Zobrazit přihlášovací formulář

Škola začíná: Jak připravit prvňáčka na velké změny

  • Publikováno:
Škola začíná: Jak připravit prvňáčka na velké změny

Některé děti se do školy těší a s adaptací nemají problémy, jiné ale mají z přechodu z předškolního zařízení do školy obavy. Ovládá je strach z neznámého, což může vyústit až ke každodennímu pláči, bolestem bříška a zvracení. Tomu se ale dá poměrně snadno předejít. A my vám poradíme jak.

Povídejte si s ním

Některé děti se s tak velkou změnou nedokážou smířit ze dne na den. Letos to prvňáčci mají o to těžší, že se kvůli jarním protikovidovým opatřením nemohli ani účastnit klasických zápisů. Důležité proto je, aby se váš potomek s novou rolí školáka ztotožňoval postupně. A na vás je, abyste mu s tím pomohli. Vyprávějte mu, jaké to bylo, když jste do školy chodili vy, nevynechejte ani veselé příběhy. Popište mu, jak to ve škole chodí, zmiňte předměty, které bude mít. Zkuste ho naladit na to, co ho baví, může to být tělocvik, kreslení nebo třeba přírodověda. Nezapomeňte také zdůraznit, že do školy budou chodit i další děti, které zná ze školky nebo z hřiště. Zmiňte se taky o tom, že si ve třídě může najít nové kamarády. Až dostanete seznam potřebných pomůcek, vypravte se společně na nákup. Nechte dítě vybrat si batoh, láhev na pití, penál, tempery a další pomůcky.

Udělejte si čas

Nástup do školy je důležitým milníkem v životě dítěte. Nepodceňte proto důležitost prvního školního dne. Pokud je to jen trochu možné, měli by prvňáčka do školy vyprovázet oba rodiče. A protože jde rozhodně o den slavnostní, nezapomeňte na slavnostní oblečení, které významnost události zdůrazní. Nezapomeňte vše dokumentovat, ať už prostřednictvím kamery či fotoaparátu. A ze školy zajděte rovnou do cukrárny nebo doma připravte slavnostní večeři a nějaký oblíbený dort či dezert. Uvařte jídlo, které má vaše dítě nejradši.

Udělte mu privilegia

Dejte dítěti najevo, že teď, když je školák, pramení z toho jisté výhody, které ve školce nemohlo mít. Může jít o drobnosti, pokud to ale dobře podáte, máte vyhráno. Dovolte mu třeba chodit spát o něco později, kupte mu vytoužený skateboard nebo kolečkové brusle, nechte ho dělat něco, co před tím nesmělo. Důležité je, aby mělo pocit, že jako školák už je „velké“ a z toho vyplývají nejen samé povinnosti, ale i příjemné věci.

Motivujte ho

Snažte se ho pro učení nadchnout. Navnaďte ho tím, že se ve škole naučí psát a číst, bude si tak moci samo přečíst cokoliv, co ho zajímá. Vysvětlete mu, k čemu všemu je škola dobrá a užitečná. Netrvejte na tom, aby byl váš potomek ve všem skvělý. Každý má vlohy a talent na něco jiného. Ani vy přece neumíte všechno. Zaměřte se na to, v čem se dítěti daří a v tom ho povzbuzujte. A když mu něco nepůjde, řekněte mu, že je to normální. Zmiňte příklady ze života vaší rodiny a naučte ho, že drobná selhání jsou v životě zcela normální.

Zpříjemněte mu pobyt ve škole

Popusťte uzdu při přípravě svačin, zapomeňte na kupované balené croissanty, bagety a tatranky, překvapte svého prvňáčka pestrými domácími pokrmy. Pořiďte si třeba nějaká vtipná vykrajovátka. Toast ve tvaru kočičky, domečku nebo třeba rakety určitě zachutná a vy tak nebudete muset večer vyhazovat nesnědené svačiny z batohu. Inspirovat se můžete třeba ZDE. Čas od času můžete svému prvňáčkovi také vložit do batůžku nějaké překvapení, které si bude moci otevřít o první přestávce.

Co dělat, když má problémy s adaptací

Některé děti snáší přechod do školy hůře. Může tak nějakou dobu trvat, než si na změnu režimu a všechny ty novinky zvyknou. První týdny proto věnujte jejich chování větší pozornost. Objevit se mohou různé tělesné či psychické problémy, změny v chování, jako je plačtivost, roztržitost, zapomínání. Dítě si nejčastěji ráno, ale i během dne, může stěžovat na bolesti bříška či hlavy, objevit se může i zvýšená teplota nebo zvracení. Jde o reakce na zvýšenou zátěž, které většinou během několika dnů až tří týdnů, přejdou samy. Nejsou ale důvodem, abyste dítě začali litovat nebo ho přestali do školy posílat. Dejte mu ale najevo, že jeho pocity chápete a snažte se ho psychicky podpořit. Pokud by se ale potíže začaly stupňovat nebo přetrvávaly i v říjnu či dokonce listopadu, začněte je řešit s pomocí odborníků.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie