Perníková chaloupka: Upečte si s dětmi jedlou vánoční dekoraci
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:
Dnes je poslední adventní neděle, už za pár dnů je tu Štědrý den, a tak je ten pravý čas naladit se na vánoční atmosféru. Pusťte si koledy, uvařte svařák a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. S tímto receptem je úspěch předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.
Příprava perníkového těsta není žádná věda, stačí jen pořídit ty správné ingredience, šablony nebo sadu na vykrajování, a pustit se do toho. Aby upečené perníčky nejen krásně vypadaly, ale i chutnaly, měli byste dbát na to, aby bylo těsto připravené z kvalitních surovin.
Nezapomeňte také na přípravu šablon. Vytvořte je z tvrdšího papíru buď podle své fantazie nebo vsaďte na jistotu a stáhněte si již hotové šablony z internetu. Podle nich pak z vyváleného těsta vykrojte jednotlivé tvary. Pořídit se dají i hotová vykrajovátka, ty vám ale budou zbytečně po celý rok zabírat místo v šuplíku.
Perníková chaloupka
Budete potřebovat:
Na těsto
- 600 g bio špaldové mouky
- 200 g bio cukru
- 80 g bio másla
- špetka jedlé sody
- špetka soli
- perníkové koření v bio kvalitě
- 2 polévkové lžíce bio kakaa
- 3 bio vajec
- 3 čajové lžičky bio medu
Na polevu
- 1 vaječný bílek v bio kvalitě
- 180 g moučkového cukru
- šťáva z půlky bio citrónu
Postup:
1. Smíchejte mouku, cukr, sodu, sůl, perníkové koření a kakao. Postupně přidávejte vejce, rozpuštěné máslo a med. Vše dobře promíchejte a propracujte. Těsto by mělo mít hladkou a pevnou konzistenci. Takto připravené jej zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice do následujícího dne.
2. Druhý den těsto nechte ohřát na pokojovou teplotu a rozválejte na pomoučeném povrchu na plát. Pomocí předpřipravených šablon z něj vykrojte dílčí části chaloupky. Nezapomeňte vykrojit také okna a dveře.
3. Na plech vyložený pečícím papírem položte připravené díly a pečte při 180 stupních asi 10 minut.
4. Mezitím si z bílků, cukru a šťávy připravte polevu. Míchejte alespoň čtvrt hodiny, aby se směs dobře propojila.
5. Každou stranu chaloupky včetně střechy ozdobte připravenou polevou. Doporučujeme použít zdobičku na perníky a směs před naplněním alespoň dvakrát propasírovat sítem. Dekoracím se meze nekladou, takže můžete použít i jiné cukrářské zdobení. Pomocí zbylé polevy slepte usušené díly k sobě a klidně ještě dozdobte. Doporučujeme díly před nalepením zbrousit například struhadlem, aby k sobě lépe přilnuly. Pro lepší stabilitu je spojte párátkem, které po zaschnutí vytáhnete.
Náš tip:
Nejlepší ingredience jsou ty pocházející z ekologického zemědělství. Biopotraviny neobsahují žádná aditiva, stabilizátory ani umělá barviva. Navíc tělu dodají spoustu cenných látek v té nejkvalitnější formě. Sehnat se už dají i v supermarketech. Abyste ale měli záruku, že jde skutečně o bio potraviny, dávejte pozor na to, aby byly produkty řádně označeny logem biolistu nebo biozebry.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé