Zobrazit přihlášovací formulář

Podzimní dekorace z dýně: Vyrobte si jednoduché aranžmá za pár korun

  • Publikováno:
Podzimní dekorace z dýně: Vyrobte si jednoduché aranžmá za pár korun

Podzim vybarvil listy stromů nádhernými barvami, na keřích se červenají šípky, všude narážíme na nádherně oranžové dýně. Byla by velká škoda nepřenést alespoň trochu té atmosféry a hřejivých barev i do interiéru. Proto jsme si pro vás připravili návod na výrobu podzimní dekorace, která ozdobí stůl, parapet nebo třeba skříňku. A zvládnou to i ti méně zruční.

Sychravé počasí, déšť, nedostatek slunečního svitu… To jsou typické znaky tohoto ročního období, kdy jsme nuceni trávit podstatně víc času zavření doma. Nálada klesá na bod mrazu, řadu z nás dohání „depka“. Zlepšit náladu si přitom můžete snadno, stačí využít dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pustit se do tvoření. Zapojit samozřejmě můžete i děti.

Výsledkem bude nádherná podzimní dekorace, která vás vyjde jen na pár korun za kousek aranžovací hmoty, případně za malou dýni, pokud ji ovšem nemáte ze zahrádky. Vše ostatní nasbíráte při procházce v parku nebo třeba na kraji lesa. Použít můžete cokoliv, co vás zaujme. Fantazii se meze nekladou.

Hodit se vám budou větvičky s různými podzimními plody nebo listy, žaludy, bukvice i jejich obal, spadané listí, mech, lišejníky, vřes, vysemeněné tobolky květin, klacíky, uschlé květiny, trávy a podobně. Aranžmá ale klidně můžete doplnit i čerstvými podzimními květinami jako jsou chryzantémy a další.

Podzimní dekorace nejen na stůl

Budete potřebovat:

  • dýni (mexickou, Hokkaidó apod.)
  • mech
  • uschlé květy hortenzie (nahradit je můžete větvičkami s drobnými lístky)
  • různé podzimní plody (ať už na větvičkách nebo samostatně)
  • šedou aranžovací hmotu (seženete v květinářství nebo hobby marketech)
  • ostrý nůž
  • lžíci
  • tavnou pistoli s lepidlem v tyčce

Postup:

 

1. Dýni ostrým nožem odřízněte vršek asi deset centimetrů od stopky. Semena s dužinou lžící uvolněte a pečlivě vydlabejte. Je důležité, aby uvnitř nezůstaly žádné zbytky, které by se brzy začaly kazit. Vydlabanou dýni můžete ještě namočit asi na hodinu do kýble nebo hrnce se slabým roztokem vody se Savem. Předejdete tak následnému rychlému plesnivění.

2. Šedou aranžovací hmotu vložte do vydlabané dýně a podle potřeby ořízněte přesahující části.

Nepřehlédněte!
Pokud se chystáte použít do aranžmá živé květy, kupte si místo šedé aranžovací hmoty tu zelenou, která je pro ně určená. Udrží je totiž dlouho čerstvé. Musíte si ji ale předem dostatečně navlhčit. Kostku nikdy nepotápějte pod vodu silou. Zůstala by v ní suchá vzduchová kapsa a květiny v ní zapíchané by neměly kde brát potřebnou vláhu. Aranžovací hmotu položte na hladinu a nechte pozvolna samotíží klesnout. Jen tak se v její jemné pěnové struktuře nashromážděný vzduch postupně uvolní a kostka bude dostatečně vlhká i uvnitř.

3. Uschlé květy hortenzie zapíchněte do aranžovací hmoty kolem dokola otvoru tak, abyste zakryli okraje dýně. Prostředek vyplňte mechem, větvičky s podzimními plody seřízněte šikmo ostrým nožem a zapíchejte je do hmoty. Podzimní dekoraci nakonec doplňte jednotlivými podzimní plody, které k mechu připevníte tavnou pistolí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie