Zobrazit přihlášovací formulář

Jste připraveni na sezónu dýní?

  • Publikováno:
Jste připraveni na sezónu dýní?

Dýně patří k podzimu stejně neodmyslitelně, jako barevné listí. Dýně je jednou z nejstarších lidmi pěstovaných plodin, má všestranné využití v kuchyni, dokážeme ji připravit nasladko, naslano, ale také třeba jako dekorace. Dýně je jedním z nejznámějších symbolů anglosaského svátku Halloweenu, tedy předvečera Všech svatých, který se stále častěji slaví i u nás, a to 31. 10. Jak prospívají dýně našemu zdraví a co všechno z nich lze připravit?

Tykev obecná neboli tykev turek neboli dýně obecná pochází ze Střední Ameriky a nejstarší dochované důkazy o tom, že lidé dýně pěstovali pro vlastní potřebu, jsou z roku 5000 před naším letopočtem. To z dýně dělá jednu z nejstarších tzv. kulturních plodin.

Dýně pro naše zdraví i na hubnutí

Dýně jsou tvořeny z 90 % vodou, dále mají extrémně vysoký obsah vlákniny, ale také spoustu důležitých minerálů a vitamínů. Mezi ty nejpodstatnější patří především železo, draslík, sodík a hořčík, dále pak alfa i beta karoten.

Díky vysokému obsahu vlákniny, zanedbatelnému množství tuků a minimální energetické hodnotě (dýně mají okolo 100 kJ, tedy něco kolem 25 kcal, na 100 g zasyrova) nás dýně úžasně zasytí, pomáhají správnému trávení a dodávají tělu potřebné živiny. Všechny druhy dýní (obecná, Hokkaidó, olejná, špagetová, máslová, muškátová…) díky obsahu zdraví prospěšných látek dokážou snižovat krevní tlak a dokonce mají protirakovinné účinky!   

Dýně je ideální potravinou pro všechny, kteří se snaží redukovat svou hmotnost. Je to právě vysoký obsah vlákniny, která pomáhá tělu se čistit od toxinů, ale i zbavovat se přebytečného tuku. Dýně ale obsahují i tzv. lipolytický enzym, který pomáhá tuky štěpit a lépe je odvádět z organismu.

Co znamenají dýně na Halloween?

Z dýní se dělají svítilny jménem Jack-o'-lantern, které jsou symbolem svátku Halloween. Jaký ale mají význam? Původně se tyto svítilny vyřezávaly z tuřínu, brambor nebo červené řepy, a dovnitř se vkládaly svíčky nebo žhavé uhlíky. Tyto svítilny umisťovali lidé do oken, na zápraží nebo verandy, kde představovaly duše zemřelých osob a zároveň vítaly pozůstalé. Zajímavostí je, že tato tradice nepochází z Ameriky, odkud ji všichni známe, ale přinesli ji tam s sebou irští přistěhovalci kolem devatenáctého století.

Vaříme z dýní

Dýne je doopravdy všestranně využitelná a patří mezi nejoblíbenější sezónní potraviny. Jejich chuť i barva, kterou tepelnou úpravou nijak neztrácí, jsou stálicemi podzimní kuchyně. Svou chutí i konzistencí se výborně hodí k bramborům, masu, rybám, ale také do těstovin nebo rizot. Při správné úpravě krásně vynikne také nasládlá chuť a dýňové koláče, kompoty a řezy jsou krásné na oko a vynikající na chuť.

Nejčastěji z dýní připravujeme:

  • Polévky
  • Kompoty
  • Koláče
  • Pyré (třeba v kombinaci s bramborami nebo květákem)
  • Povidla
  • Saláty
  • Buchty

Vyzkoušejte recept na vynikající bezlepkové dýňové placičky nebo třeba polévku z dýně Hokkaidó, sáhněte pro inspiraci mezi recepty na Mimibazaru!

Máte nějaký svůj oblíbený recept z dýně? A už jste se s ním podělili s ostatními na Mimibazaru? Jaký je váš oblíbený druh dýně, pěstujete si dýně na zahrádce? Řekněte nám o svých zkušenostech!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie