Vánoční cukroví trochu jinak: Vyzkoušejte zdravější linecké, perníčky a nepečené kuličky
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Snažíte se žít zdravěji, ale neumíte si vánoční svátky představit bez tradičního cukroví? Ani nemusíte! Stačí třeba jen nahradit pšeničnou mouku jinou, nutričně zajímavější a také zdravější variantou, a používat kvalitní suroviny. Vyberte si některý z receptů na pečenou i nepečenou klasiku a přesvědčte se, že mlsat se dá i zdravě.
Místo klasické bílé mouky můžete téměř ve všech receptech, a to i těch na cukroví, použít mouku pohankovou. Ta obsahuje kvalitní sacharidy, velké množství vlákniny a bílkovin, ale také spousty minerálních látek a vitamínů. A pokud ji nezkombinujete s jinou pšeničnou moukou, je bez lepku, a tudíž vhodná i pro alergiky.
Pokud hledáte bezlepkovou mouku s vysokou nutriční hodnotou, sáhněte po mouce cizrnové. Nejen, že se skvěle hodí při přípravě sladkých pochutin, ale využít ji můžete také při vaření omáček nebo domácích knedlíků. Hodí se i pro přípravu nepečených kuliček.
Další bezlepkovou variantou, která se díky své neutrální chuti skvěle hodí pro pečení sladkých i slaných variant, je mouka čiroková. Věděli jste, že čirok je jednou z nejdéle pěstovaných obilnin na našem území? Tato bezlepková alternativa nabízí širokou škálu tělu užitečných látek – bílkoviny, vlákninu i minerály, jako jsou hořčík, železo a třeba zinek nebo vitamín B.
Pohankové linecké
Ingredience:
- 250 g bio pohankové mouky
- 150 g másla v bio kvalitě
- 70 g bio cukru
- 2 žloutky z bio vajec
- 1 čajová lžička nastrouhané kůry z bio citrónu
- špetka soli
- bio marmeláda na slepování
Postup:
Smíchejte mouku, sůl, cukr a citronovou kůru. Zapracujte pomocí másla (ideálně vytaženého z lednice, ne v pokojové teplotě). Až bude mít těsto konzistenci drobenky, přidejte vejce a dále hněťte. Jakmile bude směs hladká a pevná, zabalte ji do potravinové fólie a nechte odpočinout do druhého dne v lednici. Následující den těsto rozválejte a pomocí vykrajovátek vytvořte požadované tvary. Pečte na 160 stupňů asi 15 minut. Nechte vychladnout a slepujte marmeládou. Uchovávejte v chladu.
Čokoládové cizrnové kuličky
Ingredience:
- 200 g bio cizrnové mouky
- 125 g bio másla
- 40 ml bio mléka pokojové teploty
- 4 čajové lžičky bio medu
- špetka jedlé sody
- 4 čajové lžičky bio vanilkového extraktu
- 1,5 hrnku nasekané čokolády v bio kvalitě
- skořice, kakao, nebo oříšky v bio kvalitě na ozdobu
Postup:
Na mírném ohni v pánvi rozehřejte máslo a přidejte cizrnovou mouku. Míchejte asi 10 minut tak, aby se směs nepřipálila. Odstavte a přidejte mléko, med, jedlou sodu a vanilkový extrakt. Pomocí ručního šlehače vše dobře zapracujte. Přisypejte ¾ hrnku nasekané čokolády. Nechte asi hodinu a půl odpočinout. Ze směsi vytvarujte kuličky a dejte je opět na půl hodiny na chladné místo. Mezitím si připravte vodní lázeň a rozpusťte zbytek čokolády. Kuličky v čokoládě namáčejte, můžete je poté posypat skořicí, kakaem, nebo ozdobit nasekanými oříšky. Uchovávejte je na chladném místě.
Pohankovo-čirokové perníčky
Ingredience:
Na perníčky
- 300 g bio pohankové mouky
- 60 g bio čirokové mouky
- 80 g bio medu
- 1 ks bio vejce
- 45 g rozpuštěného rostlinného tuku v bio kvalitě
- bio perníkové koření
- špetka soli
- lžička sody
- bílek z bio vejce na potření perníčků
Na polevu
- 200 g moučkového cukru
- 1 bílek v bio kvalitě
- bio citronová šťáva
Postup:
Ušlehejte celé vejce s medem, přidejte pohankovou a čirokovou mouku se sodou, solí a perníkovým kořením. Nakonec přilijte rozpuštěné máslo a zapracujte ho do těsta. Zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici do následujícího dne. Těsto vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Vyválejte ho na tloušťku asi 0,5 cm a vykrájejte z něj požadované tvary. Pečte při 180 stupních asi 10 minut. Troubu ale hlídejte, aby se perníčky nepřipálily. Po vyndání z trouby je ihned potřete bílkem, aby byly krásně lesklé. Moučkový cukr dvakrát přesejte přes síto, aby se směs v plnícím sáčku neucpávala. Přidejte bílek a citronovou šťávu a pomocí ručního šlehače míchejte tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná bílá poleva. Směs vložte do papírového kornoutku a můžete zdobit.
Náš tip:
Pokud hledáte nejkvalitnější potraviny, vybírejte ty ve variantě bio. Při pěstování bio obilovin, ze kterých se mouka vyrábí, se nepoužívají pesticidy, ani průmyslová hnojiva. Pole jsou plná života a ekologičtí zemědělci usilují o dosažení biologické rovnováhy. Koupí bioproduktů prospějete nejen sobě, ale dáte dárek i naší přírodě. A jak je poznat? V obchodech bio mouky jednoduše najdete podle označení logy biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé