Zobrazit přihlášovací formulář

Jak zabavit děti, když venku prší? Vsaďte na samotvrdnoucí hmotu

  • Publikováno:
Jak zabavit děti, když venku prší? Vsaďte na samotvrdnoucí hmotu

Prázdniny děti nejradši tráví někde u vody nebo v lese. Jenže co dělat, když počasí stávkuje a místo sluníčka z nebe padá déšť. Unuděné děti umí být pěkně protivné, je proto třeba jim vymyslet zábavu, do které se zaberou tak, že zapomenou na čas, telefon i počítač. Nechte řádit jejich fantazii naplno se samotvrdnoucí hmotou.

Starší ročníky si určitě vzpomenou na modurit. Výrobky z něj se musely nakonec uvařit nebo upéct, aby ztvrdly. Dnešní děti už mají k dispozici celou řadu samotvrdnoucích modelovacích hmot a hlín. Ty je možné použít k modelování a vyrábění nejrůznějších objektů, výrobků k zavěšení na zeď, nalepení na magnet a podobně a také k tvorbě otisků.

Jak už z jejich názvu vyplývá, vytvrzují se volným schnutím na vzduchu a nemusí se vypalovat v peci, troubě nebo vařit. Po úplném zaschnutí můžete hmotu brousit, lepit, malovat na ní či ji lakovat. K pomalování jsou nejvhodnější akrylové barvy, které jsou po zaschnutí nesmyvatelné.

„Zbytek hmoty, kterou nespotřebujete, dobře uzavřete v uzavíratelném plastovém sáčku, aby neztvrdla. Před tvořením s hmotou si navlhčete ruce a po práci si je umyjte vodou a mýdlem,“ vysvětluje Lenka Pachmanová, zakladatelka kreativní platformy pro všechny nadšené tvůrce Idea Creative.

S použitím samotvrdnoucí hmoty si můžete s dětmi snadno a rychle vyrobit rozmanité dekorativní drobnosti. Samotná výroba je nenáročná i finančně – většinu věcí najdete v domácnosti nebo je za rozumnou cenu pořídíte na e-shopech s kreativními a výtvarnými potřebami jako jsou například koralky-dekorace.cz, kreativnisvet.cz, art-creative.cz, stoklasa.cz a další.

DIY tip: Nápadité ozdoby na zavěšení

My pro vás tentokrát máme návod na výrobu nápaditých ozdobiček. Potřebovat budete samotvrdnoucí hmotu, ubrousky s potiskem nebo akrylové barvy, vodou ředitelné lepidlo, štětec, nůžky, provázek, špejle a párátka. A jaký je samotný postup?

Oddělte si přiměřené množství samotvrdnoucí hmoty podle velikosti ozdob. Ty můžete buď vymodelovat, nebo hmotu vyválet a ozdoby s pomocí různých vykrajovátek vykrojit. Nezapomeňte na případnou dírku nebo ouško na zavěšení. Hotové ozdoby pak nechte volně zaschnout. Pro dokonalé zatuhnutí doporučujeme vydržet alespoň 24 hodin.

„Vezměte si k ruce ubrousky a pomalu od nich oddělte svrchní potištěnou vrstvu. Zbylé dvě nebudete potřebovat, takže je můžete zužitkovat v kuchyni. Z potištěné vrstvy ubrousku nastříhejte různě široké proužky podle velikosti ozdob. Technikou dekupáže přilepujte vodou ředitelným lepidlem jednotlivé proužky ubrousku kolem dokola ozdob nebo na jejich povrch. Pokud ubrousky nemáte, můžete ozdoby vymalovat akrylovými barvami, které budou na povrchu dobře držet a jsou nesmyvatelné,“ radí Lenka Pachmanová.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie