Zobrazit přihlášovací formulář

Návrat dětí do škol: Ve třídách bez roušek, v jídelně s nimi

  • Publikováno:
Návrat dětí do škol: Ve třídách bez roušek, v jídelně s nimi

Začátek září už je za dveřmi a s ním i návrat dětí do školních lavic. Nadcházející školní rok ale bude, vzhledem k situaci s koronavirem, bohužel provázet řada komplikací. Co přesně žáky čeká, oznámil ministr školství Robert Plaga v úterý na tiskové konferenci, kde představil manuály k fungování škol.

Většina opatření nebude pro rodiče ani žáky žádným překvapením. Podobat se totiž budou těm, které zažili během omezeného režimu v květnu a červnu. Naštěstí se ale, alespoň v současné situaci, nebudou třídy muset rozdělovat na skupiny po patnácti žácích, jak tomu bylo na sklonku minulého školního roku. Do školy žáci nastoupí v plném počtu ve standardně rozdělených třídách tak, jak byli zvyklí. Potvrzení o bezinfekčnosti děti nebudou muset odevzdávat. Velký důraz ale bude kladen na hygienu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je třeba dbát na mytí rukou, dezinfekci, správné smrkání nebo úklid a pravidelné větrání učeben.

 

Bez roušek to nepůjde

 Od 1. září se nošení roušek v uzavřených prostorách plošně zavádí na celém území České republiky, platí to pro MHD, obchody, úřady a samozřejmě také školy. Roušky budou děti muset mít už při vstupu do budovy a samozřejmě ve všech společných prostorách, kde se mohou navzájem potkávat, tedy na chodbách a také například v jídelně. Ve třídách a učebnách je ale mohou mít sundané.

 

Konec samoobskužných barů v jídelnách

Přísná hygienická pravidla budou platit také v jídelnách. I v nich se žáci mohou pohybovat jen s nasazenými rouškami. Sundat si je mohou jen na jídlo. Děti si navíc nebudou moci nabírat jídlo samy, zakázány jsou tak veškeré samoobslužné bary s polévkami a saláty. Brát si nemohou třeba ani tácy, příbory a skleničky, vše musí dostat od kuchařek. Stejné je to i s pitím, které si samy nemohou natočit. O tom, jak to bude v reálu probíhat, musí rozhodnout ředitelé jednotlivých škol.

 

První týdny bez známkování

Ministr Plaga také zdůraznil, že se učitelé nemají snažit dohnat všechno učivo, které kvůli jarní pandemii nestihli probrat. Zaměřit se mají především na základní látku a důležité předměty, jako je český jazyk a matematika. Doporučil také, aby učitelé školní rok nezačínali zkoušením a psaním testů, jako tomu bývalo v minulých letech. Místo toho by měli s žáky několik týdnů pracovat tak, aby navázali na to, co děti už umí. Známky by podle ministra měli nahradit takzvaným formativním hodnocením. To spočívá v tom, že pedagog žákovi vysvětlí, co už se naučil a na čem ještě musí zapracovat.

 

Distanční výuka v případě nákazy

Ředitelé jednotlivých škol by měli před začátkem školního roku stanovit pravidla pro případ, že by museli covidu školu uzavřít a přejít na výuku na dálku. Ta bude povinná například v případě, že více než polovina třídy zůstane v karanténě. Rozhodně ale nebude platit, že by v případě, kdy bude žák či učitel pozitivně testován na covid-19, musela automaticky do karantény celé třída nebo dokonce škola. O dalším postupu bude rozhodovat příslušná hygienická stanice. Záležet bude na velikosti školy, členění objektu, počtu dětí ve třídě, především ale podle místní epidemiologické situace.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie