Zobrazit přihlášovací formulář

Konečně! Otcové zase mohou být u porodu, jsou tu ale podmínky

  • Publikováno:
Konečně! Otcové zase mohou být u porodu, jsou tu ale podmínky

Na tuto chvíli čekali všichni, kterým se má v nejbližších dnech narodit potomek, a oba chtěli být u toho. Od středeční půlnoci totiž otcové zase mohou být u porodů. Ve středu večer to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vše ale závisí na tom, zda na to konkrétní porodnice bude mít podmínky, i jak se k opatření postaví.

V polovině března vláda kvůli koronaviru zakázala přítomnost otce u porodu, což rozčílilo řadu těhotných žen, ale i jejich partnerů. Řada z nich se na porod totiž třeba měsíce připravovala v kurzu a přáli si být partnerce oporou, další zkrátka jen chtěli být přítomni tomu jedinečnému okamžiku, kdy na svět přijde jejich děťátko.

Bohužel, téměř měsíc měli všichni smůlu. Ministr zdravotnictví plošný zákaz odůvodňoval žádostmi lékařů a zdravotních sester, kteří se podle něj obávali zavlečení nákazy mezi personál porodnic. Mezi nastávajícími rodiči se však zvedla vlna nevole. Jejich požadavky podpořila řada fundovaných osobností, obávali se totiž toho, že by tato opatření mohla vést k navýšení domácích porodů. Byla mezi nimi například porodní asistentka Ivana Königsmarková, ale třeba i Česká asociace dul nebo sdružení Aperio. Petici za zrušení zákazu online podepsalo okolo čtyřiceti tisíc lidí. Adam Vojtěch proto slíbil, že se toto opatření bude uvolňovat mezi prvními. A to také splnil.

Otec nesmí mít teplotu, ani kašel

K porodu ale stále nebudou moci všichni otcové. Samozřejmostí bude rouška, podmínkou pak absence jakýchkoliv příznaků nemoci Covid-19 a teplota pod 37 °C, což si personál porodnice ověří jejím změřením. Další kámen úrazu je pak v samotném vybavení porodnice. Rodička totiž musí rodit v samostatném samostatném pokoji nebo v boxu s vlastním sociálním zařízením, kterých je v řadě nemocnic nedostatek. Bude tak záležet i na tom, kolik budoucích maminek se tam ve stejný okamžik sejde.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie