Zobrazit přihlášovací formulář

Školy se do prázdnin plně neotevřou: Do tříd se vrátí jen první stupeň a maturanti

  • Publikováno:
Školy se do prázdnin plně neotevřou: Do tříd se vrátí jen první stupeň a maturanti

Už více než měsíc zejí budovy škol prázdnotou, jejich dveře se pro žáky uzavřely 11. března, a jak to vypadá, zaplní se znovu až v září. S návratem žáků 2. stupňů základních škol a středoškoláků nižších ročníků se totiž v tomto školním roce už nepočítá.

Současný stav rozdělil rodiče školáků na dva tábory. Jedni požadují okamžité otevření škol, druzí si zase stojí za tím, že by své děti teď v žádném případě do školy neposlaly. Včerejší rozhodnutí vlády tak neuspokojí ani jednu z uvedených skupin. Vláda totiž schválila a zveřejnila plán uvolňování omezení, které by měl probíhat v několika vlnách. Vše se však samozřejmě bude odvíjet od toho, jak se bude situace kolem koronaviru vyvíjet.

První budou vysokoškoláci

První vlna se bude týkat vysokých škol, které uvolnění zasáhne už 20. dubna. Ani studenti vysokých škol se však do poslucháren zdaleka nevrátí všichni. Individuální aktivity, jako jsou zkoušky a konzultace, budou umožněny jen studentům posledních ročníků a to maximálně v počtu 5 osob. Individuálně budou vysokoškoláci moci také navštívit studovny a knihovny, vždy však jen za účelem vypůjčení si či vrácení studijní literatury.


Maturanti v polovině května

Za necelé čtyři týdny by své dveře měly otevřít střední školy, vyšší odborné školy a konzervatoře. I v tomto případě však pouze pro studenty posledních ročníků a výhradně jen pro účely přípravy na maturitní a závěrečné zkoušky a absolutoria. „Je to ale dle podmínek školy a za dodržení přísných hygienických opatření,“ oznámil na tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga. Maturitní a závěrečné zkoušky by se pak měly konat po 1. červnu. „Přesný termín ale bude stanoven podle toho, jak se bude situace vyvíjet v dalších týdnech,“ dodal Plaga.

Školáci až naposled

Ani do základních škol se výuka v letošním školním roce nevrátí v plném rozsahu. Týkat se bude jen žáků na prvním stupni a až do konce června bude nepovinná, s dobrovolnou účastí. Omezena bude ale doporučením, aby se v jedné skupině učilo pouze 15 dětí bez možnosti průběžně složení skupiny měnit. Klasické družiny fungovat nebudou, aby se děti z různých skupin nemísily. „Pro žáky druhého základních škol bude až do 30. června výuka pokračovat vzdálenou formou,” dodal Plaga. Klasické vysvědčení děti tentokrát nedostanou, školy dostanou instrukce, jak žáky zhodnotit. Podle schématu ministerstva školství by ale měly být žákům druhého stupně základních škol a studentům středních škol umožněny konzultace a občasné vzdělávací aktivity formou třídnických hodin.

Roušky v hodinách nebudou povinné

Nošení roušek ministr školství doporučil, povinné by však být nemělo. Při výuce by měl podle něj o jejich použití rozhodovat učitel. „Pokud budou děti daleko od sebe, nebude nutné, aby je měli,” sdělil Plaga. Ve společných prostorách školy ale bude zakrytí úst i nadále povinné.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie