Zobrazit přihlášovací formulář

Neobvyklé příčiny bolesti hlavy

  • Publikováno:
Neobvyklé příčiny bolesti hlavy

Zanedbaný pitný režim, nedostatek spánku, začínající chřipka, sklon k migrénám, stres, ztuhlé krční svaly… To všechno jsou naprosto typické a legitimní důvody, proč nás bolívá hlava. Spoustu bolestí hlavy (ale i jiných potíží) si zapříčiňujeme sami nezdravým životním stylem, ale občas prostě původce bolesti hlavy ne a ne vystopovat. Existují tři „maličkosti“, které jsou příčinou až poloviny běžných bolestí hlavy!

Pokud trpíte urputnými a velkými bolestmi hlavy, nepodceňujte je. Může se jednat o signál závažnějšího problému, než je jen nedostatek vody. A to zdaleka nemluvíme jen o migrénách, v nepořádku může být také například krční páteř a další. Rozhodně vyhledejte pomoc u lékaře v případě, že vás bolest paralyzuje a zasahuje do každodenního života.

Když se bolest hlavy objeví, většinou jsme schopni vystopovat, kde se vlastně vzala. Občas si sáhneme do svědomí a uznáme, že včerejší dvě skleničky vína po večeři nám asi neprospěly, víme, že od rána jsme neměli čas polknout ani hlt vody nebo cítíme, že na nás „něco leze“. Takže bolest buď pokorně vydržíme a počkáme, až odezní sama, nebo si vezmeme prášek. Občas se bolest dostaví naprosto neoprávněně. Jaké mohou být její skryté příčiny?

Slané jídlo

Kromě červeného vína a ořechů patří mezi nejčastější spouštěče bolesti hlavy jídla s vysokým obsahem soli. Takže především uzeniny, sýry a pečivo. Asi ¾ našeho denního příjmu soli pochází z potravin, které kupujeme, ale pokud si potrpíte na výraznější chutě a jídlo si dosolujete, můžete svůj příjem soli významně ovlivnit.

Vysoké podpatky

Toto se týká samozřejmě (především) žen. Vysoké podpatky sice rozhodně prospívají ženskosti, eleganci, stylu a sebevědomí, ale mohou také významně škodit. Pokud je chůze na vysokých podpatcích vaším denním chlebem, je třeba rozhodně dbát na správný výběr bot a nepodceňovat signály těla.

Vysoké podpatky mění způsob držení těla. To může přispívat k různým deformacím, od chodidel po páteř. Jakmile máme páteř v nesprávné poloze, může to vyvolávat různé bolesti, mezi nejčastější patří bolesti beder a právě hlavy.

Podpatky můžou za bolest hlavy také ještě z jiného důvodu. Při chůzi mnohem méně tlumí otřesy, což neprospívá ani našim kloubům nebo páteři, ale ani hlavě.

Napětí v čelisti

Aneb zatnuté zuby. Pevné semknutí čelistí je klasickou reakcí na stres a psychickou nepohodu. Zatnutí žvýkacích svalů vede k jejich zatuhnutí, neustálý tlak, který na sebe čelisti vyvíjejí, vede k odkrvení tkání a tím pádem také méně kyslíku. Povolte čelist, běžte se nadýchat čerstvého vzduchu a snažte se odstranit příčiny stresu a nervozity. Zkuste sami sebe sledovat, zjistíte, že zatnuté zuby míváte až příliš často.

Co dělat, když už je bolest tady

Ne každý sáhne automaticky po pilulce. Existují také metody, které při bolestech hlavy pomůžou, aniž by bylo třeba útočit na nervový systém.

  • Doplňte vodu – ruku na srdce, vypili jste už dneska dost? Víte, že zhruba dvě třetiny celkového příjmu vody byste měli vypít dopoledne?
  • Doplňte minerály – konkrétně hořčík. Jeho nedostatek zvyšuje nervosvalovou dráždivost a jakákoliv bolest má k vám snadnější cestu.
  • Nechte věci plavat – skvělá rada nad zlato. Za spoustu našich zdravotních problémů může stres, snažte se tedy proto buď najít způsoby, jak relaxovat, nebo ideálně redukovat jeho příčiny.
  • Jděte se projít – aktivní pohyb, který rozproudí krev, relaxace, samozřejmě ideálně v přírodě, to je na bolest hlavy i její prevenci ideální. A přírodu nezmiňujeme jen tak ze zvyku, je prokázáno, že pohled do členitého zeleného terénu má extrémně pozitivní relaxační vliv na mozkovou činnost!
  • Zatlačte na správné místo – pomoci si můžete i správnými hmaty z akupresury. Silně zatlačte na místo těsně pod nosem nebo mezi obočím u jeho kořene.

Jaké místo bolí, taková je příčina

Hlava bolívá v různých místech, která signalizují nejčastější příčiny:

  • Frontální bolest hlavy – pokud vás bolí hlava vepředu nad čelem, s největší pravděpodobností je příčinou takové bolesti nedostatek spánku. Takže dnes už neponocovat!
  • Týlní bolest hlavy – naopak, když hlava bolí vzadu, může za to stres. Je třeba relaxovat.
  • Bolest „vrcholku“ hlavy – když se potýkáte s bolestí hlavy, která sídlí na samotném vrcholku hlavy v oblasti klínové kosti, je třeba doplnit vodu a/nebo minerály. Napijte se a najezte!

Jak bojujete s bolestí hlavy vy? Trpíte jí často? Máte nějaký osvědčený trik, jak se jí rychle zbavit, aniž byste si museli dát prášek? Dejte ostatním tip na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie