Zobrazit přihlášovací formulář

5 tipů, jak posílit dětskou imunitu

  • Publikováno:
5 tipů, jak posílit dětskou imunitu

Dlouho to vypadalo, že koronavirus se dětem vyhýbá. Ve světě se už ale objevily případy, kdy se nákaza projevila i u nich. A riskovat onemocnění našich potomků nechce nikdo z nás. Stoprocentně ochránit je sice nemůžeme, můžeme ale zapracovat na posílení jejich imunity.

I když jsme jaro toužebně očekávali, má jeho příchod i stinné stránky. Jednou z nich je také oslabený imunitní systém, a to jak u dospělých, tak především u dětí. Na vině jsou opakované infekce stejného typu, nejčastěji jde o nemoci horních a dolních dýchacích cest. Malé děti, pohybující se ve velkých dětských kolektivech, jimi během zimní sezóny onemocní často třikrát i víckrát. Určitě proto stojí za to, pokusit se jejich slabý imunitní systém posílit. Způsobů je hned několik.

Vsaďte na vitaminy D a B

I když v minulosti se v souvislosti s posilováním imunity a zvyšováním odolnosti proti nachlazení a infekčním onemocněním hovořilo především o vitaminu C, v posledních letech lékaři doporučují zvýšit také příjem vitaminu D. Odborné studie totiž prokázaly, že je velmi důležitý i pro náš imunitní systém, a to tím, že „vyzbrojí“ buňky k boji proti infekci. Jeho nedostatek je navíc prokazatelně spojen s vyšší náchylností k tzv. akutním respiračním infekcím a chřipce. Bývá součástí většiny multivitaminů pro děti, koupíte ho ale i samostatně v podobě žvýkacích či cucacích tablet s ovocnou příchutí, kapslí nebo kapek. A ke správné funkci imunitního systému přispívají také vitaminy skupiny B, především vitamin B6 a B12.

Vyzkoušejte probiotika

Ta se hodí nejen, když váš potomek užívá antibiotika, ale i k posílení imunity. Postarají se totiž o dobrou kondici tenkého střeva, které má významnou úlohu při imunitních pochodech v organismu. Je první a také nejdůležitější branou, kterou prochází cizorodé látky do organismu. A právě probiotika, která zajistí ve střevě odpovídající rovnováhu střevní mikroflóry, mají nezastupitelnou roli při vytváření ochranné bariéry vůči nežádoucím patogenům, jako jsou viry, bakterie a kvasinky. Měly by však být podávány spolu s prebiotiky. Obsaženy jsou například v zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou jogurty, jogurtová mléka, kefír, podmáslí a další, v kysaném zelí, pořídíte je ale i v podobě tobolek, kapek a v puse rozpustných tablet.

Větrejte a nepřetápějte doma

Správně nastavená teplota v obytných místnostech má na náš organismus větší vliv, než si myslíme. Ovlivňuje nejen naši náladu, celkovou pohodu a výkonnost, ale i zdraví. Vzduch v přetopené místnosti ztrácí vlhkost, což má za následek vysušení pokožky a také sliznic. Pokud vlhkost klesne pod 40 %, dochází k zvýšenému riziku respiračních onemocnění. Vysušená nosní sliznice totiž nedokáže zachytit viry a bakterie. Dětskému organismu příliš nesvědčí ani přechody z přetopeného bytu do zimy. A jaká je tedy správná teplota pro dětský pokoj? Přes den by se ideálně měla pohybovat okolo 21 °C, v noci pak okolo 18 stupňů. Před spaním byste navíc měli krátce vyvětrat, aby se v místnosti vyměnil vzduch. Stejně tak nezapomeňte vyvětrat také ráno.

Nepodceňujte spánek

K větší náchylnosti k onemocněním vede také nedostatek kvalitního spánku, který je nepostradatelným způsobem relaxace lidského organismu. Během něj dochází k ozdravným procesům a regeneraci. Platí, že čím menší dítě, tím víc spánku potřebuje. Čtyřměsíční až roční dítě by mělo spát mezi 14 a 16 hodinami denně, roční až dvouleté 11 až 14 hodin denně, tří až pětileté 10 až 13 hodin denně, šesti až dvanáctileté dítě pak 9 až 12 hodin denně.

Vyrazte na čerstvý vzduch

I když teploty už klesají k nule a objevil se i první letošní sníh, určitě nezůstávejte pořád jen zavření doma. Čerstvý vzduch totiž napomáhá prokrvení dýchacích cest i očních a ušních sliznic, a tím znatelně zvyšuje jejich odolnost. A na obranyschopnost organismu má pozitivní vliv také pravidelný pohyb. Navíc díky pobytu na slunci organismus získává tolik potřebný vitamin D.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie