Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na domácí kysané zelí: Vitaminová bomba posílí imunitu

  • Publikováno:
Recept na domácí kysané zelí: Vitaminová bomba posílí imunitu

Kdo by nemiloval kysané zelí. Vynikající je jen tak studené jako salát, ale i ohřáté jako příloha, do zapečených pokrmů nebo třeba segedínu. Kromě toho, že je chutné, je ale také doslova nabité vitamíny a minerály. A nejlepší je to domácí. Připravit si ho můžete i vy, překvapí vás, jak snadné to je!

Vyrobit si kysané zelí můžete klidně i v panelákové kuchyňce. Nepotřebujete k tomu totiž žádné speciální prostředky. Vystačíte si úplně s tím, co doma běžně máte. Stačí vám kuchyňské prkýnko, větší ostrý nůž nebo krouhač a na naložení pak buď velká zavařovací sklenice, použít klidně ale můžete i ty malé od okurek, nebo kameninový soudek, takzvaný zelňák. A pochutnat si na něm budete moci už za pár týdnů.

Pozor na výběr zelí

Utrácet nebudete muset ani za žádné extra ingredience. Potřebovat budete je čerstvé zelí, sůl a kmín. Důležité však je sáhnout po správné odrůdě. Důležité je, aby zelí bylo křehké a šťavnaté. Jen to zajistí, že pustí dostatek tekutiny, která je zcela zásadní pro celý proces mléčného kvašení. Vyhněte se letnímu zelí, které je sice levnější, ale na kvašení není vhodné. Sežeňte některou z pozdních nebo polopozdních odrůd, které jsou označované jako krouhárenské. Kysané zelí z nich déle vydrží a zůstává krásně křupavé.

Nebojte se experimentovat

I když i z pouhých tří výše zmiňovaných ingrediencí bude zelí vynikající, můžete k němu při nakládání pro ochucení přidat například ještě hořčičné semínko, česnek, cibuli, křen, kopr, feferonky, nakyslá jablíčka a podobně. Někdo do nálevu přidává také cukr nebo některé ze sladidel.

Recept na domácí kysané zelí

1. Hlávky zelí očistěte od nahnilých, špinavých a oschlých listů, umyjte, rozkrojte je na čtvrtky a vykrojte tvrdé košťály. Pak zelí nakrájejte na proužky, ručně nakrouhejte nebo použijte kuchyňského robota.

2. Přidejte sůl a kmín, na kilogram nakrouhaného zelí počítejte asi s 15-20 gramy soli a trochou kmínu podle chuti, a krouhanku (ochucené nakrouhané zelí) nechte v míse asi tři hodiny uležet, aby pustila šťávu.

3. Pak zelí co nejtěsněji po vrstvách upěchujte do nádoby či nádob. Přebytečnou šťávu slévejte do mísy. Neplňte sklenice až pod okraj, zelí při kvašení zvětší objem.

4. Naplněný soudek či sklenici zakryjte čistým plátnem a dřevěným prkýnkem, které zatižte něčím těžkým.

5. Zavařovací sklenice přetáhněte fólií a zajistěte gumičkou. Nezapomeňte sklenice podložit něčím, do čeho může unikat případná přebytečná tekutina. Přemístěte je na tmavé chladné místo a při teplotě okolo 15 stupňů je nechte tři až čtyři týdny kvasit. Nezapomeňte, že zelí musí být neustále potopené. V případě, že vidíte, že šťáva ubyde, je třeba ji doplnit převařenou, osolenou a zchladlou vodou. 

6. Nakonec zelí přemístěte do chladu, který proces kvašení zpomaluje. V běžných podmínkách je ideální lednice, pokud ale máte chladný sklep, využijte klidně ten. V chladu zelí ještě dozraje a po pár týdnech změkne.

Náš tip:

Pořiďte si soupravu na domácí kvašení. Využijete ji nejen při přípravě kysaného zelí, ale i kvašených okurek, nakládané zeleniny, kimchi apod.. Sehnat se dá v ceně kolem pěti set korun. Nám se líbí například praktická souprava DELLA CASA od firmy Tescoma, kterou seženete hned ve dvou velikostech a to s lahví o obsahu 1000 ml a nebo o obsahu 5000 ml.


Zdroj: archiv Tescoma

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie