Zobrazit přihlášovací formulář

Pozor na partnerské hádky před dětmi! Vědci odhalili děsivou skutečnost

Pozor na partnerské hádky před dětmi! Vědci odhalili děsivou skutečnost

K nějaké té roztržce mezi partnery dojde občas i v „lepších“ rodinách. Pokud si ale názory vyměňujete před svými potomky, měli byste teď zpozornět. Škodíte jim tím totiž víc, než vás kdy napadlo. A bohužel nejen po psychické stránce. Neuvěříte, jaký vliv hádky mají také na dětský mozek.

Až se příště zase doma začnete hádat, vzpomeňte si na tenhle článek. A to hlavně v případě, že máte děti mladší jedenácti let. Vědci z University of East Anglia v Newcastlu totiž díky provedeným scanům mozku odhalili, že děti, které byly často vystaveny hádkám mezi rodiči nebo prožívaly mírné až středně závažné problémy v rodině, měly ve srovnání s dětmi z pohodových rodin menší mozeček neboli malý mozek.

"Naše výsledky jsou velmi důležité. Prokazují, že vystavení dětí hádkám v rodině v době jejich dětství a dospívání je tím největším rizikovým faktorem pro pozdější psychiatrické onemocnění," komentoval výsledky šéf výzkumu doktor Nicholas Walsh z výše zmiňované univerzity. Kromě zvýšeného rizika vzniku psychiatrických potíží malý mozek navíc souvisí s dovednostmi v učení, regulací stresu a motorikou.

Možná vás ale překvapí, že problémem nejsou jen samotné hádky, ale také „pouhé“ napětí mezi rodiči, nedostatečná pozornost či slabá komunikace mezi členy rodiny. "Odhalili jsme, že na vyvíjející se mozek dítěte mohou mít vliv nejen závažné formy zneužívání, zanedbávání či týrání, ale i zdánlivě mírné rodinné potíže," sdělil doktor Walsh.

Podle něj výsledky jeho výzkumu posouvají naše chápání toho, jak obecně psychosociální prostředí ovlivňuje vývoj mozku, ale také naznačují spojení mezi specifickými oblastmi mozku a jednotlivými psychosociálními faktory.

Zajímavé jsou ale i další poznatky, které výzkum přinesl. Podle nich totiž jsou totiž zmiňované stresové situace, prožívané okolo čtrnácti patnácti let věku, pro dětský mozek naopak prospěšné. Dospívající se totiž díky prožitému stresu později dokážou mnohem lépe vyrovnat s každodenními problémy, které jim život přinese. Je možné, že to souvisí s tím, že v tomto věku už daleko lépe chápou realitu a důvody, proč napětí vzniklo.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie