milovníci všech žánrů, ať už jde o klasické pohádky, vtipné příběhy, fantasy literaturu, sci-fi, mystiku a podobně. Důležitý je i kvalitní interpret, který může zážitek z knihy ještě povýšit. Díky poslechu audioknih si děti ke čtení vytvoří kladný vztah, navíc si rozšíří slovní zásobu, naučí se o textu přemýšlet a skvěle mohou zapojit svoji představivost. Zkuste vybrat takovou knihu, která by svým dějem mohla vašeho potomka zaujmout a pusťte ji, až bude doma. K ničemu ho ale nenuťte, ani o knize zpočátku nemluvte. Rozebírat děj můžete, až když uvidíte, že se vám podařilo ratolest zaujmout. Nebo počkejte, až o tom začne mluvit sama, případně vás požádá o pokračování.

5. Vložte titulky na všechny televizory

Této možnosti využívá málokdo, u řady pořadů ale máte možnost zapnout titulky, které poběží ve spodní části obrazovky. Na veřejnoprávní televizi jsou jimi opatřeny téměř všechny pořady, na komerčních bohužel jen některé, ale za zkoušku to stojí. Nezapomeňte ani na televizi v dětském pokoji, pokud jí tam děti mají. Zvuk můžete úplně stáhnout nebo ho jen trochu ztlumte, ubíhající text sám přitáhne pozornost.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie